رشد بیسابقه قیمت ارز در بازار ایران با پایان دومین هفته بهمن ماه ۱۴۰۲ متوقف شد.
قیمت هر دلار ایالات متحده آمریکا که از ابتدای هفته صعودی بود و برای مدت کوتاهی در آستانه مرز ۶۰ هزار تومان قرار گرفت، روز پنجشنبه ۱۲ بهمنماه ۱۴۰۲ بار دیگر در محدوده ۵۷ هزار تومان ثابت ماند.
تحلیلگران در آخرین روز رسمی کار بازارهای مالی، قیمت ۵۷ هزار و ۶۰۰ تومان برای هر دلار آمریکا را نتیجه انجام نشدن حمله ایالات متحده در پاسخ به کشته شدن سه سرباز این کشور دانستند.
افزایش تنش نظامی بین آمریکا و گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در سطح منطقه از نیمه دیماه باعث افزایش ۱۰ هزار تومانی قیمتها در بازار ارز شد.
قیمت هر یورو در پایان روز پنجشنبه به ۶۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسید و ارزش ریالی هر پوند انگلستان روی رقم ۷۴ هزار تومان متوقف شد. این دو ارز هم به نسبت روزهای میانی هفته دوم بهمنماه کاهش قیمت داشتند.
از نظر کارشناسان مالی، توقف حمله به نیروهای آمریکایی پس از انتشار بیانیه گروه شبهنظامی کتائب حزبالله عراق، علت کاهش تنش در بازار است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
البته طبق پیشبینیها، اقدام نظامی آمریکا در منطقه و افزایش دوباره درگیریها در دریای سرخ، بار دیگر قیمت ارز را در مسیر صعودی قرار میدهد.
الگوی قیمت در بازار سکه و طلا نیز طی چند روز گذشته مشابه بازار ارز بوده است. قیمت سکه امامی که روزهای میانی هفته دوم بهمنماه از سقف قیمت ۳۴ میلیون تومان عبور کرده بود، در آخرین ساعتهای روز پنجشنبه ۳۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان معامله شد.
آخرین قیمت نیمسکه هم ۱۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و ربعسکه ۱۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان به ثبت رسید. در حال حاضر سکه گرمی با کمترین نوسان در محدوده قیمت شش میلیون تا شش میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قرار دارد.
دولت در روزهای اخیر تلاش کرد با پیشفروش خودرو، حراج شمش طلا، افزایش نرخ بهره بانکی، ضرب سکههای بدون تاریخ و ارزپاشی بازار، شرایط فعلی را مدیریت کند.
محمد رضا فرزین، رئیس بانک مرکزی هم بر کافی بودن منابع تاکید داشت و گفت: «رشد قیمتها ارتباطی با سیاستهای بانک مرکزی ندارد.»
اما این حقیقت که در ماههای اخیر مهمترین عامل موثر بر بازارهای مالی ایران، نقش جمهوری اسلامی ایران در درگیریهای منطقهای است، باعث شده تحلیلگران اقتصادی با وجود همه اقدامها، به کنترل قیمتها در روزهای پیش رو امیدی نداشته باشند. هرچند اعلام خبر احتمال موافقت اسرائیل برای آتشبس در نوار غزه و مبادله اسرا میتواند مقدمه آرامش در بازارهای مالی ایران باشد.
مسئله پاسخ نظامی جمهوری اسلامی به حمله احتمالی آمریکا هم دیگر عامل تعیینکننده شرایط بازار در روزهای پیش رو است.
کارشناسان عقیده دارند با توجه به سخنان جو بایدن، بعید است آمریکا قصد حمله مستقیم به اهدافی در خاک ایران را داشته باشد. اما این مسئله را که حمله آمریکا به منافع جمهوری اسلامی در دیگر کشورها به بالا گرفتن مجدد تنش در بازار منجر میشود، نمیتوان نادیده گرفت.
نباید فراموش کرد نوسان قیمت ارز در روزهای پایان سال میتواند به جبران بخشی از نیازهای مالی دولت منجر شود، فرصتی که در دولتهای مختلف همواره راهحل جبران کسری بودجه بوده است.
آنچه این احتمال را تقویت میکند، تکرار الگوی رسیدن قیمت دلار به محدوده ۶۰هزار تومان است. سال ۱۴۰۱ در ماه اسفند قیمت هر دلار آمریکا به ۶۰ هزار تومان رسید و پس از چند روز، ریزش ناگهانی آن آغاز شد.
به همین دلیل وضعیت کنونی بازار ارز برای فعالان مالی یادآور زمستان سال گذشته است و همین موضوع تمایل به خریدوفروش را نسبت به روزهای مشابه در سال گذشته کاهش داده است.
در این میان معاملات بازار سهام در پایان هفته دوم بهمنماه شرایط دیگر بازارهای مالی در ایران را تایید میکرد. شاخص بازار که ابتدای هفته دوم بهمنماه صعودی بود تغییر کرد و در طول هفته شاخص کل ۰.۳۶ درصد و شاخص هموزن ۰.۲۴ درصد کاهش یافت.
نماگر بازار نیز روز پنجشنبه با کاهش ارتفاع، کار را به پایان رساند و شاخص کل ۰.۱۴ درصد و شاخص هموزن ۰.۲۳ درصد سقوط کردند.