در ادامه سریال ویزا صادر نکردن کشورهای مختلف جهان برای ورزشکاران ایرانی، حالا وزارت خارجه جمهوری آذربایجان در همسایگی ایران نیز از صدور ویزا برای اعضای تیم ملی بستکبال سهنفره زنان ایران خودداری کرده است.
تیم ملی بسکتبال سهنفره زنان ایران قرار بود برای اولین بار در مسابقات سری زنان که از ۳۰ تیر به میزبانی جمهوری آذربایجان آغاز شد، شرکت کند، اما فدراسیون بسکتبال ایران روز جمعه ۲۹ تیر در اطلاعیهای اعلام کرد: «در حالی که بلیت و مقدمات سفر آماده شده بود و حضور در این مسابقات برای صعود در رنکینگ جهانی اهمیت داشت، به دلیل اینکه سفارت جمهوری آذربایجان روادید صادر نکرد، سفر کاروان ایران لغو شد.»
این در حالی است که طی هفتههای اخیر، سفر کاراتهکاهای ایرانی به مراکش برای حضور در لیگ جهانی و اعضای تیم ملی والیبال نشسته ایران به هند برای شرکت در تورنمنت بینالمللی آسن نیز به دلیل صادر نشدن ویزای این کشورها لغو شده بود.
مسعود عماری، رئیس سازمان بسکتبال سهنفره، توضیح داد که پس از دریافت ایمیلی از وزارت خارجه جمهوری آذربایجان مبنی بر ممکن نبودن صدور ویزای الکترونیک و لزوم مراجعه حضوری به سفارت این کشور در تهران، آنها با ساختمان نیمهکاره سفارت مواجه شدند و در ادامه، مراجعه به کنسولگری جمهوری آذربایجان در تبریز و ارسال نامه از وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران به وزارت خارجه جمهوری آذربایجان در باکو هم این مشکل را برطرف نکرد.
این مدیر فدراسیون بسکتبال ایران همچنین گفت: «طرف آذربایجانی به هیچکدام از ایمیلها و تلفنهای ما جواب نمیداد» و افزود: «در نهایت ۲۹ تیر ساعت ۱۱ صبح در یک پیام صوتی اعلام کردند که صدور ویزا تا یک ماه آینده زمان میبرد» تا عملا مانع از سفر زنان بسکتبالیست ایران به باکو شوند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پس از حمله مسلحانه به ساختمان سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در بهمن ۱۴۰۱، روابط سیاسی جمهوری اسلامی با جمهوری آذربایجان به وخیمترین شکل درآمد. الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان، و وزیر خارجه این کشور هم با «تروریستی» خواندن حمله و رد ادعای تهران مبنی بر اتفاقی بودن ماجرا، اعلام کردند که دستگاههای امنیتی نظام جمهوری اسلامی پشتپرده حادثهای بودند که به مرگ اورخان عسگروف، رئیس گروه حفاظت سفارت، و زخمی شدن دو کارمند دیگر این سفارتخانه در تهران منجر شد.
در نتیجه میتوان انتظار داشت که ممانعت از سفر ورزشکاران ایرانی به باکو به نگرانی مقامهای دولت جمهوری آذربایجان از اعزام نیروهای امنیتی ایران همراه با کاروان ورزشی به این کشور با هدف اجرای عملیات تروریستی یا جاسوسی مرتبط باشد، زیرا دهها کشور دیگر هم در سالهای اخیر به همین دلیل از اعطای ویزا به ورزشکاران ایرانی خودداری کردهاند.
علاوه بر آن، بالا گرفتن تنشهای نظامی و سیاسی میان ایران و اسرائیل و روابط دوستانه و نزدیک دولت اسرائیل با جمهوری آذربایجان را هم نباید در لغو سفر کاروان ورزشی ایران به باکو نادیده گرفت. پس از مرگ مشکوک ابراهیم رئیسی در بازگشت از سفر به منطقه مرزی ایران با جمهوری آذربایجان، شماری از نیروهای وابسته به نهادهای امنیتی و نظامی در ایران انگشت اتهام را به سمت دولت الهام علیاف نشانه گرفتند و از «همکاری جمهوری آذربایجان با اسرائیل برای دستکاری هلیکوپتر حامل رئیسی و ترور رئیسجمهوری ایران» سخن گفتند.
در شرایطی که سیاستهای جنگطلبانه و مداخلهگرایانه جمهوری اسلامی در کشورهای دیگر همچنان دارد، مقامهای نظامی و امنیتی ایران در دهههای اخیر در پوشش کاروانهای ورزشی ایران بارها به اعزام نیروهای امنیتی به کشورهای دیگر اقدام کردهاند؛ زیرا در حالت عادی این کشورها از صدور ویزا برای نیروهای وابسته به دستگاههای حاکمیتی ایران خودداری میکنند. نیروهایی که در پوشش کادر فنی تیمهای ورزشی یا نیروهای خدماتی و پزشکی، پس از رسیدن به خاک مقصد، برای جمهوری اسلامی جاسوسی میکنند یا عملیات نظامی و امنیتی اجرا میکنند.
در آخرین نمونه، اواسط تیر ۱۴۰۲ برخی از رسانهها و خبرنگاران مستقل ورزشی در ایران گزارش کرده بودند که محمدرضا داورزنی، فرمانده پیشین سپاه پاسداران و رئیس وقت فدراسیون والیبال، برای شرکت تیم ملی والیبال مردان ایران در هفته سوم رقابتهای لیگ ملتهای والیبال که در آناهایم ایالت کالیفرنیا در آمریکا برگزار شد، از سفارت ایالات متحده در آنکارا برای ۶۰ ایرانی درخواست ویزا کرده بود که ۴۰ نفر آنها «افرادی ناشناس و غیرورزشی» بودهاند. این سیاست منجر به آن شد که تنها در یک سال گذشته، با صدور ویزا برای سفر دهها کاروان ورزشی ایران به کشورهای مختلف مخالفت شود، لغو اعزام ورزشکاران ایرانی به کشورهای آمریکا، یونان، مجارستان، آلبانی، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا، سنگاپور، استرالیا، عربستان سعودی، بلژیک و حتی روسیه در یک سال گذشته نتیجه آن است.
تابستان ۱۴۰۱ هم تیم بسکتبال سهنفره زنان ایران به دلیل صادر نشدن ویزا، از حضور در مسابقات قهرمانی آسیا در سنگاپور بازماند. علاوه بر اعزام نیروهای امنیتی همراه با کاروانهای ورزشی، اعلام پناهندگی دهها ورزشکار زن و مرد ایرانی در کشورهای دیگر به دلیل شرایط اقتصادی و سیاسی و انواع محدودیتها و سرکوبهای حکومتی در ایران از دیگر دلایل مهم ویزا ندادن به اعضای تیمهای ملی جمهوری اسلامی ایران محسوب میشوند.