واشنگتن تایمز در مطلبی با نگاه به نظرسنجیهای اخیر در مورد میزان محبوبیت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده و دونالد ترامپ، رقیب انتخاباتی او نوشت که اعتماد مردم آمریکا به بایدن، در موارد متعدد خدشهدار شد، اما یکی از مهمترین اتفاقهای دوره ریاست جمهوری که باعث شد اعتماد آمریکاییها را از دست دهد، روند خروج از افغانستان است. در این مطلب آمده است که « اتفاقی که ۳۰ ماه پیش [اوت ۲۰۲۱] افتاد به اندازه کافی وحشتناک بود و باعث شد آمریکاییها اعتماد خود را به بایدن از دست بدهند.» براساس تحلیل واشنگتن تایمز، «مسلماا مهمترین لحظه در دوران ریاست جمهوری بایدن، خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان است» و سوءمدیریت دولت بایدن باعث شد این روند موجب انتقادهای گسترده شود.
در حالی که مسائل دیگری از جمله جنگ اوکراین، پروندههای هانتر بایدن، درگیری اسرائیل و حماس و هزینههای جنگهایی که ایالات متحده در آنان دخیل است بر محبوبیت بایدن در میان شهروندان آمریکایی تاثیر گذاشته است و اخیرا به بحثهای زیادی در اذهان عمومی در آمریکا دامن زده است، اما خروج آشفته دولت بایدن از افغانستان که به کشته شدن ۱۳ سرباز آمریکایی و کشته شدن حدود ۲۰۰ شهروند افغان، رها شدن تجهیزات پیشرفته آمریکایی به ارزش بیش از هفت میلیارد دلار و بازگشت طالبان به قدرت شد، بیش از دیگر موارد باعث انتقاد به نحوه عملکرد بایدن شده است.
واشنگتن تایمز در مورد تاثیر خروج آشفته دولت بایدن از افغانستان، بر محبوبیت رئیسجمهوری آمریکا در میان شهروندان آمریکایی نوشت: «بر اساس دادهها، این رویداد بهطور دائمی درک عمومی از آقای بایدن بهعنوان یک رهبر را تغییر داد و همچنان هر شانسی را که او برای انتخاب مجدد دارد، کاهش میدهد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از زمان خروج آمریکا از افغانستان، دونالد ترامپ، رقیب انتخاباتی بایدن بارها از نحوه عملکرد او انتقاد کرده است و ۱۵ اوت ۲۰۲۱ را «بدترین روز در تاریخ آمریکا» و روندی «فاجعهبار» خوانده است. ترامپ در ژانویه ۲۰۲۳ گفت که نحوه خروج آمریکا از افغانستان باعث شد دشمنان آمریکا قویتر شوند. ترامپ همچنین گفت که ارتش آمریکا عالی است و در مقابل طالبان خوب عمل کرد، اما «رهبری مایه آبروریزی» است.
ترامپ ارزش تسلیحات آمریکایی رها شده در افغانستان را ۸۵ میلیارد دلار برآورد کرده است، در حالی ارزیابی پنتاگون در آوریل ۲۰۲۲ نشان داد که تسلیحات آمریکایی رها شده در افغانستان که به دست طالبان افتادند، حدود هفت میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار میارزند. ترامپ همچنین ارقام این تسلیحات را ۷۰۰ هزار مورد ذکر کرده است و اخیرا هم گفت که افغانستان [طالبان] به یکی از بزرگترین فروشندههای تسلیحات آمریکایی تبدیل شده است.
پیش از این نهادهای بینالمللی ناظر بر اوضاع افغانستان از جمله شورای امنیت سازمان ملل متحد، در گزارشهای خود تایید کردهاند که گروههای تروریستی فعال در کشورهای منطقه از جمله تحریک طالبان پاکستان و داعش خراسان به سلاحهای آمریکایی رها شده در افغانستان دسترسی دارند. نهادهای امنیتی پاکستان، هند و روسیه نیز در دوسال و شش ماه گذشته، چندین بار از دسترسی گروههای تروریستی به تسلیحات آمریکایی ابراز نگرانی کردهاند. با این حال سخنگویان طالبان، با رد فروش تسلیحات آمریکایی گفتند که رژیم آنان به این تسلیحات نیاز دارد و حتی سلاحها و وسایط نظامی تخریب شده را ترمیم کردهاند و از آنان محافظت میکنند.
با این حال، جو بایدن که از زمان سلطه طالبان بر افغانستان به ندرت در مورد وضعیت این کشور صحبت میکند، در مواردی که با پرسش خبرنگاران مواجه شده است، از عملکرد خود در روند خروج از افغانستان دفاع کرده است. در حالی که بسیاری از نظامیان آمریکایی، خروج این کشور از افغانستان را «اشتباه استراتژیک» خواندهاند، اما بایدن با دفاع از خروج آنرا «بهترین تصمیم» عنوان کرد. هرچند روند خروج آمریکا از افغانستان در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ که زلمی خلیلزاد به عنوان فرستاده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان گمارده شد کلید خورد، اما انتقاد اساسی از بایدن این است که این روند را نتوانست به درستی مدیریت کند. این انتقادها به ویژه پس از حمله مرگبار داعش خراسان در بعد از ظهر ۲۵ اوت ۲۰۲۱ که به کشته شدن ۱۳ سرباز آمریکایی و حدود ۲۰۰ شهروند افغان انجامید افزایش یافت.
رها شدن متحدان افغان دولت آمریکا که بسیاری از آنان در معرض انتقامجویی طالبان قرار گرفتند از دیگر نکاتی است که به افزایش انتقادها از نحوه عملکرد بایدن در افغانستان منجر شد. دونالد ترامپ پس از خروج آمریکا از افغانستان گفت که اگر او جای بایدن بود، پایگاه بگرام را که مهمترین قرارگاه و فرودگاه نظامی در اختیار نیروهای آمریکایی بود حفظ میکرد و همچنین اجازه نمیداد تسلیحات آمریکایی به دست طالبان بیافتد. ترامپ با انتقاد از بایدن گفت که اهمیت پایگاه بگرام این است که ایالات متحده میتواند از آنجا بر چین نظارت کند. با این حال، ترامپ در نوامبر سال گذشته در یک گردهمایی انتخاباتی در فورتداج ایالت آیووا گفت اگر دوباره به عنوان رئیس جمهوری آمریکا انتخاب شود، کنترل پایگاه بگرام را به دست خواهد گرفت. فرودگاه بگرام در ۳۶ کیلومتری کابل قرار دارد و از ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۱، مهمترین پایگاه هوایی نظامی نیروهای آمریکایی در افغانستان بود. نیروهای آمریکایی در اوایل ژوئیه ۲۰۲۱، شبهنگام این پایگاه را تخلیه کردند و کنترل آن به دست ارتش دولت پیشین افغانستان افتاد. هرچند مشخص نیست که ترامپ در صورت بازگشت به قدرت، برنامه مشخصی برای تعامل با رژیم طالبان دارد یا خیر، اما در سخنرانی خود در فورتداج ایالت آیووا گفت که در نظر دارد برای به دست آوردن کنترل پایگاه بگرام، به طالبان «معامله تجاری» پیشنهاد کند.