گروسی: برای بازرسی از تاسیسات هسته‌ای به تهران جایزه نمی‌دهیم

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تهدید کرد هرگونه قطعنامه شورای حکام با پاسخ فوری جمهوری اسلامی روبرو خواهد شد

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، که بامداد پنجشنبه ۲۴ آبان به قصد دیدار و گفت‌وگو با مقام‌های جمهوری اسلامی وارد تهران شد، در نشست خبری مشترک با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی‌ ایران، گفت که معاهده ان‌پی‌تی (منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای) شامل بازرسی‌ها نیز می‌شود و این‌طور نیست که آژانس موظف باشد به کشورها بابت بازرسی‌ها جایزه بدهد.

او در ادامه به فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی و آرژانتین اشاره و تاکید کرد: «فعالیت‌های هسته‌ای به‌ دلیل حساسیت‌ها نیاز به بازرسی دارد؛ بنابراین بازرسی یک فصل از همکاری ما به شمار می‌رود و قابل‌بحث هم نیست.»

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی «همکاری‌های فنی» کشورهای دارای فعالیت هسته‌ای با آژانس را «ضروری» خواند ولی گفت که همکاری‌های فنی در صورتی تقویت می‌شوند که جمهوری اسلامی و آژانس در حوزه پادمانی نیز به پیشرفت برسند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

گروسی در نشست خبری صبح پنجشنبه در پاسخ به سوالی درباره احتمال حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران، تاکید کرد که «رئیس‌جمهوری یا سیاستمدار نیست» و برای جلوگیری از حمله به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی فقط می‌تواند «تذکر» بدهد.

او در ادامه ابراز امیدواری کرد که جمهوری اسلامی همکاری‌اش با آژانس را به جامعه جهانی و آمریکا اثبات و به یافتن راه‌حل برای ابهام‌های هسته‌ای ایران کمک کند.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، گروسی سفر اخیرش به تهران را «بسیار مهم» ارزیابی کرد و گفت که عصر پنجشنبه با مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی، دیدار و گفت‌وگو می‌کند.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه از تاسیسات هسته‌ای فردو و نطنز نیز بازدید خواهد کرد تا از برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی تصویر کاملی به‌دست آورد.

در این نشست خبری، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز تهدید کرد که صدور هر قطعنامه‌ علیه جمهوری اسلامی در شورای حکام با «پاسخ فوری تهران» روبرو خواهد شد و جمهوری اسلامی «تحت‌تاثیر فشارها قرار نمی‌گیرد و برنامه‌ هسته‌ای خود را در چارچوب منافع ملی پیش می‌برد».

اسلامی در ادامه مدعی شد که تماس‌های جمهوری اسلامی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همواره «سازنده» بوده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ادعا کرد کشورهای غربی فعالیت هسته‌ای جمهوری اسلامی را «بهانه‌ای برای تحریم‌های فلج‌کننده» قرار داده‌اند و برای مقابله با این برنامه «صلح‌آمیز»، علاوه بر «فشار بر آژانس» «اقدام‌های تروریستی» انجام دادند. به گفته او، همه این اقدام‌ها برای این بود که جمهوری اسلامی به «ظرفیت کنونی نرسد، اما اکنون رسیده است».

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز پنجشنبه پس از دیدار با رافائل گروسی، در شبکه اجتماعی ایکس از آمادگی جمهوری اسلامی برای مذاکره خبر داد و مدعی شد که «اکنون نوبت اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی است».

وزیر امور خارجه گفت‌وگو با مدیرکل آژانس را «مهم و صریح» توصیف کرد و گفت که جمهوری اسلامی به عنوان عضوی از ان‌پی‌تی به همکاری با آژانس ادامه می‌دهد. او ادعا کرد که اختلاف‌های جمهوری اسلامی و این نهاد بین‌المللی از طریق «همکاری و گفت‌وگو»، قابل‌حل است و دو طرف «توافق» کرده‌اند با «اراده قوی و حسن نیت» پیش بروند.

ادعای عراقچی مبنی بر همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حالی است که مقام‌های جمهوری اسلامی پیوسته گروسی را به تاثیرپذیری از کشورهای غربی و اسرائیل متهم کرده‌ و باعث اختلال در کار بازرسان آژانس شده‌اند.

اکنون به‌نظر می‌رسد پیروزی دونالد ترامپ در آمریکا نگرانی‌های فزاینده‌ای برای مقام‌های تهران ایجاد کرده است و ابراز آمادگی برای بازگشت به میز مذاکرات نیز در همین مسئله ریشه دارد.

مسعود پزشکیان در جریان کارزارهای انتخاباتی‌ خود بارها وعده داد که تحریم‌های بین‌المللی را از طریق مذاکره رفع می‌کند، اما بازگشت ترامپ به قدرت که بارها تاکید کرده است ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد، اکنون مانع بزرگی برای رئیس دولت چهاردهم در عمل به وعده‌هایش است.

مقام‌های جمهوری اسلامی درباره اهداف فعالیت هسته‌ای این کشور اظهارنظرهای متناقضی ارائه می‌دهند؛ از یک سو مدعی‌اند که برنامه هسته‌ای تهران «صلح‌آمیز» است و جمهوری اسلامی بر اساس فتوای علی خامنه‌ای که ساخت سلاح کشتار جمعی را «حرام» اعلام کرده است، به دنبال سلاح هسته‌ای نیست. با این حال، بارها گفته‌اند که در صورت نیاز، احتمال تغییر دکترین هسته‌ای جمهوری اسلامی وجود دارد.