نگرانی پاکستان از دستیابی تی‌تی‌پی به تسلیحات مدرن

در بخش‌‌هایی از پاکستان، به‌ویژه ایالت خیبرپختونخوا، بازارهای فروش سلاح برقرار است و در آن‌ها تسلیحات ساخت آمریکا ارائه می‌شود

پس از سرنگونی دولت افعانستان به‌دست طالبان، برخی از جنگجویان گروه تحریک طالبان پاکستان (تی‌تی‌پی) به تسلیحات مدرن ساخت آمریکا دست یافته‌اند. تی‌تی‌تی افزون بر استفاده از تسلیحات مدرن، از برخی از تاکتیک‌های طالبان افغان در حمله‌های انتحاری و انفجاری استفاده می‌کند و این امر، چالش بزرگ امنیتی برای دولت پاکستان ایجاد کرده است. 

عثمان جادون، معاون نماینده دائمی پاکستان در سازمان ملل، از این نهاد خواسته است که درباره چگونگی دستیابی تحریک طالبان پاکستان به تسلیحات، از جمله تسلیحات مدرن آمریکایی، برای حمله‌های تروریستی در این کشور، تحقیق کنند.  

او در جریان یک بحث آزاد در شورای امنیت سازمان ملل، گفت که گروه‌های «تروریستی» مانند تی‌تی‌پی این تسلیحات را از «بازارهای غیرقانونی اسلحه» به‌دست می‌اورند، یا از منابعی دریافت می‌کنند که می‌خواهند منطقه یا کشور خاصی را بی‌ثبات کنند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او خواستار همکاری جامعه جهانی با اسلام‌آباد شد تا افراد و نهادهای مسئول تامین مالی و حمایت خارجی از عملیات تروریستی در پاکستان، افشا شود.  

او خاطرنشان کرد: «تروریست‌ها و جنایتکاران، این سلاح‌های پیشرفته را نمی‌سازند، بلکه آن‌ها را از بازارها یا نهادهای غیرقانونی جویای بی‌ثبات کردن مناطق یا کشورهای خاص، به دست می‌آورند.» 

اظهارات این مقام پاکستانی در سازمان ملل در حالی مطرح می‌شود که در بخش‌هایی از پاکستان، به‌ویژه ایالت خیبرپختونخوا، بازارهای فروش سلاح برقرار است و در این بازارها تسلیحات ساخت آمریکا ارائه می‌شود. دولت پاکستان نتوانسته یا نخواسته است این بازارهای سلاح را از بین ببرد. در پی سرنگونی حکومت پیشین افغانستان، تسلیحات آمریکایی نیز در این بازارها به فروش می‌رسد و بازار آن‌ها گرم شده است.  

طالبان پس از دو دهه جنگ با حکومت افغانستان و حامیان و متحدان غربی آن، توانستند  در اوت ۲۰۲۱ بر این کشور  حاکم شوند. در ماه‌های نخست حاکمیت طالبان، قاچاق تسلیحات نیروهای حکومت پیشین افغانستان و خودرو‌های ضدگلوله، از جمله به پاکستان، گزارش شد و انواع و شمار واقعی تسلیحات زرادخانه حکومت پیشین افغانستان و سلاح‌های بازمانده از نیروهای آمریکایی که اینک در اختیار  طالبان است، مشخص نیست.  

برخی از فرماندهان طالبان هم به قاچاق این تسلیحات متهم‌اند و بنا به برخی گزارش‌ها، پول‌های کلانی از این راه به جیب زده‌اند. رژیم طالبان مدعی است که از قاچاق تسلیحات جلوگیری می‌کند، اما گزارش‌های اندکی از کشف یا جلوگیری از خروج محموله‌های قاچاق تسلیحات منتشر کرده‌ است. 

در تازه‌ترین گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد در مورد افغانستان که شنبه، ۱۶ دسامبر (۲۵ آذر) منتشر شد، به نگرانی کشورهای منطقه از نقل‌و‌انتقالات سلاح و مواد منفجره از افغانستان اشاره شده است. در این گزارش آمده است که دفترهای نمایندگی‌ یوناما در افغانستان در دیدار با مقام‌های محلی طالبان، بر ضرورت جلوگیری از قاچاق سلاح تاکید کرده‌اند، و طالبان نیز گفته‌اند که در ۱۵ استان کشور، سلاح‌های قاچاق کشف و ضبط کرده‌اند. 

تی‌تی‌پی (تحریک طالبان پاکستان)، از گروه‌های متحد طالبان در نبرد آن با حکومت پیشین افغانستان بود و در برخی استان‌های این کشور، جنگجویان تی‌تی‌پی دوشادوش طالبان افغان جنگیده‌اند و پس از پیروزی طالبان، یا به باور برخی‌، «تسلیم‌ کردن افغانستان به این گروه‌»، تی‌تی‌پی نیز تحت عنوان «غنیمت جنگی»، به بخشی از این تسلیحات دست یافت.  

دولت پاکستان امیدوار بود که پس از روی کار آمدن رژیم طالبان در افغانستان که پیش‌تر نیز روابط نزدیکی با ارتش و استخبارات پاکستان داشتند، تهدید تروریسم در این کشور کاهش یابد. اما بر خلاف محاسبه اسلام‌آباد، تی‌تی‌پی و متحدان آن، حمله‌های خود را، به‌ویژه در ایالت خیبرپختونخوا، افزایش دادند.  

پاکستان مدعی است که تی‌تی‌پی در خاک افغانستان پایگاه دارد و رژیم طالبان به مبارزه اسلام‌آباد‌ با تهدید تی‌تی‌پی کمک نمی‌کند، اما طالبان این ادعاها را رد می‌کنند و می‌گویند وظیفه اسلام‌آباد است که با تی‌تی‌پی مذاکره کند. 

بیشتر از جهان