پنج مرد به اتهام همدستی با آدمربایانی که عبدالله کودک یک بازرگان را در بلخ ربوده بودند، به دست اعضای طالبان تیرباران شدند. این کودک روز شنبه ۵ خرداد از محله «کارته شفاخانه» در مرکز مزارشریف ربوده شد. پس از آن، طالبان روز سهشنبه ۱۵ خرداد اعلام کردند که توانستهاند کودک را از چنگ آدمربایان آزاد سازند. ملا عبدالرازق راشد، فرمانده پلیس طالبان در بلخ، به رسانهها گفت که در جریان آزادسازی عبدالله، یکی از آدمربایان بهدلیل مقاومت مسلحانه کشته شد و پنج تن دیگر بازداشت شدند.
نهادهای نظامی طالبان همواره با برگزاری نشست خبری آدمربایانی را که بازداشت کردهاند مقابل دوربین مینشانند و از آنان اعتراف میگیرند، اما درمورد رهایی عبدالله، فرزند حمیدالله، این اتفاق نیفتاد و هیچ عکس و شواهدی از بازداشت آدمربایان منتشر نکردهاند، از محل نگهداری کودک و جریان عملیات آزادسازی او نیز عکس و ویدیو منتشر نشده است. سخنگویان طالبان از جریان بازگرداندن این کودک به خانوادهاش ویدیوهایی منتشر کردهاند اما در آنها نشانی از شخص یا اشخاص بازداشتشده در این آدمربایی مشاهده نمیشود.
این کودک شب سهشنبه در ناحیه نهم شهر مزارشریف، از خانهای که آدمربایان او را در آنجا نگهداری میکردند، آزاد شد. یک منبع در فرماندهی پلیس طالبان در مزارشریف، با شرط محفوظ ماندن نامش، به ایندیپندنت فارسی گفت که در جریان آزادسازی دستکم پنج نفر در محل عملیات نظامی طالبان تیرباران شدند. این منبع گفت، یکی از کشتهشدگان مردی بود که برای محافظت از عبدالله گماشته شده بود، ولی ارتباط چهار نفر دیگر، که در اطراف محل نگهداری کودک تیرباران شدند، با این آدمربایی مشخص نیست. این منبع عکسهایی از افراد تیربارانشده را در اختیار ایندیپندنت فارسی گذاشت و گفت هیچ نشانی از مقاومت مسلحانه این افراد دیده نمیشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در عکسها اجساد چهار نفر مشاهده میشود که یکی از آنان در بستر خواب، یکی کنار پنجره، یکی در حیاط و روی زمین و دیگری هم کف اتاق تیرباران شدهاند. بررسی این عکسها نشان میدهد که به سر و صورت این افراد شلیک شده است، در حالی که اگر آنان در جریان درگیری کشته میشدند گلوله به بخشهای مختلف بدنشان اصابت میکرد.
عکسی از ۴ مردی که به اتهام دست داشتن در ربودن عبدالله، به دست اعضای طالبان تیرباران شدند-ارسالی به ایندیپندنت فارسیدر ویدیوی لحظه ربوده شدن عبدالله مشاهده میشود که چهار مرد، که صورتهایشان را پوشاندهاند و دو تن از آنان کلاشینکف در دست دارند، عبدالله را میربایند، اما در محل حادثه نشانی از اسلحه، لباس نظامی و اشیایی که نشان دهد آنان مسلح بودهاند و یا مقاومت کردهاند مشاهده نمیشود.
منبع مطلع، که این پرونده را دنبال کرده است، گفت طالبان هیچ مدرکی از ارتباط افراد تیربارانشده و افرادی که عبدالله را ربودهاند ندارند. به گفته این منبع، ممکن است افراد تیربارانشده از ماجرای آدمربایی و نگهداری کودک در محل حادثه آگاهی نداشتهاند یا اگر اطلاع هم داشتهاند، پس از بازداشت و به دستور فرمانده عملیات تیرباران شدهاند.
به گفته این منبع، طالبان برای جلوگیری از افشا شدن جزئیات این پرونده، به خانوادههای عبدالله و افراد تیربارانشده هشدار دادند که در این مورد سکوت کنند. به دلیل هراس خانواده قربانیان از پیامد صحبت با رسانهها، نزدیکان افراد کشتهشده و ساکنان محل حادثه از صحبت در این مورد خودداری کردند.
حاجی یوسف وفا، استاندار طالبان در بلخ، روز چهارشنبه، ۱۶ خرداد، از اعضای طالبان، که در عملیات آزادسازی کودک ربودهشده شرکت داشتند، با پول نقد و لوح تقدیر سپاسگزاری کرد، اما در اطلاعیه دفتر استاندار طالبان هیچ اشارهای به افراد بازداشت یا کشتهشده نشده است.
حاجی یوسف وفا استاندار طالبان در بلخ در حال سپردن پول نقد به افراد شامل در عملیات آزادسازی کودک ربوده شده-رسانههای اجتماعیپیش از این نیز طالبان در موارد متعدد افرادی را به اتهام آدمربایی، سرقت و مقاومت مسلحانه بازداشت و سپس تیرباران کردهاند. حدود یک سال پیش سه مرد در منطقه دشت شور مزارشریف به اتهام آدمربایی بازداشت و سپس تیرباران شدند. اعضای طالبان ابتدا عکسهایی از لحظه بازداشت این افراد منتشر کردند و گفتند آنان دستگیر شدهاند و به نهادهای عدلی و قضایی سپرده شدهاند، اما یک روز بعد، منابع با به انتشار عکسهایی گفتند هر سه نفر با دستهای بسته تیرباران شدهاند.
در نوامبر سال گذشته نیز سه نفر به نامهای اسدالله، عیسا خان و احمدفهیم به اتهام عضویت در جبهه مقاومت ملی در دروازده ورودی مزارشریف تیرباران شدند. حاجی زیدالله، سخنگوی استانداری طالبان، مدعی شد که این افراد پول و اسلحه با خود داشتند، اما نزدیکان این افراد با انتشار عکسها و شواهدی گفتند آنان از یک مراسم عروسی از شبرغان به مزارشریف برمیگشتند که در ایست بازرسی طالبان هدف گلولهباران قرار گرفتند و کشته شدند. این سه نفر خیاط و دانشجو بودند و هیچ ارتباطی با سازمانهای سیاسی و نظامی مخالف طالبان نداشتند.
در حادثهای مشابه، در فوریه ۲۰۲۳، اعضای طالبان هشت نفر از کارمندان یک شرکت ساختمانسازی را شبهنگام در محله دشت شور مزارشریف تیرباران کردند. اعضای طالبان در رسانههای اجتماعی نوشتند که این افراد اعضای داعش بودند. فردای حادثه، اعضای خانوادههای قربانیان با برگزاری تجمع اعتراضی گفتند آنان کارمندان یک شرکت ساختمانسازی بودند و ارتباطی با داعش نداشتند. برخی اعضای طالبان در شبکه اکس با عذرخواهی از این حادثه نوشتند که سوءتفاهم باعث شد آنان به نام اعضای داعش کشته شوند.