یعقوب مجاهد، وزیر دفاع طالبان، و فصیحالدین فطرت، رئیس ستاد ارتش رژیم طالبان، که در سفری رسمی به دعوت قطر به دوحه رفتهاند، با ولیعهد قطر و وزیر دفاع این کشور ملاقات کردند.
بر اساس اطلاعیه وزارت دفاع رژیم طالبان و تصاویری که این وزارتخانه منتشر کرده، وزیر دفاع طالبان در یک دیدار گروهی در کنار وزرای دفاع سایر کشورهایی که در نمایشگاه صنایع دفاعی دیمدیکس قطر شرکت کرده بودند، با شیخ عبدالله بن حمد آلثانی، ولیعهد امیر قطر ملاقات کرده است، اما ملاقات او با خالد بن محمد العطیه، وزیر دفاع قطر، مستقلتر و رسمیتر به نظر میرسد.
وزارت دفاع طالبان میگوید که هیئت اعزامی این گروه به قطر ضمن ملاقات با وزیر دفاع و ولیعهد قطر، از نمایشگاه دیمدیکس قطر نیز بازدید کردهاند؛ جایی که شرکتهای بزرگ اسلحهسازی جهان محصولات جدیدشان را به نمایش گذاشتهاند.
وزیر دفاع و رئیس ستاد ارتش طالبان در نمایشگاه صنایع دفاعی دیمدیکس قطر - @ModAfghanistan3/Xعنایتالله خوارزمی، سخنگوی وزارت دفاع طالبان، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که یعقوب مجاهد و فصیحالدین فطرت در ملاقات با خالد بن محمد العطیه، وزیر دفاع قطر، که در حضور تعدادی از مقامهای هر دو طرف انجام شد، «در مورد روابط دوجانبه و توسعه همکاریهای مشترک دو کشور مذاکره کردند».
طالبان درباره این دیدار جزئیات بیشتری اعلام نکردهاند اما روابط نزدیک و طولانیمدت طالبان با قطر گمانهزنیها در مورد همکاری نظامی یا دستکم همکاری راهبردی قطر با طالبان را تقویت میکند.
البته در سفر اول وزیر دفاع طالبان به قطر در سال ۲۰۲۳، او از این کشور برای تهیه یونیفرم نظامیان و پرداخت حقوق ماهیانه نیروهای طالبان و نیز ساخت تاسیسات نظامی در افغانستان کمک مالی خواسته بود اما دولت قطر به این درخواست پاسخ قطعی نداد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال، در دو سال و شش ماه گذشته پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، دوحه، پایتخت قطر، محل اصلی دیدارها و گفتوگوهای پیداوپنهان طالبان با مقامهای کشورهای غربی بوده است و در این مدت دهها نشست در مورد افغانستان تحت عناوین مختلف در قطر برگزار شده که شرکتکنندگان آن از جانب افغانستان یا طالبان یا حامیان آنها بودهاند.
علاوه بر این، گزارشها نشان میدهد که در این مدت مقامهای امنیتی و اطلاعاتی آمریکا هم چندین بار در قطر به صورت غیرعلنی با مقامهای طالبان ملاقات کردهاند.
انتقال سفارتخانه برخی کشورهای غربی از جمله آمریکا و بریتانیا از کابل به دوحه پس از خروج این کشورها از افغانستان، نیز بهوضوح نشاندهنده علاقهمندی قطر به ایفای نقش در ماجرای افغانستان و تسهیل تعامل جهان با طالبان است.
قطر از سال ۲۰۱۲ به طور رسمی میزبان دفتر سیاسی گروه طالبان است و از آن زمان تاکنون هزینههای این دفتر را تامین میکند. به باور کارشناسان، تاسیس دفتر سیاسی طالبان در دوحه، پایتخت قطر، در سال ۲۰۱۲ نخستین میخ مشروعیت سیاسی را بر پایههای طالبانی کوبید که تا آن زمان تنها یک گروهک شورشی محسوب میشد. از آن زمان تاکنون، قطر بستر و گذرگاهی برای تعامل و ارتباط طالبان با کشورهای جهان بوده و سبب شده است این گروه از سطح یک گروه مسلح غیرمسئول به یک دولت سرپرست (دو فاکتو)، آن طور که سازمان ملل و کشورهای جهان تعریف میکنند، تغییر کند.
ملا برادر و زلمی خلیلزاد در جریان امضای توافقنامه صلح دوحه در ۲۹ فوریه ۲۰۲۰ در قطر-AFPقطر با ایجاد دفتر برای طالبان، شماری از سران این گروه را که تا آن زمان فراری و در خارج از مرزهای افغانستان سرگردان بودند، به دوحه فرا خواند و فضا را برای گفتوگوی آنها با دولت آمریکا و دیگر کشورهای جهان فراهم کرد. پس از ایجاد دفتر سیاسی طالبان در قطر بود که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری وقت آمریکا، زلمی خلیلزاد را مسئول تسهیل روند صلح در افغانستان کرد و او گفتوگو با طالبان را در قطر آغاز کرد؛ گفتوگوهایی که نهایتا در فوریه ۲۰۲۰، به امضای توافق صلح دوحه میان طالبان و آمریکا انجامید.