آموس هوخشتاین، فرستاده ویژه رئیسجمهوری آمریکا، روز دوشنبه در آخرین تلاش دولت جو بایدن برای میانجیگری و رسیدن به توافق آتشبس میان حزبالله لبنان و اسرائیل، واشینگتن را به مقصد بیروت ترک کرد.
به گزارش العربیه، حزبالله و دولت لبنان اعلام کردهاند که با پیشنویس طرح پیشنهادی آمریکا موافقت کردهاند اما نکاتی وجود دارد که نرسیدن به تفاهم درباره آنها، ممکن است شکست کامل مذاکرات را رقم بزند.
آموس هوخشتاین که ابتدا قرار بود روز دوشنبه به لبنان سفر کند، اوایل روز دوشنبه به دلیل ناامیدی از پاسخ مشخص به پیشنویس واشینگتن، سفرش را به تعویق انداخت. با این حال ساعاتی بعد، پس از دریافت پیامی از بیروت، عازم لبنان شد.
یکی از دستیاران ارشد نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، روز دوشنبه به رویترز گفت که لبنان و حزبالله در پاسخی کتبی، با پیشنهاد آمریکا در صورت «ملاحظه برخی نظرها» موافقت کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
منابع آگاه از مذاکرات میگویند که اساس پیشنهاد ایالات متحده بر اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ است که هیچ یک از طرفین هرگز آن را به طور کامل اجرا نکردند.
قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد سال ۲۰۰۶ برای پایان دادن به جنگ میان اسرائیل و حزبالله به تصویب رسید. این قطعنامه خواستار استقرار نیروهای مسلح دولت لبنانــ و نه شبهنظامیان حزباللهــ به همراه نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد (یونیفیل) در مناطق جنوبی رودخانه لیتانی در نزدیکی مرز اسرائیل است. مفاد دیگر این قطعنامه با هدف بازگرداندن حاکمیت لبنان بر خاک این سرزمین تنظیم شده است که تحقق آن، حزبالله را به تسلیم سلاحهایش ملزم میکند.
در حالی که هنوز مشخص نیست توافق میان لبنان و اسرائیل انجام شود یا نه، مقامهای فعلی ایالات متحده هشدار دادهاند که تلاشها برای پایان دادن به جنگ در لبنان بیپایان نخواهد بود و باید دید که آیا آتشبس در لبنان برای دولت آینده ترامپ نیز در اولویت قرار دارد یا خیر.
آکسیوس گزارش داد که در صورت موفقیتآمیز بودن مذاکرات در بیروت، هوخشتاین روز چهارشنبه به اسرائیل سفر خواهد کرد.
مقامهای مطلع از دیدار هفته گذشته بایدن و دونالد ترامپ به العربیه انگلیسی گفتند که رئیسجمهوری منتخب آمریکا حمایتش را از توافق برای پایان دادن به جنگ در اسرع وقت اعلام کرده است.
موضع اسرائیل درباره این توافق همچنان نامشخص است. بنا بر برخی از گزارشها، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، تمایل ندارد موفقیت در مذاکره برای آتشبس را به بایدن «هدیه کند».
طرح پیشنهادی آتشبس را هفته گذشته لیزا جانسون، سفیر ایالات متحده در بیروت به نبیه بری، رئیس مجلس لبنان ارائه کرد. جزئیات دقیقی از آن ارائه نشده اما گفته میشود شامل آتشبسی ۶۰ روزه است که طی آن نیروهای ارتش لبنان در مرز این کشور با اسرائیل مستقر میشوند.
به گزارش سایت خبری وای نت، ایالات متحده معتقد است احتمال دستیابی به توافق بیش از ۵۰ درصد است، اگرچه رسانههای متعدد به نقل از مقامهای ایالات متحده، لبنان و اسرائیل هشدار دادند که این امر قطعی نیست.
گفته میشود این موضوع که کدام کشورها کمیته بینالمللی برای نظارت بر اجرای توافق را تشکیل خواهند داد و نیز مسئله آزادی عمل اسرائیل در جنوب لبنان حتی پس از خروج رسمی آن، همچنان بحثبرانگیز است.
نتانیاهو روز دوشنبه گفت که اسرائیل حتی در صورت دستیابی به توافق آتشبس با لبنان، به حملات علیه مواضع حزبالله ادامه خواهد داد. او در اظهاراتش در پارلمان تاکید کرد که هیچ مدرکی مبنی بر اینکه حزبالله به آتشبس احترام بگذارد، وجود ندارد و «اسرائیل ناچار است امنیت شمال این کشور را تضمین کند».
نخستوزیر اسرائیل تاکید کرد: «اجازه نخواهیم داد حزبالله به وضعیتی که در ششم اکتبر ۲۰۲۳ بود، بازگردد.»
ارتش اسرائیل روز دوشنبه به عمق بیروت حمله کرد و چندین غیرنظامی از جمله کودکان را کشت. حزبالله نیز با حمله به اهداف غیرنظامی در داخل تلآویو و همچنین مراکز نظامی اسرائیل پاسخ داد.
مقامهای لبنانی میگویند در حملات اسرائیل از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، سه هزار و ۴۸۱ نفر در لبنان کشته شدهاند که بیشتر آنها از اواخر سپتامبر ۲۰۲۴ به بعد است. در این آمار تعداد جنگجویان و غیرنظامیان تفکیک نشده است.
در مقابل، گفته میشود که حملات حزبالله به کشته شدن ۴۳ غیرنظامی در شمال اسرائیل و بلندیهای جولان منجر شده است. بر اساس آمار اسرائیل، ۷۳ سرباز نیز در حملات به شمال اسرائیل و بلندیهای جولان و در نبرد در جنوب لبنان کشته شدهاند.