امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، برای یک سفر رسمی سهروزه، وارد عربستان سعودی میشود. تاریخ سفر او دوم تا چهارم دسامبر اعلام شده است و گفته میشود که او در ریاض با مقامهای ردهبالای پادشاهی سعودی دیدار خواهد کرد و از مناطق ویژه گردشگری این کشور بازدید میکند.
اما رئیسجمهوری فرانسه در سفر به عربستان سعودی چه اهدافی را پیگیری میکند؟
وبسایت عربنیوز در گزارشی در این زمینه نوشت که سفر مکرون، گواهی بر تعمیق روابط فرانسه و عربستان سعودی است. افزون بر آن، این بازدید که به دعوت محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، انجام میگیرد، منعکسکننده بلندپروازی مشترک ریاض و پاریس برای تقویت همکاری در بخشهای مختلف همسو با «چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی» و طرح «فرانسه ۲۰۳۰» است.
به نوشته عربنیوز، این سفر دولتی بر مشارکتی تاکید دارد که در احترام متقابل و همکاری طولانیمدت دو کشور ریشه داشته است. سفر مکرون به ریاض، تازهترین نمونه از چندین تعامل مهم دیگر میان دو کشور است. مکرون پیش از این در دسامبر ۲۰۲۱ هم در جده حضور یافته و شاهزاده محمد بن سلمان در ژوئن ۲۰۲۳ همراه با هیئتی از وزرا به پاریس رفته بود. این دیدارها زمینه را به منظور کسب تاییدیه فرانسه برای پیشنهاد میزبانی اکسپو ۲۰۳۰ در عربستان سعودی فراهم کرد و نقطه عطفی در روابط دوجانبه پاریس و ریاض شد.
برنامه مکرون در سفر سهروزه به عربستان سعودی عبارت است از دیدارهای سطح بالا، بازدید از مترو ریاض و مجمع اقتصادی سعودیــفرانسوی و بازدیدها از مناطق ویژه گردشگری در العلا و درعیه.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کاخ الیزه که مدرنسازی و اصلاحات مستمر عربستان سعودی را برای تقویت موقعیت این پادشاهی بهعنوان بازیگر مهم خاورمیانه حیاتی میداند، از نامزدی این پادشاهی برای میزبانی رویدادهای جهانی مهم مانند اکسپو ۲۰۳۰، جام جهانی فوتبال ۲۰۳۴ و المپیک زمستانی حمایت کرده است و آنها را فرصتهایی برای همکاری عمیقتر میداند.
سابقه رابطه تاریخی بین دو ملت به پیش از تاسیس پادشاهی سعودی بازمیگردد. فرانسه اولین کنسولگری خود در جده را سال ۱۸۳۰ در بخشی از شبهجزیره عربستان افتتاح کرد که بعدا به پادشاهی عربستان سعودی تبدیل شد. فرانسه همچنین یکی از اولین کشورهایی بود که در سال ۱۹۲۶ عربستان سعودی را بهعنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناخت. تقریبا یک قرن بعد، دو کشور ارزشهای مشترکی در روابط بینالملل از جمله مداخله نکردن در امور سایر کشورها و احترام به قوانین بینالمللی را پیگیری میکنند.
در اجلاس سران برای یک پیمان مالی جهانی جدید در ژوئن ۲۰۲۳، عربستان سعودی و فرانسه بر نیاز به یک سیستم مالی فراگیر بهمنظور مبارزه با نابرابری و دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل تاکید کردند. چشمانداز مشترک این دو کشور نشان میدهد که رهبران فرانسه و عربستان سعودی در تعهد به توسعه و نوآوری متحدند.
در طول سالهای گذشته، هر دو کشور انرژی پاک را در اولویت قرار دادهاند و همانطور که فرانسه در زمینه حفاظت از محیط زیست گامهای مهمی برداشته، عربستان سعودی نیز بهعنوان یک بازیگر مهم در انرژیهای تجدیدپذیر ظاهر شده است. ابتکاراتی مانند سرمایهگذاری در پروژههای خورشیدی، بادی و آبی عربستان سعودی با اهداف اقلیمی فرانسه همخوانی داردو همافزایی بین دو کشور را تقویت میکند.
موضوع مهم دیگر، همکاری اقتصادی میان پاریس و ریاض است. شرکتهای فرانسوی بخش مهمی از تلاشهای اقتصادی پادشاهی محسوب میشوند و در عرصههایی مانند انرژی، مراقبتهای بهداشتی و گردشگری نقشهای مهمی ایفا میکنند.
از سوی دیگر، رسیدگی به چالشهای جهانی از جمله جنگ اوکراین و درگیریهای خاورمیانه موضوعی است که به نقطه اتصال پاریس و ریاض تبدیل شده است.
عربستان سعودی و فرانسه هر دو در جستوجوی راهحلی برای بحرانهای ایجادشده در لبنان بودند. از نظر فرانسه، مشارکت و مشورت با عربستان سعودی برای بازگرداندن نظم به جای هرجومرج در لبنان بسیار مهم است. همچنین با توجه به جنگ اسرائیل در غزه، کاخ الیزه بر برقراری آتشبس، آزادی گروگانها و حمایتهای بشردوستانه در غزه فشار میآورد. به همین منظور، بر اهمیت مشارکت عربستان سعودی از طریق اتحادیه عرب و سازمان همکاریهای اسلامی برای پیشبرد راهحل دو دولتی برای فلسطین تاکید کرده است.
البته روابط عربستان سعودی و فرانسه به موضوعهای بینالمللی، تجاری و انرژی محدود نیست. همکاری فرهنگی نیز بخش مهمی از روابط این دو کشور را تشکیل میدهد. میراث غنی عربستان سعودی، از العلا تا درعیه، طرحی برای ابتکارات مشترک ارائه میدهد. مرکز این ابتکارات منطقهای به نام «ویلا هگرا» است؛ یک موسسه فرهنگی در العلا، شهر باستانی عربستان سعودی، که از طریق یک توافقنامه بین دولتی در سال ۲۰۲۱ تاسیس شد.
هدف این ابتکار تحت عنوان گفتوگوی فرهنگی، ارائه تجربهای متفاوت از موسیقی در فضای تاریخی عربستان سعودی است. ویلا هگرا بهعنوان پلی که دوران باستان را به مدرنیته متصل میکند، فضایی فراهم میکند که در آن، هنر اپرای پاریس در محیط الهامبخش العلا طنینانداز شود.
سفر مکرون به عربستان سعودی و گفتوگوها در ریاض احتمالا زمینه همکاریهای آینده دو کشور را نیز تعیین میکند. پس از پایان این سفر، تمرکزها بر نتایج این دیدار، به ویژه در زمینههایی مانند هوش مصنوعی، فینتک (کاربرد نوآورانه فناوری در ارائه خدمات مالی) و امنیت سایبری معطوف خواهد شد.
پس از این دیدار باید منتظر بود که اجلاس آتی اقدام هوش مصنوعی فرانسه در فوریه ۲۰۲۵ فرصتی دیگر را برای همسویی دو کشور در زمینه بلندپروازیها در عرصه فناوری ارائه دهد و مشارکت پارس و فرانسه را پویا و آیندهنگر باقی نگه دارد.