فضای مه‌آلود پس از نشست رم؛ مذاکره با احتیاط، دشمنی با شدت

اظهارات متناقض درباره مذاکرات هسته‌ای نشان از اختلاف دیدگاه در سطوح بالای حاکمیت ایران درمورد آینده گفت‌وگوها با واشینگتن دارد

وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و عمان روند کلی دور دوم مذاکرات هسته‌ای در رم را مثبت ارزیابی کرده‌اند،‌ اما میان چهره‌های ارشد نظام ایران درباره تن دادن به خواسته‌های دونالد ترامپ همچنان تردیدهای جدی وجود دارد.

همچنین سابقه نظام جمهوری اسلامی در مذاکرات پیشین، به‌خصوص در پرونده برجام در سال ۲۰۱۵ و ادامه غنی‌سازی با غلظت بالا، در کنار حمایت‌های آشکار تهران از گروه‌های شبه‌نظامی در منطقه و دو حمله موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل موجب شده است تا برخی از تحلیلگران احتمال اعتماد دولت ترامپ به وعده‌های جمهوری اسلامی را کمتر از گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای بدانند.

در شرایطی که اکنون همگان واکنش رئیس‌جمهوری ایالات متحده به مذاکرات روز شنبه در رم را انتظار می‌کشند، عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، پس از پایان مذاکرات شنبه با آمریکا در پایتخت ایتالیا، در شبکه ایکس تاکید کرد که درحال حاضر باید درمورد نتیجه این مذاکرات با «احتیاط زیاد» سخن گفت و از خوش‌بینی بیش از اندازه فاصله گرفت.

علی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران، نیز روز یکشنبه ۳۱ فروردین گفت: «استقامت و مقاومت راه درست است، باید با قدرت آن را ادامه داد و در مقابل دشمنی که تا بن دندان مسلح است نباید کوتاه بیاییم.»

او با تاکید بر سیاست جنگ‌طلبانه نظام جمهوری اسلامی ادامه داد: «اگرچه مقاومت سختی‌هایی داشت و بیش از پنجاه هزار نفر از مردم غزه کشته شدند، ولی برکات آن قابل توجه بود.»

هم‌زمان روزنامه کیهان، که مدیرمسئول آن منتخب علی خامنه‌ای است، روز یکشنبه در مقاله‌ای مدعی شده است که اگرچه ترامپ اصرار دارد خود را «غیرقابل پیش‌بینی» معرفی کند تا آمریکا را از قید و بند تعهدات برهاند‌، ولی او یک «سایکوپات (دارای اختلال شخصیت) غیرقابل اعتماد» است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این روزنامه با اشاره به پایان دور دوم مذاکرات تهران و واشینگتن نوشت: «ایران مرکز جهانی‌سازی شعار مرگ بر آمریکا و پرچمدار اخراج آمریکا از منطقه است و از آن طرف آمریکا قدرتمندترین دشمن جمهوری اسلامی است. واقعیت این است که هیچ نتیجه‌ای در مذاکرات منجر به تغییر دشمنی استکبار علیه مردم ایران نمی‌شود و هیچ چیزی مردم ایران را به اشتباه نمی‌اندازد.»

در همین حال روزنامه شرق روز یکشنبه از تاثیر حداقلی خبرهای مثبت از مذاکرات ایران و آمریکا بر بازار ایران خبر داد و نوشت فعالان بازار، برخلاف دور اول مذاکرات، امروز محتاط‌تر بودند.

موسی پولادی، نماینده خامنه‌ای در سپاه هرمزگان، نیز روز یکشنبه گفت: «مشکل ما با آمریکا ماهوی است و با مذاکره حل نمی‌شود، زیرا آمریکا مصداق شیطان بزرگ است. مشکل آمریکا با ما اعتقادی است و آمریکا با نمازی که جهت دارد، با عزاداری که جهت دارد مخالف است.»

همچنین احمد راستینه، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، امروز مدعی شد جمهوری اسلامی ایالات متحده آمریکا را شایسته مذاکرات مستقیم نمی‌داند و «اینکه گفته شود نظام به‌اجبار به مذاکره تن داد یک فضاسازی نادرست است».

عباس عراقچی نیز در ادامه مطلبش در شبکه ایکس نوشت: «فضای نسبتا مثبت حاکم بر رم، امکان پیشرفت در اصول و اهداف توافقی احتمالی را فراهم کرده است. ما به‌‌روشنی توضیح دادیم که بسیاری در ایران معتقدند برجام دیگر برای ما کافی نیست و از نگاه آن‌ها، آنچه از برجام باقی مانده تنها درس‌های آموخته شده است و من با این نگاه موافقم. مسیر مذاکرات کارشناسی طی روزهای آینده آغاز خواهد شد تا جزییات روشن شود و پس از آن می‌توان قضاوت بهتری داشت. فعلا خوش‌بینی قابل تصور است، اما با احتیاط زیاد.»

تاکنون هیچ‌یک از مقام‌های ارشد دولت آمریکا یا دونالد ترامپ در خصوص نتیجه دور دوم مذاکرات اظهارنظر نکرده‌اند. این در حالی است که ساعاتی قبل بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، بار دیگر تاکید کرد که او به هیچ‌عنوان اجازه نمی‌دهد جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند.

او پس از پایان دور دوم مذاکرات تهران و واشینگتن گفت: «من متعهدم که نگذارم ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند. از این تعهد حتی یک قدم عقب‌نشینی نمی‌کنم و لحظه‌ای آن را رها نخواهم کرد. حتی به اندازه یک میلی‌متر.»

چنین شرایطی نشان می‌دهد که با توجه به روابط خصمانه جمهوری اسلامی ایران علیه دولت‌های ایالات متحده در چهار دهه گذشته، درباره امکان دستیابی به توافق پایدار هسته‌ای میان طرفین همچنان تردیدهای جدی وجود خواهد داشت.