باقری کنی: مذاکرات هسته‌ای زیرنظر شورای عالی امنیت ملی است

در روزهای اخیر گمانه‌هایی از واگذاری مسئولیت مذاکرات هسته‌ای به علی شمخانی مطرح شد

علی باقری کنی، سرپرست وزارت امور خارجه-رسانه‌های اجتماعی

هم‌زمان با افزایش گمانه‌زنی‌ها از احتمال بازسپاری مسئولیت مذاکرات هسته‌ای به علی شمخانی، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی، علی باقری کنی، سرپرست وزارت امور خارجه این خبر را تلویحا تکذیب کرد و گفت که «فعالیت‌های هسته‌ای در چارچوب تدابیر نظام زیر نظر شورای عالی امنیت ملی ادامه دارد».

سرپرست وزارت امور خارجه درباره اینکه از این پس چه کسی عهده‌دار مسئولیت مذاکرات هسته‌ای را برعهده دارد، چیزی نگفت و از پاسخ شفاف درباره احتمال سپردن این مسئولیت به علی شمخانی نیز طفره رفت.

علی باقری کنی که حدود سه سال سرپرستی ناموفق مذاکرات هسته‌ای را در کارنامه‌ دارد، روز چهارشنبه نهم خرداد، به خبرنگاران گفت: «در بحث هسته‌ای چیزی به اسم پرونده نداریم».

او در ادامه افزود که مذاکرات غیرمستقیم و تبادل پیام بین جمهوری اسلامی و ایالات‌متحده آمریکا مانند گذشته ادامه دارد و هیچ وقفه‌ای تاکنون به وجود نیامده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گفته این مقام دولتی، مذاکرات غیرمستقیم و تبادل‌ پیام‌ها بین واشنگتن و تهران، مواردی از جمله مذاکرات برای آزادسازی بخش‌های دیگری از پول‌های بلوکه‌شده را شامل می‌شود.

باقری کنی، درباره دلایل سفر اخیر وزیر خارجه عمان به ایران نیز از پاسخ‌گویی شفاف امتناع کرد و تنها گفت که در این دیدار دو طرف درباره موضوعات مختلف منطقه‌ای و بین‌المللی صحبت و رایزنی کردند.

به‌تازگی برخی حساب‌های کاربری نزدیک به حکومت در شبکه‌های اجتماعی مدعی شدند که مسئولیت مذاکرات هسته‌ای جمهوری اسلامی از اسفندماه به علی شمخانی سپرده شده است.

پیش از این و در دولت حسن روحانی، سید عباس عراقچی، مسئولیت مذاکرات هسته‌ای جمهوری اسلامی را برعهده داشت و علی شمخانی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی بر عملکرد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای نظارت می‌کرد.

با روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی، مسئولیت مذاکرات هسته‌ای به علی باقری کنی سپرده شد. تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی طی سه سال گذشته دستاوردی نداشتند. اگر خبرها درباره واگذاری مسئولیت مذاکرات هسته‌ای به شمخانی درست باشد به معنای آن است که علی خامنه‌ای به دنبال تکرار تجربه مشابه توافق‌نامه جمهوری اسلامی و عربستان سعودی در پکن است.

پس از امضای توافق‌نامه از سرگیری روابط بین ایران و عربستان در اسفندماه ۱۴۰۱، خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در ایران نوشت که صبر خامنه‌ای برای از سرگیری روابط به سر آمده بود. این توافق‌نامه با میانجی‌گری چین و با حضور علی شمخانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی و همتای سعودی‌اش امضا شد.

در همان زمان، ناظران چنین تحلیل کردند که احتمالا به دلیل عملکرد ضعیف وزارت امور خارجه، مسئولیت از سرگیری روابط با عربستان به علی شمخانی سپرده شد. به خصوص که در هنگام امضای توافق، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه در ترکیه بود.

حالا نیز درحالی‌که گمانه‌هایی درباره تغییر تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای شنیده می‌شود، دولتی‌ها سعی دارند این موضوع را انکار کنند. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه، روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی‌اش وقتی با سوال خبرنگاران درباره واگذاری مسئولیت مذاکرات هسته‌ای به شمخانی روبه‌رو شد، از اظهارنظر شفاف خودداری کرد و با رد تلویحی ناموفق بودن تیم علی باقری‌کنی در مذاکرات، گفت که هیئت مذاکره‌کننده «با هماهنگی و اشراف نهادهای بالادستی نظام» مذاکرات را پیش برد و در این چارچوب «از همه ظرفیت‌های درون حاکمیت» استفاده کرد.

کنعانی در ادامه، بدون رد یا تایید سپردن مسئولیت مذاکرات هسته‌ای به فردی جدید گفت که وزارت امور خارجه و هیئت‌ مذاکره‌کننده «در چارچوب دستورالعمل‌ها و سیاست‌های ابلاغی» به مسیرشان ادامه می‌دهند.

علی شمخانی که پرونده فساد اطرافیانش بارها در کانون توجه قرار گرفته، اکنون یکی از گزینه‌های مطرح برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری است.

طی روزهای اخیر مصاحبه‌ای از محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس‌جمهور سابق با سالنامه اعتماد بازنشر شد که در آن با گرفتن انگشت اتهام به سمت شمخانی می‌گوید که اگر دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی همسو بود، مسئله برجام می‌توانست به راحتی حل شود.

واعظی در همین مصاحبه تلویحا افشا کرد که تلاش حسن روحانی برای تغییر دبیر شورای عالی امنیت ملی با مقاومت علی خامنه‌ای ناکام ماند.