مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی، که در کارزارهای انتخاباتی وعده داده بود مشکلات را با کمک کارشناسان، متخصصان و نخبگان حل میکند، روز جمعه دوم آذرماه در مراسمی با حضور طلاب بسیجی و مسئولان بسیج دانشجویی، ادعا کرد که مشکلات ایران با «روحیه بسیجی» قابلحل است.
رئیس دولت چهاردهم در این مراسم که در محل دفن روحالله خمینی برگزار شد، ضمن اشاره تلویحی به سرکوب دانشجویان و محصلان در جریان اعتراضها، مدعی شد که دانشجویان و دانشآموزان باید بهگونهای آموزش ببینند که حتی اگر آنها را زدند، هم کشور را ترک نکنند.
او در عین حال اذعان کرد که بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد دانشجویان میگویند میخواهیم به خارج از کشور برویم.
پزشکیان ضمن یادآوری حضور نیروهای بسیج در جبهههای جنگ ایران و عراق، به وضعیت کنونی ایران گریز زد و با اشاره به ناترازیهای مختلف در بخشهای گاز، برق، آب و محیطزیست، مدعی شد که در چنین شرایطی «راهی جز آن وجود ندارد که به همان نگاه سالهای اول انقلاب اتکا کنیم و همه دست به دست هم بدهند و در میدان تلاش کنند». او در ادامه ادعایش افزود که دانشجویان بسیجی پس از جنگ ایران و عراق، در پی حل مشکلات جامعه بودند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رئیس دولت چهاردهم همچنین ادعا کرد که مشکل کمبود فضاهای آموزشی در مناطق محروم ظرف مدت یک سال حل خواهد شد و دولت برای این کار برنامه دارد.
او در ادامه افزود برای از بین بردن نابرابریهای آموزشی، باید از «نگاه و رویکرد بسیجی استفاده کرد و حل این مشکل جز با رفتار و منش بسیجی رفع نمیشود».
پزشکیان در حالی که چفیه بر گردن انداخته بود، از مسئولان بسیج دانشجویی و طلاب بسیجی خواست به دولت چهاردهم برای «اصلاح سختافزاری، نرمافزاری و شیوههای آموزشی» کمک کنند تا به گفته او، دانشآموزانی تربیت شوند که «باور و اعتقاد آنها تلاش برای ساختن مملکت باشد، نه مثل وضعیت فعلی که از درصد بالایی از آنها به دنبال ترک میهن و مهاجرتاند».
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز پیشتر دانشجویان و نخبگانی را که از ایران مهاجرت میکنند، متهم کرده بود به اینکه «در داخل کشور رشد میکنند ولی وقت نوبت ثمردهی میشود، میروند میوهشان را به دیگری میدهند و پیچ و مهره استکبار میشوند».
مقامهای جمهوری اسلامی در عین حال که نگرانی و خشمشان را از مهاجرت دانشگاهیان و نخبگان ابراز میکنند، از سخن گفتن درباره چرایی میل و اقدام به مهاجرت میپرهیزند. این در حالی است که بسیاری از دانشجویان و استادان دانشگاه بهویژه طی سالهای اخیر، در پی آزار و اذیتهای نیروهای موسوم به «بسیج دانشجویی» و دیگر نیروهای امنیتی در محیط دانشگاهها از ادامه تحصیل و تدریس در ایران منصرف شدند و مهاجرت کردند.
مسعود پزشکیان در کارزارهای انتخاباتی وعده داده بود که اعتراضهای مدنی و دانشگاهی را به رسمیت میشناسد اما حدود چهار ماه پس از استقرار در نهاد ریاست جمهوری، در جمع نیروهای بسیج دانشجویی حاضر شد و از آنان برای «حل مشکلات کشور» کمک خواست. حال آنکه بسیج دانشجویی، به عنوان یکی از زیرمجموعههای سازمان بسیج مستضعفین، با هدف گسترش ایدئولوژی انقلاب اسلامی و حفظ ارزشهای نظام جمهوری اسلامی در محیط دانشگاهی تاسیس شده و یکی از مهمترین وظایف آن سرکوب دانشجویان معترض است.
بسیج دانشجویی علاوه بر کنترل و مهار جریانهای مخالف، ماموریتهای دیگری از جمله ترویج و گسترش ایدئولوژی جمهوری اسلامی در دانشگاهها، ترویج مشارکت سیاسی به نفع حاکمیت، همکاری با نهادهای امنیتی و اطلاعاتی و تربیت مدیران نیز برعهده دارد.
نگاهی به سوابق بیشتر مدیران ارشد و میانی جمهوری اسلامی نشان میدهد که آنها در هنگام تحصیل عضو بسیج دانشجویی بودهاند. در واقع بسیج دانشجویی یکی از ابزارهای مهم نظام جمهوری اسلامی برای کنترل، هدایت و جهتدهی به فضای سیاسی دانشگاهها و آمادهسازی مدیران آینده است.