پس از هفتهها حمله حوثیهای یمن به کشتیها در دریای سرخ، که میلیونها دلار به اقتصاد جهان خسارت زده است، سرانجام نیروی هوایی و دریایی آمریکا و نیروی هوایی بریتانیا مواضع حوثیها در سراسر یمن را هدف حمله قرار دادند.
اما چشمانداز موفقیت این اقدام چیست؟
مارک آلموند، مدیر موسسه پژوهش بحران در آکسفورد، در مقالهای در دیلیمیل مینویسد ورود به جنگ ساده است اما خروج از آن ممکن است سالها طول بکشد؛ و این نگرانی وجود دارد که حتی موثرترین حملات نتواند حوثیها را بلافاصله زمینگیر کند، بنابراین خطر تشدید درگیری وجود دارد.
او در ادامه میافزاید آنچه در عراق رخ داد باید درس عبرت میشد که درگیری محلی میتواند خیلی زود منطقهای وسیعتر را در بر بگیردــ و در میانه تنش در تنگه تایوان، خطر کشیده شدن سایر بازیگران به درگیری کاملا آشکار است. حوثیها یک گروه شبهنظامی باانگیزه است که در میدان جنگ آبدیده شده و تحت حمایت مالی سخاوتمندانه جمهوری اسلامی قرار دارد.
جمهوری اسلامی این گروه را در تمام مدت جنگ هشت ساله با گروه ائتلاف به رهبری عربستان سعودی تامین کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نویسنده در ادامه هشدار میدهد که یکی دانستن حوثیهای یمن با دزدان دریایی سومالی در سوی دیگر دریای سرخ اشتباهی مهلک خواهد بود. دزدان دریایی فقط میخواهند غارت کنند، اما یکی از خواستههای رهبران حوثی حذف کامل اسرائیل است.
حوثیها حدود ۲۵۰۰ کیلومتر با شهر غزه فاصله دارند، اما خود را جزو ارتش اسلامگرای جهانی میبینند که با اسرائیل و غرب در جنگ است. هفته گذشته از حوثیها سوال شد که چرا خود را درگیر جنگی میکنند که با آنها اینقدر فاصله دارد، یکی از رهبران حوثی در پاسخ گفت: «مگر جو بایدن در همسایگی نتانیاهو زندگی میکند؟»
برای جنگجویان حوثی، کشته شدن در حملات هوایی بهمعنای شهادت و بهشت است، بنابراین بسیاری از آنها تا پای مرگ میجنگند.
به عقیده آلموند، بعید است که این حملات هوایی به غولهای حملونقل جهانی اطمینان خاطر بدهد که ثبات برقرار شده است، و بسیاری از آنها اکنون با صرف هزینهای قابلتوجه، از این منطقه اجتناب میکنند.
اگر اختلالها بدتر شود، تامین نفت و گاز طبیعی بریتانیا و همچنین تحویل سفارشهای رایانه، گوشیهای هوشمند و عملا هر وارداتی بهشدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و تورم دوباره افزایش پیدا خواهد کرد.
در حال حاضر، هزینه این حملات جدی بوده است. روز سهشنبه، حوثیها کشتیهای ناتو را با پهپادهایی هدف قرار داد که ارزش هرکدام کمتر از ۵۰۰ دلار بود. در مقابل، سامانه پدافندی بریتانیا هفت پهپاد را با استفاده از موشکهایی سرنگون کرد که هر کدام بیش از یک میلیون پوند هزینه دارندــ هزینه هنگفت بمباران هوایی بماند.
در حالی که توجه بینالمللی معطوف غزه است، از نوامبر به این سو، تنشها در تنگه بابالمندب تشدید شده است.
تا اینجا، تنها قدرت دریایی که پایش به این درگیری کشیده نشده چین است. حوثیها از هدف قرار دادن کشتیهای چینی اجتناب کردهاند، اما مشخص نیست که موضوع بهدلیل توافقی پنهان است یا فقط نشانه احتیاط حوثیها است.
نویسنده مقاله در پایان میافزاید علاوه بر این روشن نیست که واکنش پکن به حمله پیشدستانه غرب به پایگاههای حوثیها چه خواهد بود. یک پیامد احتمالی این است که چین از این فرصت برای مداخله استفاده کند تا به برقراری صلح و ثبات کمک کندــ اما این نتیجه آنطور که ممکن است به نظر برسد مطلوب نیست.
در این صحنه متغیر جنگی، تنها چیزی که لازم نداریم این است که ابرقدرتهای جهان بهجای همکاری، برای گسترش نفوذ با یکدیگر رقابت کنند.