رهبر نظام جمهوری اسلامی ایران یکشنبه، ۲۹ بهمن (۱۸ فوریه)، در دیدار با جمعی از شهروندان ساکن استان آذربایجان شرقی، مدعی شد که «انتخابات در ایران همیشه صحیح، سالم و متین برگزار شده است».
آیتالله خامنهای افزود: «من در این چند دهه هیچ تخلف انتخاباتی، به آن معنی که دشمن میگوید، مشاهده نکردم. در مواردی برخی ادعا کردند انتخابات دچار مشکل بوده، اما بررسی کردیم و سپس معلوم شد که در نتایج نهایی تاثیری نداشت.»
این ادعا در حالی مطرح میشود که در دهههای اخیر، دهها نفر از نامزدهای انتخاباتهای ریاست جمهوری و هزاران نفر از نامزدهای انتخاباتهای مجلس، شوراهای شهر و مجلس خبرگان رهبری، برگزارکنندگان انتخاباتهای مختلف را در ایران به دستکاری در نتیجه آرا یا خریدوفروش آن متهم کردهاند، و اعتراضات میلیونی و خیابانی شهروندان ایرانی علیه نظام جمهوری اسلامی در ۱۳۸۸ نیز در اعتراض به نتیجه آرای انتخابات ریاست جمهوری در آن سال آغاز شد.
آیتالله خامنهای همچنین «جبهه استکبار» را مخالف حضور همهجانبه مردم ایران در انتخابات دانست و تاکید کرد: «همه افرادی که از نظارت شورای نگهبان عبور کردهاند، صالح هستند، اما به حکم عقل باید از بین آنها افراد صالحتر را انتخاب کرد و برای شناخت اصلح، مردم تا جایی که توان بررسی دارند، تحقیق کنند و اگر نمیتوانند، به نظر افراد مورداعتماد توجه و عمل کنند.»
ردصلاحیت گسترده شهروندان منتقد نظام جمهوری اسلامی از نامزدی در انتخابات که به دست منصوبان رهبر جمهوری اسلامی در شورای نگهبان یا نهادهای امنیتی رخ میدهد، در کنار افزایش نارضایتیها از وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور که به سرکوب و کشتار گسترده معترضان در خیزشهای خیابانی اخیر منجر شده است، در چهار سال گذشته موجب شد که میلیونها ایرانی، ناامید از برگزاری انتخاباتی آزاد، آن را تحریم کنند و به همین دلیل، در انتخابات مجلس در ۱۳۹۸ و سپس درانتخابات ریاست جمهوری در ۱۴۰۰، کمترین میزان مشارکت مردمی در تاریخ نظام جمهوری اسلامی رقم خورد.
در همین راستا، محمد حسینی، معاون پارلمانی ابراهیم رئیسی، امروز، ۱۲ روز به برگزاری انتخابات دو مجلس، اعلام کرد که امیدوار است تعداد رایدهندگان در انتخابات ۱۱ اسفند «بیش از ۴۲ درصد مشارکتی باشد که در سال ۱۳۹۸ رقم خورد». بر این مبنا، به نظر میرسد که بسیاری از مدیران دولتی و حکومتی نظام هم امید چندانی به مشارکت گسترده ایرانیان در انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری ندارند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
روز یکشنبه همچنین روزنامه وطن امروز، متعلق به طیف اصولگرا و نزدیک به سپاه پاسداران، نوشت: «آخرین نظرسنجیهایی که دهه اول بهمنماه انجام شده است، نشان میدهد تقریبا نیمی از مردم هنوز با موضوع انتخابات درگیر نشدهاند و انتخابات برای آنها مسئله نیست.»
با این حال، آیتالله خامنهای امروز در جمع حامیان خود مجددا انتخابات را که از نظر منتقدان «نمایشی» خوانده میشود، «راه اصلاح کشور» معرفی کرد و گفت: «همه باید در انتخابات شرکت کنیم. کسانی هم که به دنبال ترمیم و حل مشکلات هستند، راه درست آن، انتخابات است و باید به انتخابات رو کنند. افرادی هم که وارد میدان انتخابات شدهاند، از بداخلاقی، بددهنی و توهین و تهمت به دیگران در تبلیغات و فضای مجازی و همچنین از سیاهنمایی و بیان مطالب دروغ و خلافواقع برای جلب نظر مردم اجتناب کنند.»
علاوه بر دفاع رهبر نظام جمهوری اسلامی از سلامت انتخاباتهای حکومتی، غلامعلی حدادعادل، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، نیز در سخنانی مدعی شد که «از ناحیه برگزارکنندگان انتخابات هیچ دخالت سازمانیافتهای برای تقلب وجود ندارد و هیچوقت ثابت نشده که نظام خواسته باشد در رای مردم دخالتی کرده باشد.»
با این حال و بهرغم تلاش مقامهای ارشد نظام برای اطمیناندهی به مردم درباره سلامت انتخابات، به نظر میرسد که مشکل اصلی میلیونها ایرانی و اکثر واجدان شرایط رای دادن، اصل نظام ولایت فقیه است، و بیباوری آنان به تاثیرگذار بودن افراد راهیافته به مجلس یا نهاد ریاستجمهوری اسلامی برای تغییر سیاستهای کلی نظام و بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی.
در همین راستا، خبرگزاری «خبرآنلاین» در ایران، هشتم بهمن سال جاری در گزارشی به نقل از نتایج نظرسنجی یک نهاد دولتی، نوشت که میزان مشارکت در انتخابات اسفند مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری در سراسر کشور، به حداکثر ۳۰ درصد خواهد رسید. یک روز بعد و تحت فشار امنیتی، مدیران این خبرگزاری مجبور به حذف این گزارش از وبسایت خبرآنلاین شدند.
عباس عبدی، روزنامهنگار و فعال سیاسی اصلاحطلب، نیز در شماره ۲۳ بهمن روزنامه اعتماد، با انتقاد از تلاش حکومت و دولت برای پنهان کردن نتایج نظرسنجیها درباره میزان مشارکت مردم در انتخابات آتی، نوشت: «با محرمانه کردن نتایج نظرسنجیها نمیتوان صدای مردم را خاموش کرد و اگر یافتههای پیمایش منعکس نشود، باز هم به اشکال گوناگون خود را بروز خواهد داد.»