پس از حمله هوایی مرگبار اسرائیل به مدرسهای در شمال غزه، که به گفته مقامات بهداشتی محلی به کشته شدن دستکم ۸۰ فلسطینی منجر شد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور تخلیه مناطق بیشتری در جنوب غزه را صادر کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، تازهترین دستور تخلیه شامل مناطقی در خانیونس، ازجمله بخشی از یک منطقه بشردوستانه اعلامشده از سوی اسرائیل است. ارتش اسرائیل میگوید راکت از این منطقه شلیک شده است. اسرائیل، حماس و دیگر شبهنظامیان را به پنهان شدن در میان غیرنظامیان و انجام حملات از مناطق مسکونی متهم میکند.
از زمان آغاز جنگ غزه پس از حمله هفتم اکتبر حماس، اسرائیل بارها دستور تخلیه دستهجمعی را صادر کرده است و بیشتر جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه درپی این جنگ ۱۰ ماهه چندین بار آواره شدهاند.
خانیونس، دومین شهر بزرگ غزه، طی یک حمله هوایی و زمینی اوایل سال جاری میلادی متحمل تخریب گستردهای شد. صدها خانواده که وسایلشان را در دست داشتند بار دیگر بامداد یکشنبه خانهها و پناهگاههایشان در این منطقه را ترک کردند و به دنبال پناهگاهی دیگر رفتند. این در حالی است که آنها و برخی از نهادهای حقوق بشری میگویند هیچ جای غزه امن نیست.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزارت بهداشت غزه میگوید تعداد کشتهشدگان فلسطینی در جنگ اسرائیل در غزه به ۴۰ هزار نفر میرسد، البته این سازمان تفکیکی میان غیرنظامیان و جنگجوها قائل نیست. در همین حال، کارشناسان بینالمللی درباره ناکافی بودن امدادرسانی و احتمال وقوع قحطی هشدار دادهاند.
جنگ غزه پس از آن آغاز شد که شبهنظامیان تحت رهبری حماس در روز هفتم اکتبر از خطوط دفاعی اسرائیل عبور کردند و افزون بر کشتن حدود یک هزار و ۲۰۰ نفر، ۲۵۰ نفر دیگر را گروگان گرفتند.
ایالات متحده، مصر و قطر ماهها تلاش کردند که برای آتشبس و بازگرداندن حدود ۱۱۰ گروگان باقیمانده میانجیگری کنند. با این حال تاکنون نهتنها توافقی حاصل نشده که این درگیری نگرانیهایی را درباره آغاز یک جنگ منطقهای ایجاد کرده است.
توافق آتشبس هنوز روی میز است، اما به گفته برخی از کارشناسان ادامه حملات اسرائیل رسیدن به این معامله را دشوار میکند.
برای مثال، حمله روز شنبه اسرائیل به مدرسهای در شهر غزه، که محل اسکان آوارگان بود، با انتقادهای گسترده بینالمللی مواجه شد. ارتش اسرائیل مدعی است که میزان تلفات ۸۰ نفر و بیش از آن واقعیت ندارد و میگوید ۱۹ شبهنظامی حماس و جهاد اسلامی را در این حمله کشته است. حماس و فعالان فلسطینی ادعاهای ارتش اسرائیل را رد میکنند و میگویند که دو نفر از این ۱۹ نفر در حملات قبلی کشته شدهاند و برخی دیگر از آنها که تصاویر و مشخصاتشان اعلام شده از غیرنظامیان بودند.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل میگوید که اسرائیل «حملات سیستماتیکی به مدارس» انجام داده است، مدارسی که از آغاز جنگ بهمنزله پناهگاه عمل میکردند و از چهارم ژوئیه دستکم ۲۱ بار هدف قرار گرفتند.
رهبران اروپایی نیز حمله روز شنبه اسرائیل به مدرسه التابعین را محکوم کردند و ایالات متحده اظهار داشت که نگران گزارشهای مربوط به تلفات غیرنظامیان است.
کامالا هریس، معاون رییسجمهوری آمریکا، روز شنبه در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «تعداد زیادی غیرنظامی کشته شدهاند و ما به یک آتشبس فوری نیاز داریم.»
ازسوی دیگر، شامگاه شنبه، هزاران معترض به سیاستهای دولت بنیامین نتانیاهو در شهرهای مختلف اسرائیل تظاهرات هفتگیشان را برگزار کردند. معترضان خواستار برگزاری انتخابات جدید و به نتیجه رسیدن توافق آزادی گروگانها هستند.
اخبار کانال ۱۲ اسرائیل روز جمعه، به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی، اعلام کرد که گروگانها «در شرایطی نگهداری میشوند که امید زیادی به زنده ماندن آنها نیست».
پس از آن، معترضان با در دست داشتن پلاکاردها خواهان آن شدند که دولت نتانیاهو هرچه زودتر به وضعیت گروگانهای در دست حماس رسیدگی کند. مادر یکی از گروگانها، که یکی از فعالان برگزاری این تظاهرات است، در یک سخنرانی بنیامین نتانیاهو را متهم کرد که اجازه میدهد گروگانها در اسارت باشند و به آتشبس رضایت نمیدهد تا شرکای راست افراطیاش را راضی کند و در قدرت بماند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، که گفته است تا وقتی حماس نابود نشود به جنگ پایان نخواهد داد، تحت فشارهای داخلی و خارجی موافقت کرده است که برای مذاکرات روز پنجشنبه پانزدهم اوت هیئتی اعزام کند.
رهبران آمریکا، قطر و مصر روز پنجشنبه اعلام کردند که ممکن است هفته آینده پیشنهاد نهاییشان را ارائه کنند و از اسرائیل و حماس خواستند توافق آتشبس و تبادل گروگان را به نتیجه برسانند. مقامهای آمریکایی مدعیاند که پیش از ترور اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس، در ایران دو طرف به توافق نزدیک شده بودند. اسرائیل رسما مسئولیت داشتن در این حمله را نه رد و نه تایید کرده است.