بررسی آمارهای دولتی نشان میدهد که نیروگاههای ایران با کمبود ۶۰ درصدی ظرفیت سوخت مایع مواجهاند. این در حالی است که دولت مسعود پزشکیان مدعی است برای مقابله با آلودگی کلانشهرها استفاده از سوخت مازوت در سه نیروگاه تولید برق را متوقف کرده است.
همزمان ایسنا خبر داده است که «با توجه به کمبود سوخت برای تولید برق نیروگاهها در کشور»، شهروندان ایرانی از روز یکشنبه ۲۰ آبان شاهد خاموشیهای برنامهریزیشده خواهند بود. خاموشیهایی که دولت میگوید زمان آن از ساعت ۹ صبح تا ۱۷ عصر، «به صورت برنامهریزیشده و منظم» صورت میگیرد.
در روزهای اخیر شماری از مدیران دولت پزشکیان و خبرنگاران دولتی تلاش کردند تا توقف مازوتسوزی در سه نیروگاه را دستاورد و عملی قابل ستایش برای کاهش آلودگی هوا معرفی کنند.
این درحالی است که همچنان در ۱۱ نیروگاه دیگر ایران از نفت کوره یا مازوت استفاده میشود و همچنین روزانه بیش از ۸۷ میلیون لیتر بنزین بیکیفیت تولید داخل در خودروهای ایرانیان سوزانده میشود تا عملا توقف مازوتسوزی در اراک، کرج و اصفهان تاثیر چندانی روی کاهش آلودگی هوای شهرهای مختلف ایران نداشته باشد.
از سوی دیگر، خبرگزاری دانشجو در ایران، در گزارشی به این نکته اشاره کرده است که گازوئیل تحویلدادهشده به نیروگاهها ۳۰ درصد کاهش یافته و تا امروز تنها ۴۰ درصد ظرفیت سوخت مایع نیروگاهها تامین شده است. درنتیجه، «با توجه به خالی بودن ۶۰ درصد ظرفیت سوخت مایع نیروگاهها، احتمال تداوم قطعی برق در زمستان بسیار زیاد است».
مسئلهای که موجب شد تا مریم شکرانی، خبرنگار روزنامه شرق، با اشاره به فریب افکار عمومی در شبکه اکس بنویسد: «گویا روغن ریخته را نذر امامزاده میکنند! وزارت نیرو خبر داده که حدود ۶۰ درصد ذخایر سوخت نیروگاهی خالی است و حالا که حتی مازوت برای سوزاندن ندارند، میگویند بهدلیل آلودگی هوا و سلامتی مردم تصمیم به توقف مازوتسوزی در چند نیروگاه گرفتهاند و خاموشی به این دلیل است!»
«نفت کوره» نفت سنگین، نفت دریایی یا مازوت هم نامیده میشود. این سوخت بهشکل برشی از برج تقطیر نفت خام بهصورت محصول برج تقطیر یا باقیمانده برج تقطیر بهدست میآید. بهطور کلی مازوت به هر نوع سوخت مایعی گفته میشود که در بویلرها یا کورهها برای تولید گرما و در موتورها برای تولید نیرو استفاده میشوند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
همچنین امروز شینا انصاری، رئیس سازمان محیط زیست ایران، در پاسخ به این سوال که چرا دستور توقف مازوتسوزی فقط در سه نیروگاه شازند، کرج و اصفهان صادر شده، گفت: «این تصمیم براساس میزان مصرف مازوت در این نیروگاهها گرفته شد»، که به نظر میرسد جواب معاون پزشکیان هم تاییدکننده مشکل کمبود مازوت و توقف اجباری استفاده از این سوخت در نیروگاههای مذکور است.
اکنون در شرایطی که بنا بر اعلام رسانههای دولتی ایران قرار است از روز یکشنبه هفته جاری قطعی برق منازل شهروندان ایرانی به نوبت از ۹ صبح تا ۱۷ عصر آغاز شود، هنوز درباره جزئیات خاموشیهای هر شهر و مدت زمان آن برای هر منطقه اطلاعرسانی نشده است و همچنین درباره جزئیات قطع برق تولیدیها و شهرکهای صنعتی نیز خبری منتشر نشده است.
حدود ۸۰ درصد برق ایران در نیروگاههای حرارتی تولید میشود که این نیروگاهها هم عمدتا به گاز متکیاند. نرسی قربان، کارشناس حوزه انرژی در ایران، شهریور امسال به ایسنا توضیح داد که افزایش توان تولید صنعت گاز ایران، بهرغم بهرهمندی از دومین ذخیره گاز طبیعی جهان، «نیازمند توسعه تعاملهای بینالمللی»، ازجمله واردات فناوری و صنایع روز جهان و سرمایهگذاریهای خارجی، است که بهدلیل تحریمها این تعاملها صورت نمیگیرد.
بنابر گزارشهای رسمی، ایران تا سال ۱۴۰۲ برای احیای این صنایع و تامین کامل نیازهای داخلی به دستکم ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز نیاز داشت، اما در سایه سیاستهای جنگطلبانه و هستهای علی خامنهای و اعمال تحریمهای گسترده غربی، وضعیت کمبودها و استهلاک زیرساختهای صنعتی و اقتصادی ایران دائما وخیمتر میشود.