خبرگزاری باختر، از رسانههای دولتی زیر نظارت طالبان، روز سهشنبه یکم اسفند (۲۰ فوریه) در گزارشی اعلام کرد که وزارت بهداشت رژیم طالبان به مدرسههای عالی (انستیتوهای) پزشکی دولتی در استانهای افغانستان دستور داده است که دختران دیپلمه دبیرستانی را برای تحصیلات فوقدیپلم در این مدرسهها جذب کنند.
به گزارش باختر، این وزارتخانه در نامهای به نمایندگیهایش در استانهای پروان، کاپیسا، میدان وردک، لوگر، پکتیا، خوست، پکتیکا، بامیان، بدخشان، و پنجشیر دستور داده است که روند پذیرش دختران در این مدرسههای عالی پزشکی را آغاز کنند.
مدرسههای عالی یا انستیتوهای پزشکی دولتی مربوط وزارت بهداشت در چند رشته مشخص تحصیلات فوقدیپلم یا کاردانی دو یا سه ساله دانشجو میپذیرند، از جمله برای آموزش قابلگی (مامایی)، پرستاری، و دندانسازی (پروتز دندان). البته باید گفت که درهای دانشکدههای پزشکی، همانند دیگر دانشکدهها، هنوز به روی دختران و زنان بسته است.
با وجود ممنوع بودن آموزش زنان و دختران در دانشگاههای افغانستان، مدرسههای عالی پزشکی دولتی در بسیاری از استانهای آن کشور همچنان باز ماندند. یک منبع در استان بلخ به ایندیپندنت فارسی گفت که انستیتوی دولتی قابلگی (مامایی) در آن استان فعال است و دختران دانشجو به کلاسهایشان میروند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در همین حال، در اردیبهشت ۱۴۰۲ نیز مدرسه عالی علوم پزشکی دولتی در قندهار اعلام کرد که زنان و دختران دانشجو و مدرس اجازه دارند به کار و تدریس بازگردند.
به نظر میرسد که فقط در استانهایی که در این گزارش ذکر شده است درهای مدرسههای عالی پزشکی به روی دختران بسته بوده است. همزمان با نشست دوحه و تاکید سازمان ملل متحد و کشورهای جهان به لغو محدودیتهای تحصیل و کار زنان، ظاهرا اکنون طالبان دستور بازگشایی این مدرسهها را صادر کردهاند.
این در حالی است که از دو سال و شش ماه پیش دختران در افغانستان اجازه رفتن به کلاس بالاتر از ششم ابتدایی را ندارند. در نتیجه، به نظر میآید که بازگشایی این انستیتوهای پزشکی به روی دختران نیز روندی کوتاهمدت باشد، زیرا فقط یک گروه اندک واجد شرایط برای ورود به این مقطع تحصیلیاند.
طالبان از زمانی که دستور منع کار زنان در ادارهها و سازمانهای غیردولتی ملی و بینالمللی را صادر کردند در بخش بهداشت و آموزش کودکان استثناهایی قائل شدند. دلیل آن نیز پافشاری سازمانهای بینالمللی بود. اگر طالبان به این خواست تمکین نمیکردند، بخش بزرگی از پروژههای بشردوستانه در افغانستان متوقف میشد.
طالبان حتی به زنان دانشآموخته دانشکدههای پزشکی اجازه ورود به آزمون دولتی برای کسب مجوز کار ندادهاند. اما اکنون در تلاشاند که با اعلام اجازه دادن به دختران برای ورود به موسسههای فوقدیپلم پزشکی نشان دهند که در حوزه بهداشت استثناهایی برای زنان قائلاند.