استقبال تروئیکای اروپا از تصویب قطعنامه در شورای حکام؛ کمالوندی: اقداماتی در چارچوب پادمان آغاز کردیم

این قطعنامه لحن تندی ندارد و روشن نمی‌کند در صورت همکاری نکردن ایران گام بعدی چه خواهد بود

بهروز کمالوندی و نمایی از نشست شورای حکام

فرانسه، بریتانیا و آلمان در بیانیه‌ای مشترک، از تصویب قطعنامه شورای حکام که خواستار همکاری تهران با آژانس برای نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای و رفع ابهامات باقی‌مانده است، استقبال کردند. این قطعنامه روز چهارشنبه با ۲۰ رای موافق در مقابل دو رای مخالف روسیه و چین به تصویب رسید و ۱۲ کشور به آن رای ممتنع دادند. پیش‌تر گزارش‌هایی مبنی بر فشار دولت بایدن به اروپا برای ارایه نکردن این قطعنامه منتشر شده بود که مقامات واشینگتن آن را تکذیب کردند.

این قطعنامه که لحن تندی ندارد و روشن نکرده در صورت همکاری نکردن ایران، اقدام بعدی چه خواهد بود، از تهران می‌خواهد فورا برای برقراری دسترسی‌های بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اقدام کند و به پرسش‌های بی‌پاسخ مانده از جمله درباره کشف اورانیوم در سایت‌های از پیش اعلام نشده پاسخ دهد.

بیانیه تروئیکای اروپا در حمایت از این قطعنامه، به درخواست پیشین شورای حکام برای همکاری ایران اشاره می‌کند که ۱۸ ماه پیش مطرح شده بود و نتیجه‌ای نداشت.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بریتانیا، فرانسه و آلمان که همچنان عضو برجام به‌شمار می‌روند، ابراز امیدواری کرده‌اند که تهران همکاری کند و نیازی به اقدامات بیشتر شورای حکام نباشد. اما روشن نیست که اقدام بعدی چه خواهد بود. 

این درحالی است که نماینده جمهوری اسلامی ایران در آژانس روز چهارشنبه، تروئیکای اروپا را مسئول هرگونه عواقب تصویب این قطعنامه دانسته و مدعی شده بود این قطعنامه «روی جو مثبت همکاری ایران و آژانس تاثیر می‌گذارد.»

این در شرایطی است که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس که اخیرا به ایران سفر کرده بود، می‌گوید پاسخ هیچ یک از پرسش‌هایش را دریافت نکرده، سطح نظارت‌ها همچنان محدود نگاهداشته شده و نمی‌تواند ماهیت صلح‌آمیز فعالیت‌های هسته‌ای ایران را تایید کند.

در ادامه واکنش‌های جمهوری اسلامی، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران نیز قطعنامه را «اقدامی سیاسی و غیرسازنده» خوانده و مدعی شد که تهران در برابر فشار کوتاه نمی‌آید. کمالوندی همچنین گفت: «اقداماتی را که در چارچوب پادمان است آغاز کردیم.»

نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل نیز اظهارات مشابهی مطرح کرده و تهدید کرده است که این قطعنامه تاثیر مخربی روی تعاملات دیپلماتیک آینده دارد. 

ایران، روسیه و چین در بیانیه‌ای در آستانه تصویب قطعنامه که خبرگزاری تسنیم آن را منتشر کرد، خواستار احیای برجام شدند.