سوبرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه هند، دوشنبه، ۲۵ دی (۱۵ ژانویه)، وارد ایران شد و حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، از او استقبال کرد.
به گزارش رسانههای داخلی، پس از استقبال امیرعبداللهیان از همتای هندی خود، رایزنی این دو دیپلمات آغاز شد و آنها سپس در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک شرکت کردند.
سوبرامانیام جایشانکار در این کنفرانس با اشاره به تحولات اخیر در دریای سرخ گفت: «ما بعضا حملههایی را در نزدیکی هند شاهد بودیم که برای ما نگرانکننده بوده و این اتفاقها بر منافع و انرژی هند تاثیر گذاشته است.»
او افزود: «هم ما و هم ایران نگران تحولات و گسترش جنگ در منطقهایم و تاکید داریم که باید از گسترش خصومتها و خشونتها در منطقه جلوگیری شود و قرار است در دور بعدی مذاکرات در این زمینه رایزنیهایمان ادامه یابد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزیر خارجه هند همچنین با اشاره به موقعیت ژئوپلتیک ایران گفت: «در دیدار با وزیر خارجه ایران در ارتباط با بندر چابهار، کریدور شمال به جنوب و مسائل مرتبط با بندر چابهار رایزنی و گفتوگو کردیم.»
جایشانکار همچنین در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «تعاملات خود را در تهران، با وزیر راه و شهرسازی آغاز کردم. در زمینه ایجاد چارچوب همکاری بلندمدت در پیوند با بندرچابهار بحث مفصل و سازندهای داشتم. همچنین، درباره کریدور حملونقل بینالمللی شمال-جنوب تبادلنظر شد.»
پس از آن نیز وزارت راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که در دیدار مهرداد بذرپاش با وزیر خارجه هند، پیشنهاد تشکیل کمیته مشترک حملونقل برای گسترش همکاریها بین دو طرف مطرح شد.
بنا به ادعای این وزارتخانه، در حال حاضر احداث زیرساختهای فاز اول بندر شهید بهشتی چابهار به اتمام رسیده و توافق با هند با هدف توسعه فاز دوم «بندر شهید بهشتی» و تامین تجهیزات راهبردی برای ارتقای ظرفیت تخلیه و بارگیری انجام شده است.
هشدار ایران به آمریکا، بریتانیا و اسرائیل
حسین امیرعبداللهیان نیز در کنفرانس خبری مشترک با همتای هندی خود، به آمریکا، بریتانیا و اسرائیل هشدار داد که جنگ علیه غزه و حملات علیه یمن را متوقف کنند.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران افزود: «از همینجا با صدای بلند به آقای بلینکن میگویم؛ آقای بلینکن بارها به شما گفتهایم که راهحل در جنگ نیست و ۱۰۰ روز پیش و پس از عملیات طوفان الاقصی به شما اعلام کردیم که دست خود را به خون مردم بیگناه غزه آلوده نکنید و سرنوشت خود را به سرنوشت نتانیاهو گره نزنید. نتانیاهو با پروندههای مختلفی مواجه است و تاریخ آن به پایان آمده است. کاخ سفید نباید منافع ملی خود را به این رژیم آپارتاید گره بزند.»
در حالی که حوثیهای برخوردار از حمایت جمهوری اسلامی ایران، پس از حمله حماس به اسرائیل، تجارت دریایی را در دریای سرخ مختل کردهاند، امیرعبداللهیان بر «امنیت دریانوردی و کشتیرانی» تاکید کرد و افزود: «بر موضوع امنیت کشتیرانی تاکید داریم و این موضوعی است که در روابط دوستانه ما با دولت نجات ملی یمن نیز مورد تاکید قرار دادهایم و دولت نجات ملی یمن نیز در صنعا بر این موضوع تاکید دارد.»
او با حمایت تلویحی از حملات حوثیها با خواسته توقف جنگ غزه، افزود: «حدود دو هفته پیش یکی از مقامات عالیرتبه دولت نجات ملی یمن به تهران سفر کرد و آنها به ما اطمینان دادند که در مسیر امنیت دریانوردی هیچ اخلالی ایجاد نخواهد شد. موضع یمنیها این است که تا زمانی که جنایت و نسلکشی در غزه ادامه داشته باشد، آنها از تردد کشتیهای اسرائیلی یا کشتیهایی که به سمت بندرهای آن حرکت میکنند، جلوگیری میکنند؛ بنابراین آنها بر توقف جنگ غزه تاکید دارند.»
امیرعبداللهیان همچنین با مقصر شمردن آمریکا در ادامه جنگ غزه گفت: «آمریکا نمیتواند با تمام توان در کنار اسرائيل قرار بگیرد و در کشتار ۲۴ هزار غیر نظامی فلسطینی مشارکت کند و در عین حال، دیگران را به خویشتنداری و عدم اقدام دعوت کند. کاخ سفید نمیتواند از تمایل به عدم توسعه جنگ در منطقه سخن بگوید و به ما و دیگران در این زمینه پیام دهد، ولی همزمان به توسعه جنگ در دریای سرخ اقدام کرده و به یمن تجاوز کند.»
وزیر خارجه ایران در بخش دیگری از سخنانش درباره همکاریهای مشترک با هند نیز گفت: «تاکید داریم که باید از حضور دو کشور در سازمان شانگهای و بریکس استفاده کنیم. در دیدار با وزیر امور خارجه هند در مورد همکاریهای دو کشور در سازمانهای بینالمللی، از جمله سازمان ملل، نیز رایزنی و گفتوگو کردیم.»
سوبرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه هند، قرار است در جریان سفر خود به ایران با ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، نیز دیدار و گفتوگو کند.