همزمان با ادامه مذاکرات درباره پیشنهاد اسرائیل برای آتشبس در غزه و آزادی گروگانهای اسیر حماس، یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه گفت که اجازه داده نمیشود هیچ کمک بشردوستانهای وارد غزه شود تا حماس تحت فشار قرار بگیرد.
به گزارش رویترز، در حالی که تلاش میانجیها برای از سر گیری آتشبس متوقفشده میان اسرائیل و حماس ادامه دارد، کاتز تاکید کرد که اسرائیل در هر شرایطی، منطقه حائل غزه را حفظ خواهد کرد و نیروهایش را از آن منطقه خارج نمیکند.
از زمان از سرگیری عملیات اسرائیل در ماه گذشته، نیروهای اسرائیلی یک «منطقه امنیتی» گسترده ایجاد و بخشهایی از غزه را تصرف کردهاند. به گفته ناظران، این اقدام بیش از دو میلیون فلسطینی را در جنوب و امتداد خط ساحلی غزه تحت فشار قرار داده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزیر دفاع اسرائیل در بیانیه تازهاش تاکید کرد که ارتش اسرائیل «برخلاف گذشته، مناطقی را که پاکسازی و تصرف شدهاند، تخلیه نمیکند». او افزود که «دهها درصد» از غزه به این منطقه اضافه شده است.
کاتز در عین حال افزود که ارتش اسرائیل نهتنها در غزه بلکه در لبنان و سوریه نیز مناطق امنیتی در نظر گرفته است که بهعنوان حائل بین دشمن باقی خواهند ماند.
در جنوب غزه، نیروهای اسرائیلی حدود ۲۰ درصد از اراضی این منطقه را تصرف کرده و کنترل شهر مرزی رفح را به دست گرفتهاند. آنها به سمت کریدور موراگ که از لبه شرقی غزه تا دریای مدیترانه بین رفح و شهر خان یونس امتداد دارد، پیش میروند.
اسرائیل اعلام کرده است نیروهایش در عملیات پیشروی در غزه، صدها جنگجوی حماس از جمله بسیاری از فرماندهان ارشد این گروه شبهنظامی فلسطینی را کشتهاند، با این حال این عملیات سازمان ملل و کشورهای اروپایی را نگران کرده است.
بنا بر اعلام آژانس بشردوستانه سازمان ملل متحد، از زمان از سرگیری درگیریها در روز ۱۸ مارس، بیش از ۴۰۰ هزار فلسطینی آواره شدهاند و حملات و بمبارانهای هوایی اسرائیل از آن زمان دستکم یک هزار و ۶۳۰ کشته به جا گذاشته است.
سازمان پزشکان بدون مرز هم اعلام کرد که غزه به یک «گور گروهی» تبدیل شده است و گروههای بشردوستانه در تلاش برای کمکرسانی به ساکنان این منطقهاند.
کاتز در واکنش به انتقادها از وضعیت ساکنان غزه گفت که اسرائیل ارسال کمکها به این قلمرو را مسدود کرده اما در حال ایجاد زیرساختهایی است که در آینده امکان توزیع کمک تنها میان غیرنظامیان را فراهم کند.
او در عین حال افزود که اسرائیل طرحی را پیش خواهد برد که به آن دسته از ساکنان غزه که میخواهند این منطقه را ترک کنند اجازه میدهد این کار را انجام دهند؛ اگرچه هنوز مشخص نیست که کدام کشورها مایل به پذیرش این تعداد زیاد از فلسطینیها هستند.
اظهارات کاتز با تکرار درخواست اسرائیل از حماس برای خلع سلاح، نشان میدهد که بهرغم تلاشهای میانجیگران مصری برای دستیابی به توافق آتشبس، دو طرف هنوز از این معامله فاصله دارند.
حماس بارها درخواست برای خلع سلاح را یک «خط قرمز» توصیف کرده که از آن عبور نخواهد کرد و اعلام کرده است که در آتشبس دائمی نیروهای اسرائیلی باید از غزه خارج شوند. حماس روز چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد: «هرگونه آتشبس بدون تضمین واقعی برای توقف جنگ، دستیابی به عقبنشینی کامل اسرائیل از مناطق تصرفشده، رفع محاصره و آغاز بازسازی این منطقه ویران، یک تله سیاسی خواهد بود.»
دو مقام اسرائیلی نیز این هفته گفتند که با وجود گزارشهای رسانهها مبنی بر آتشبس احتمالی برای تبادل تعدادی از ۵۹ گروگانی که هنوز در غزه نگهداری میشوند، هیچ پیشرفتی در مذاکرات حاصل نشده است.
به باور مقامهای اسرائیلی، افزایش فشار نظامی حماس را به آزادی گروگانها مجبور میکند، اما دولت بنیامین نتانیاهو با تظاهرات گسترده معترضان اسرائیلی مواجه است که خواستار توافق برای توقف درگیریها و بازگرداندن گروگانها هستند.
در همین حال، سخنگوی گردانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس، روز سهشنبه اعلام کرد که این گروه، امکان تماس با تیم مسئول نگهداری ایدن الکساندر، گروگان اسرائیلیــآمریکایی، را از دست داده است. ابوعبیده، سخنگوی گردانهای قسام، در کانال تلگرامش نوشت: «اعلام میکنیم که پس از حمله مستقیم به محل استقرار گروه مسئول نگهداری ایدن الکساندر، تماس ما با آنها قطع شده است. در حال حاضر همچنان تلاش میکنیم با آنها ارتباط برقرار کنیم.»