جان کربی: طالبان بدون انجام تعهداتش انتظار کسب مشروعیت نداشته باشد

در آستانه دومین نشست دوحه در مورد افغانستان به میزبانی سازمان ملل، گمانه‌زنی‌ها در مورد عادی‌سازی روابط با طالبان شدت گرفته است

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی ایالات‌ متحده‌ــ AFP

در حالی که تنها یک هفته به برگزاری دومین نشست دوحه در مورد افغانستان به میزبانی سازمان ملل متحد زمان باقی مانده است، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، گفت که این کشور برای عادی سازی روابط با طالبان «هیچ تلاشی نمی‌کند».

کربی که روز دوشنبه ۲۳ بهمن (۱۲ فوریه)، در یک نشست خبری در واشینگتن صحبت می‌کرد، گفت که اگر طالبان می‌خواهند به رسمیت شناخته شوند و به عنوان یک دولت رسمی در صحنه بین‌المللی حضور یابند، «باید به همه تعهداتی که سپرده‌اند، عمل کنند». او تصریح کرد: «طالبان تاکنون به هیچ یک از این تعهداتشان عمل نکرده‌اند.»

منظور کربی از تعهدات طالبان احتمالا وعده‌های این گروه در زمینه تشکیل حکومت فراگیر، رعایت حقوق بشر، آزادی بیان و حقوق زنان و اقلیت‌ها بر اساس مفاد توافقنامه صلح فوریه ۲۰۲ است که میان طالبان و دولت آمریکا در دوحه به امضا رسید.

برخی کارشناسان معتقدند آمریکا پس از امضای این توافق، دولت افغانستان را به طالبان واگذار کرد و به همین دلیل با وجود آگاهی از اینکه با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، دولت این کشور دوام نخواهد آورد، تصمیم به خروج گرفت.

آذرخش حافظی، کارشناس اقتصادی، در مصاحبه با ایندیپندنت فارسی گفت که طالبان بر اساس توافق صورت گرفته میان این گروه و دولت آمریکا در دوحه، به قدرت بازگشتند. او افزود: «هرچند آمریکا هنوز به دولت طالبان رسما مشروعیت نداده، با ارسال بیش از سه میلیارد دلار پول نقد در این دو سال تلاش کرده است تا بقای نظام طالبان را ممکن کند و این بخشی از مفاد توافق دوحه است.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با این حال، مقام‌های دولت آمریکا بارها تاکید کرده‌اند که آمریکا برای به رسمیت شناختن دولت طالبان برنامه‌ای ندارد و تا زمانی که این گروه به تعهداتی که داده‌ است، عمل نکند، هیچ گونه عادی‌سازی روابط با طالبان ممکن نخواهد بود.

طالبان در دو سال و شش ماه گذشته، با برپایی نظام سیاسی مبتنی بر تفسیر افراطگرایانه از دین اسلام تمامی مظاهر دموکراسی، حقوق بشر، آزادی بیان و آزادی‌های مدنی در افغانستان نابود کرده‌اند و با منع تحصیل، کار و سفر برای زنان تا محدودیت بر پوشش و آرایش مردان و ممنوع کردن هرگونه فعالیت سیاسی، مذهبی، اجتماعی و حتی رسانه‌ای آزادانه، نسخه دولت‌داری اسلامی در صدها سال قبل را اجرا می‌کنند.

با این حال سازمان ملل متحد سال ۲۰۲۳ نشستی با حضور نمایندگان ویژه کشورهای جهان در امور افغانستان، در دوحه برگزار کرد تا در مورد تعامل منسجم و هماهنگ جهان با افغانستان تحت اداره طالبان بحث کند و اکنون هم قرار است در ۱۸ فوریه، دومین دور این نشست برگزار شود که گفته می‌شود که طالبان نیز در آن حضور خواهند داشت.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، در‌این‌باره گفت که آمریکا در تصمیم‌های سازمان ملل متحد دخالت نمی‌کند اما «سیاست آمریکا در مورد طالبان هیچ تغییر نکرده‌ است».

بیشتر از جهان