همزمان با ادامه نگرانیها درباره تبعات حمله گسترده اسرائیل به رفح، برخی گزارشها نشان میدهد که دولت بایدن به اسرائیل پیشنهاد داده است که در صورت موافقت با توقف عملیات نظامی بزرگ در رفح، جنوبیترین شهر نوار غزه، در مورد محل اختفای رهبران ارشد حماس «اطلاعاتی حساس» را در اختیار تلآویو قرار دهد.
واشینگتنپست به نقل از چهار منبع آگاه که نامشان را فاش نکرد، نوشت که ایالات متحده «در صورت عقبنشینی نتانیاهو از طرح حمله به رفح، به اسرائیل کمکهای ارزشمندی ارائه میدهد؛ از جمله اطلاعات حساس برای یافتن محل اختفای رهبران حماس و تونلهای مخفی این گروه».
در این گزارش آمده است که دولت بایدن همچنین پیشنهادی مبنی بر کمک به برپایی چادرهای بزرگ برای اسکان فلسطینیان تخلیهشده از رفح و فراهم کردن زیرساختها برای ارائه کمکهای بشردوستانه مطرح کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
واشینگتنپست به نقل از یک مقام ارشد مطلع از گفتوگوهای کاخ سفید و تلآویو نوشت که اسرائیل تضمین داده است تا پیش از تخلیه حدود ۸۰۰ هزار نفر از حدود یک میلیون فلسطینی پناهگرفته در رفح، عملیات نظامی بزرگی آنجا انجام نمیدهد.
به نظر میرسد اظهارات جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، در یک نشست توجیهی با این گزارش مطابقت داشته باشد، اگرچه او خاطرنشان کرد که چنین اطلاعاتی قبلا در اختیار اسرائیل قرار گرفته است.
جان کربی تاکید کرده بود: «ما میتوانیم به آنها [اسرائیل] کمک کنیم افرادی از جمله یحیی سنوار [رهبر حماس] را هدف قرار دهند، اقدامی که به طور مداوم با اسرائیلیها انجام میدهیم.»
گزارش واشینگتنپست پس از آن منتشر شد که دو مقام آشنا با این موضوع روز جمعه به تایمز اسرائیل گفتند که سنوار در رفح مخفی نشده و به استناد ارزیابیهای اطلاعاتی اخیر، احتمالا در تونلهای زیرزمینی در منطقه خان یونس پنهان شده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، ماهها است که متعهد شده یک حمله بزرگ در رفح انجام دهد و استدلال میکند که این عملیات برای شکست دادن حماس که چهار گردان از شش گردان فعال باقیماندهاش در این شهر مستقرند، ضروری است.
اسرائیل در ابتدای هفته برای تصرف گذرگاه رفح که معتقد بود برای اهداف تروریستی از آن استفاده میشود، عملیاتی را آغاز کرد. این گذرگاه از آن زمان بسته شده و اسرائیل برای بازگشایی آن به منظور ارسال کمکهای بشردوستانه هیچ جدول زمانی ارائه نکرده است.
روز شنبه، اسرائیل از فلسطینیهای ساکن بسیاری از مناطق شهر رفح در جنوب غزه خواست محل زندگیشان را ترک کنند و به سمت جایی که تلآویو آن را «منطقه بشردوستانه گسترده» در المواصی مینامد، بروند. به گفته ساکنان غزه، «الزوایده» شهر کوچکی در مرکز نوار غزه، مملو از هزاران آواره فلسطینی شده است. در همین حال، ساکنان رفح و آوارگان پناهگرفته در این شهر میگویند دستور تخلیه جدیدی که ارتش اسرائیل صادر کرده، مناطقی در مرکز شهر را نیز در برمیگیرد و تردیدی باقی نمیگذارد که اسرائیل قصد دارد تهاجم زمینی را تا آنجا گسترش دهد.
با این حال کاخ سفید روز جمعه اعلام کرد که ایالات متحده معتقد نیست دستور اسرائیل برای تخلیه بخشهایی از رفح به معنای یک عملیات نظامی در گسترده در مراکز پرجمعیت و شلوغ باشد. جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، که پیشتر بارها خواهان تخلیه ایمن غیرنظامیان از رفح، پیش از هرگونه عملیات اسرائیل شده بود، اسرائیل را به توقف ارسال تسلیحات نظامی تهدید کرده است. او هفته گذشته هم از ارسال یک محموله بمب به اسرائیل به دلیل آنچه نگرانی از استفاده در رفح خواند، جلوگیری کرد.
جنگ غزه با حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر آغاز شد؛ زمانی که شبهنظامیان این گروه حدود یک هزار و ۲۰۰ نفر را در اسرائیل کشتند و ۲۵۲ نفر را گروگان گرفتند. از آن زمان، اسرائیل با وعده نابودی حماس، عملیات نظامی گستردهای را در غزه آغاز کرد. مقامهای بهداشت و درمان در غزه میگویند که حدود ۳۵ هزار نفر در اثر حمله اسرائیل به این باریکه کشته شدهاند؛ اگرچه برخی کارشناسان معتقدند آمارهای وزارت بهداشت تحت کنترل حماس را نمیتوان به طور مستقل تایید کرد.