آمار نهادهای رسمی در جمهوری اسلامی نشان میدهد که طی ۱۲ سال اخیر شمار موسساتی که تحت عنوان «فرهنگ قرآنی» و «عترت» فعالیت میکنند تقریبا ۱۸برابر شده و از ۸۰ موسسه رسمی در ابتدای دهه ۹۰، به بیش از یکهزار و ۴۲۰ موسسه در حال حاضر رسیده است.
پایگاه دادههای باز ایران این آمار را بر مبنای اطلاعات سالنامههای آماری فرهنگ و هنر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین آخرین گزارش مرکز آمار ایران از «وضعیت اجتماعی و فرهنگی کشور» تهیه و استخراج کرده است.
شمار این موسسات در سال ۱۴۰۰ که ابراهیم رئیسی کار خود را در دولت سیزدهم آغاز کرد یکهزار و ۳۳۴ موسسه بود، اما در کمتر از یک سال، ۸۷ موسسه قرآنی دیگر نیز تاسیس شدند تا شمار آنها از یکهزار و ۴۰۰ موسسه فراتر برود.
۱۸برابر شدن تعداد موسساتی که با عنوان «قرآن و عترت» در جهت منافع جمهوری اسلامی فعالیت تبلیغاتی میکنند، از این حقیقت پرده برمیدارد که توسعه این موسسهها و بهرهبرداری مذهبی، عقیدتی و سیاسی از آنها در اولویت برنامههای فرهنگی حاکمیت قرار دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
طبق تعریف رسمی، منظور از «موسسه فرهنگی و قرآنی عترت» مجموعهای است که «با مجوز هیئت رسیدگی به امور موسسات فرهنگی قرآن و عترت توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی تأسیس شده است و در راستای فرهنگسازی قرآنی در زمینههای آموزشی، مطالعاتی، فرهنگی، هنری و رسانهای فعالیت میکند».
این موسسات از محل بودجههای عمومی دستگاههای اجرایی و بودجههایی که به وزارت ارشاد، سازمان تبلیغات اسلامی و دیگر نهادهای موازی تزریق میشود، حمایت مالی میشوند.
علیرضا معاف، معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد، آبانماه سال جاری در یک برنامه تلویزیونی از «تحول» در «ترویج فرهنگ قرآنی» سخن گفت و افزود بر اساس قانون، همه دستگاههای اجرایی و دولتی جمهوری اسلامی باید یک درصد از بودجه خود را به «توسعه فرهنگ قرآنی» اختصاص دهند. او در ادامه نیز اضافه کرد آموزشوپرورش که ۱۶ میلیون دانشآموز دارد، باید بخشی از این بار را بر دوش بکشد.
خبرگزاری دولتی ایرنا فروردین سال جاری در گزارشی نوشت که ۸۰ موسسه قرآنی در طرحی موسوم به «آیات رویش» از کودکان محروم حمایت میکنند. برخلاف ادعای این رسانه حکومتی، آنچه در عمل اتفاق میافتد این است که نهادهای مذهبی و عقیدتی جمهوری اسلامی در قالب چنین طرحهایی ماموریتی را که حاکمیت برای شستوشوی مغزی کودکان به آنها سپرده است اجرایی میکنند.
این مقام دولتی همچنین از ارائه مجوز به دوهزار و ۵۰۰ موسسه قرآنی خبر داد و گفت تعداد این موسسات طبق برنامه هفتم توسعه بیشتر هم میشود؛ بهطوریکه رشد کمی آنها سالانه ۲۵ درصد خواهد بود. معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد مدعی شد که این موسسات سالانه یکمیلیون حافظ قرآن تربیت میکنند.
علیرضا معاف درعینحال به کارکرد سیاسی و عقیدتی موسسات قرآنی اذعان کرد و گفت در «دولت قرآنی» این موسسات در همه بخشها از «سیاست خارجی گرفته تا اقتصاد و فرهنگ به صحنه عملیات و اجرا میآیند». به گفته این مقام دولتی، موضوع فلسطین هم از مسائلی است که در کانون توجه این موسسات قرار میگیرد.
پایگاه دادههای باز ایران پیشتر نیز در گزارش دیگری نوشته بود که تعداد مساجد دستکم ۵۵ برابر تعداد بیمارستانهای دولتی، نیمهدولتی و خصوصی در کل ایران است. همچنین نرخ دسترسی به مساجد دستکم در سه استان ایران بیش از دسترسی به مدارس و در دو استان بیش از دسترسی به بیمارستان است.
دولتهای جمهوری اسلامی در لایحه بودجه هر سال مقادیر هنگفتی از بودجه عمومی کشور را به نهادهای مذهبی و تبلیغاتی حاکمیتی میدهند. این رقم در سال جاری نزدیک به هشت هزار میلیارد تومان بود.