مقام‌های اطلاعاتی آمریکا: جمهوری اسلامی روی گروه‌های نیابتی کنترل کامل ندارد

این مسئله احتمال درگیری مستقیم آمریکا با جمهوری اسلامی را کاهش می‌دهد

به گفته دو مقام آمریکایی آگاه، بر اساس برآورد مقام‌های اطلاعاتی، جمهوری اسلامی روی گروه‌های نیابتی‌اش در خاورمیانه، از جمله گروه‌های عامل حملات هفته‌های اخیر به نیروهای آمریکایی، کنترل کامل ندارد.

به نوشته پولیتیکو، این گروه‌ها اهداف متفاوتی دارند که گاهی با یکدیگر تلاقی دارند، اما به نظر نمی‌رسد که جمهوری اسلامی روی تصمیم‌گیری عملیاتی آن‌ها نفوذ کامل داشته باشد.

در حالی که این مسئله به‌معنای دشواری پیش‌بینی اقدام‌های این گروه‌ها است، احتمال درگیری مستقیم آمریکا با جمهوری اسلامی را کاهش می‌دهد. هرگونه نشانه دخالت مستقیم تهران در دستور یا نظارت بر حملات احتمال اقدام تلافی‌جویانه آمریکا علیه جمهوری اسلامی را افزایش می‌دهد.

گزارش‌ها حاکی از آن است که آمریکا در واکنش به حمله مرگبار به پایگاهش در اردن، در نظر دارد مواضع جمهوری اسلامی در عراق و سوریه را هدف قرار دهد. اما مقام‌های دولت بایدن جزئیات این نقشه را افشا نکرده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

واشنگتن راه ارتباط مستقیم و منظم با تهران ندارد و با تشدید خشونت در منطقه، دولت بایدن در تلاش بوده است به میزان دخالت رژیم ایران در هدایت حملات به نیروهای آمریکایی پی ببرد.

در حالی که جمهوری اسلامی از گروه‌های نیابتی حمایت مالی و نظامی می‌کند، مقام‌های اطلاعاتی گمان نمی‌کنند جمهوری اسلامی دستور حملات را داده باشد. این مسئله که جمهوری اسلامی روی حوثی‌های یمن و گروه‌های شبه‌نظامی عراق و سوریه کنترل ندارد بحث‌ و بررسی‌ها در واشنگتن در مورد نحوه پاسخ به حملات مکرر به منافع آمریکا در منطقه را دچار ابهام و سردرگمی کرده است.

یکی از مقام‌های آمریکایی در این زمینه به پولیتیکو گفت: «این شاید پیچیده‌ترین دوره‌ای باشد که در این منطقه شاهد بوده‌ام.»

آمریکا معتقد نیست که جمهوری اسلامی دستور تمام حملات در منطقه را می‌دهد، اما می‌داند که به بحران دامن می‌زند و بر همین اساس، دولت آمریکا جمهوری اسلامی را دست‌کم تا حدی مسئول می‌داند.

به نوشته پولیتیکو، دولت بایدن در نحوه پاسخگویی به حملات پهپادی به نیروهای آمریکا در عراق و سوریه، و حمله حوثی‌ها به کشتی‌ها در دریای سرخ، روی خطی باریک حرکت کرده است.

واکنش شدید خطر گسترش درگیری را در پی دارد و آمریکا به رویارویی مستقیم با جمهوری اسلامی نزدیک‌تر می‌شود. اما از سویی، اگر آمریکا در پاسخ تلافی‌جویانه ضعیف عمل کند، گروه‌‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی احتمالا به حمله ادامه خواهند داد و جان سربازان آمریکایی بیشتری در معرض خطر قرار می‌گیرد.

هرچند کتائب حزب‌الله در عراق اعلام کرده است حملاتش به نیروهای آمریکایی به‌زودی متوقف می‌شود، مقام‌های اطلاعاتی آمریکا پیش‌بینی می‌کنند که حملات حوثی‌های یمن به کشتی‌ها در دریای سرخ ادامه داشته باشد.

برآورد ابتدایی جامعه اطلاعاتی آمریکا این بود که حوثی‌های یمن از درگیری با آمریکا اجتناب خواهند کرد. اما با گسترش حملات این گروه به کشتی‌ها در دریای سرخ، به‌رغم حمله نیروی دریایی آمریکا به چهار قایق حوثی که ۱۰ کشته به جا گذاشت، مقام‌های اطلاعاتی می‌گویند حملات این گروه احتمالا تا زمان موافقت اسرائیل با آتش‌بس یا پایان جنگ غزه، ادامه خواهد داشت.

دولت آمریکا در حال حاضر در تلاش است اسرائیل و حماس برای آتش‌بس به توافق برسند و تمام گروگان‌های اسرائیلی که هنوز در غزه در اسارت حماس‌اند آزاد شوند.