یک فرمانده ارشد تحریک طالبان پاکستان روز سهشنبه ۱۳ آذر در خانه یکی از اعضای طالبان افغانستان در شهرستان شیگل استان کنر، واقع در شرق افغانستان، کشته شد. رسانه پاکستانی دان نیوز نام این فرمانده تحریک طالبان پاکستان را رحیمالله، ملقب به شاهد عمر، ذکر کرده و نوشته است که دو نفر دیگر از اعضای تحریک طالبان پاکستان نیز در این تیراندازی کشته شدند.
این رسانه پاکستانی به نقل از منابع اطلاعاتی در رژیم طالبان نوشت که رحیمالله و دو تن از همراهانش برای صرف ناهار به خانه یک عضو طالبان افغانستان دعوت شده بود و قصد داشتند از آنجا به قرارگاه نظامی خود بازگردند که هدف قرار گرفتند.
به گفته منابع امنیتی در حکومت پاکستان، رحیمالله در صفوف تحریک طالبان پاکستان نقش برجستهای داشت و برای سرش ۱۰ میلیون روپیه پاکستانی جایزه گذاشته بودند، با این حال مشخص نیست که مهاجمان برای به دست آوردن این مبلغ او را کشتند یا علت چیز دیگری بوده است.
رژیم طالبان و حکومت پاکستان به صورت رسمی به کشته شدن رحیمالله واکنش نشان ندادهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رحیمالله در دولت پیشین افغانستان بازداشت و زندانی شده بود. او ۱۵ اوت ۲۰۲۱ و با فروپاشی دولت جمهوری و سقوط کابل به دست طالبان از زندان آزاد شد. رسانههای پاکستانی از رحیمالله بهعنوان فرماندار تحریک طالبان پاکستان برای دره اسماعیل خان و عضو کمیسیون نظامی این گروه نام برده و نوشتهاند که در حملات مرگبار دره اسماعیل خان نقش اصلی و کلیدی داشت.
رحیمالله همچنین متهم است که در چند حمله مرگبار به کارمندان کارزار مبارزه با فلج اطفال هم دست داشته است.
دان نیوز کشته شدن این فرمانده طالبان را «ضربهای بزرگ» به تحریک طالبان و نیز اسباب «شرمندگی میزبانان آنها در کابل» توصیف کرد.
رحیمالله با چند تن از جنگجویان تحریک طالبان پاکستان-zarrar_11PK/Xرحیمالله در حالی در خاک افغانستان و در خانه یک عضو طالبان افغانستان به قتل رسید که به رغم ادعاهای مکرر مقامهای پاکستانی درباره حضور طالبان پاکستانی در افغانستان و استفاده از خاک این کشور به عنوان پناهگاه، مقامهای رژیم طالبان اصرار دارند هیچ یک از مخالفان حکومت پاکستان در افغانستان حضور ندارند.
پیشتر نیز برخی چهرههای ارشد تحریک طالبان پاکستان در خاک افغانستان کشته شده بودند. مقامهای رژیم طالبان افغانستان در این موارد سکوت اختیار میکنند.
بیشتر سران طالبان افغانستان تا پیش از فروپاشی دولت جمهوری در ایالتهای بلوچستان و خیبرپختونخوا پاکستان زندگی میکردند و «شورای کویته» مهمترین محور رهبری این گروه بود که در بلوچستان پاکستان فعالیت میکرد. در میان جناحهای طالبان افغانستان، شبکه حقانی نزدیکترین روابط را با تحریک طالبان پاکستان دارد و از زمان شکلگیری در میرانشاه پاکستان تا اوت ۲۰۲۱، قرارگاههای مشترک داشتند.
اعضای شبکه حقانی در سه سال گذشته، ویدیوها و عکسهای متعددی از سراجالدین حقانی با بیتالله محسود و حکیمالله محسود، رهبران پیشین تحریک طالبان پاکستان، منتشر کردهاند که نشان میدهد رهبران شبکه حقانی و طالبان پاکستان در مخفیگاههای مشترک فعالیت میکردند.
شبکه حقانی پاییز ۲۰۲۱ برای شکلگیری گفتوگوهای صلح و آتشبس میان طالبان پاکستان و حکومت این کشور پادرمیانی کرد و چندین دور از این گفتوگوها هم در کابل و شرق افغانستان برگزار شد، اما به دلیل مخالفت ارتش پاکستان با درخواستهای طالبان پاکستانی، مذاکرات به بنبست خورد.
دسترسی طالبان پاکستان به سلاحهای آمریکایی رهاشده در افغانستان
پس از بازگشت طالبان افغانستان به قدرت در اوت ۲۰۲۱، حملات تحریک طالبان پاکستان بهطور قابل توجهی افزایش یافت. به طوری که بر اساس گزارشها، در سال ۲۰۲۳، حملات تروریستی در پاکستان نسبت به سال قبل از آن، ۷۰ درصد افزایش داشت.
مقامهای پاکستانی میگویند که این افزایش حملات با دسترسی این گروه به سلاحهای پیشرفته مرتبط است و از اینکه سلاحهای مدرنی که نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان جا گذاشتهاند به دست این گروه رسیده است، ابراز نگرانی کردهاند.
در ویدیوهایی که تحریک طالبان پاکستان از مراکز آموزش نظامی خود منتشر میکنند، نیز دیده میشود که اعضای این گروه به سلاحهای آمریکایی مجهزند.
ارتش پاکستان در چند ماه اخیر برای مقابله با تهدیدهای روزافزون تحریک طالبان پاکستان، رزمایش مشترکی را با واحدهای ویژه ارتش ایالات متحده، روسیه و چین به صورت جداگانه در خیبرپختونخوا برگزار کرد تا از تجارب آنها در مبارزه با تروریسم استفاده کند. مقامهای پاکستانی همچنین از ایالات متحده خواستهاند بهویژه در زمینه تامین تجهیزات نظامی پیشرفته برای مقابله با تهدیدهای روزافزون، از آنان حمایت کند.
وزارت داخله (کشور) طالبان که در اختیار شبکه حقانی است، در سه سال گذشته بارها از کشف و ضبط محمولههای سلاحهای آمریکایی در مرز افغانستان و پاکستان خبر داده و همواره مدعی شده که جلو خرید و فروش این تسلیحات را در بازارهای غیرقانونی گرفته است.