همزمان با آغاز عملیات «عزم استحکام» ارتش پاکستان برای مقابله با تحریک طالبان پاکستانی، یک واحد پیادهنظام ارتش آمریکا با هدف به اشتراک گذاشتن تجربیاتش در مبارزه با تروریسم، با ارتش پاکستان یک تمرین نظامی دوهفتهای در ایالت ناآرام خیبرپختونخوا برگزار میکند.
ارتش پاکستان روز چهارشنبه ۱۳ تیر در بیانیهای، اعلام کرد این تمرین نظامی مشترک که به مدت دو هفته جریان دارد، از روز شنبه ۲۹ ژوئن آغاز شده است. در بیانیه ارتش پاکستان، هدف این تمرین مشترک «تبادل مهارتهای تاکتیکی در مبارزه با تهدید تروریسم» ذکر شده است.
Pakistan-United States Infantry Rifle Company Exchange Exercise-2024 is a bilateral joint exercise in Counter Terrorism domain to exchange tactical skills at combating menace of terrorism at sub unit level.
— Pakistan Strategic Forum (@ForumStrategic) July 3, 2024
Two weeks long exercise commenced on 29 Jun 2024 at National Counter… pic.twitter.com/t6DIU1Js36
این رزمایش در حالی برگزار میشود که ایالت خیبرپختونخوا به دلیل حضور روزافزون اعضای تحریک طالبان پاکستانی به یکی از مناطق ناآرام پاکستان تبدیل شده است. تحریک طالبان پاکستانی به رهبری نورولی محسود از متحدان دیرینه طالبان افغانستان است که با خروج نیروهای آمریکایی و فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان، به تسلیحات آمریکایی رهاشده در افغانستان دست یافت.
از زمان افزایش حملات این گروه در خیبرپختونخوا، مقامهای پاکستانی بارها از ایالات متحده درخواست کمک کردهاند. بنا بر اعلام ارتش پاکستان، در جریان تمرین نظامی دوهفتهای که در حال برگزاری است، ارتش آمریکا مهارتهای تیراندازی در جنگ شهری با بهترین شیوههای امروزی و تجاربش در مهار تهدیدهای تروریستی را در اختیار ارتش پاکستان میگذارد.
مایکل اریک کوریلا، رئیس فرماندهی مرکزی نیروهای ایالات متحده، اواسط اردیبهشت در سفر پاکستان به ایالت خیبرپختونخوا رفت و در ملاقات با عاصم منیر، فرمانده ارتش پاکستان، وعده داد که از ماموریت پاکستان در مبارزه با تروریسم حمایت کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مسعود خان، سفیر پاکستان در واشینگتن، هم یک ماه پیش در مصاحبه با «د نشنال نیوز» از دولت آمریکا خواست به ارتش پاکستان برای مقابله با تحریک طالبان پاکستانی کمک کند. به گفته مسعود خان، ارتش پاکستان به تجهیزات نظامی پیشرفته بهویژه دوربین دید در شب، تکتیرانداز و دیگر تجهیزاتی که به مهار تهدید طالبان کمک میکنند، نیاز دارد.
هرچند سخنگویان کاخ سفید و وزارت دفاع آمریکا بارها بر حمایت از پاکستان در مبارزه با تحریک طالبان پاکستانی و دیگر گروههای شبهنظامی تاکید کردهاند، هنوز مشخص نیست آمریکا در زمینه ارائه تجهیزات نظامی چه کمکی به ارتش پاکستان میکند.
مقامهای پاکستانی میگویند طی عملیات «عزم استحکام» در خیبرپختونخوا، پناهگاههای تحریک طالبان پاکستانی را در داخل و خارج این کشور هدف قرار خواهد داد، اما کارشناسان نظامی در موفقیت این عملیات ابراز تردید کردهاند.
نظامیان آمریکایی و پاکستانی در خیبرپختونخوا-ispr.gov.pkبخشی از سران و فرماندهان کلیدی تحریک طالبان پاکستان در خاک افغانستان و زیر چتر حمایتی طالبان افغانستان قرار دارند. هرچند طالبان افغانستان حضور طالبان پاکستانی در این کشور را رد میکنند، گزارشهای شورای امنیت سازمان ملل متحد و همچنین نهادهای امنیتی پاکستان نشان میدهد که رهبران تحریک طالبان پاکستان با استفاده از پناهگاههای امن در شرق افغانستان، حملاتی مرگبار را در داخل پاکستان طراحی و اجرا میکنند.
خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان، هفته گذشته گفت که ارتش پاکستان در عملیات عزم استحکام، پناهگاههای تحریک طالبان پاکستان را در خارج از خاک این کشور نیز هدف قرار خواهد داد. او اضافه کرد که حمله به قرارگاههای تحریک طالبان پاکستان در خارج از مرزهای این کشور نقض قوانین بینالمللی نیست، چون طالبان پاکستانی گروه تروریستیاند و اهداف تروریستی علیه پاکستان دارد.
ارتش پاکستان پیش از این در چندین مورد به اهدافی در داخل افغانستان حمله هوایی کرده است. این حملات که با واکنش مقابل طالبان افغانستان مواجه شد، تنش میان رهبران رژیم طالبان و مقامهای پاکستانی را افزایش داد.
پس از آغاز عملیات عزم استحکام، بسیاری از اعضای طالبان افغانستان در شبکههای اجتماعی حمایتشان را از طالبان پاکستانی اعلام کردند. برخی از چهرههای پرمخاطب طالبان در شبکه ایکس هم پیوسته درباره درگیریها میان طالبان پاکستانی و ارتش پاکستان اطلاعرسانی میکنند و همقطارانشان را به پیوستن به جنگ علیه ارتش پاکستان تشویق میکنند.
برخی اعضای طالبان افغانستان با بازنشر ویدیو تمرین نظامی مشترک نیروهای آمریکایی و پاکستانی در خیبرپختونخوا، از فتوای روحانیون پاکستانی برای جایز ندانستن «جهاد» در این کشور انتقاد کردند. تقی عثمانی، از روحانیون مشهور پاکستان که در میان طالبان افغانستان و پاکستان نفوذ دارد، بارها در سخنرانیهایش اعلام کرده است که جهاد در پاکستان جایز نیست. برخی اعضای طالبان افغانستان در دو روز این فتوای او را زیرسوال بردهاند.
ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، نیز یک سال پیش در فرمانی برای جلوگیری از پیوستن طالبان افغانستان به تحریک طالبان پاکستان اعلام کرد که «جنگ در پاکستان جهاد نیست».