پس از گذشت چندین روز از حمله شورشیان سوری علیه دولت بشار اسد، گزارشها از سوریه حاکی از آن است که نبرد نیروهای دولتی و جنگجویان در شمال شهر حما ادامه دارد.
خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در سوریه نوشت که حملات هوایی شدید در شبانهروز گذشته شورشیان سوری را از حاشیه حما عقب رانده است اما آنها هنوز منطقه را به طور کامل ترک نکردهاند. حما، شهری بزرگ و مهم در سوریه محسوب میشود که سقوط آن فشار بر بشار اسد، رئیس جمهوری این کشور، را افزایش میدهد.
شورشیان سوریه به رهبری «هیئت تحریر الشام» طی هفته گذشته بهسرعت در سوریه پیشروی کردند و توانستند حلب، دومین شهر بزرگ سوریه و بسیاری مناطق اطراف آن را تصرف کنند. این جنگجویان روز سهشنبه به چند کیلومتری حما، چهارمین شهر بزرگ سوریه، رسیدند.
سرعت پیشروی شورشیان دولت بشار اسد و متحدانش را نگران کرده است، به طوری که جمهوری اسلامی ایران روز سهشنبه اعلام کرد در صورت درخواست، اعزام نیرو به سوریه را بررسی میکند. در همین حال روسیه نیز اعلام کرد که «تجاوز تروریستی» به سوریه باید در اسرع وقت پایان یابد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر اساس برخی از گزارشها، جنگجویان عراقی تحت حمایت تهران برای حمایت از اسد به سوریه رفتهاند. این کمکرسانی همزمان با آن است که دولت اسد یک عملیات جدید را در دمشق و شرق دیرالزور آغاز کرده است و از مردان جوان برای پیوستن به ارتش ثبتنام میکند.
رسانههای دولتی و دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کردند که بر سر کنترل جبل زین العابدین، تپهای در پنج کیلومتری شمال شرق حما و مشرف به جاده اصلی شهر، درگیریهای شدیدی درگرفته است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه تاکید کرد که ضدحمله ارتش ساعتی پس از نیمهشب سهشنبه و اوایل بامداد چهارشنبه با حمایت نیروی هوایی آغاز شد و نیروهای مسلح وفادار به بشار اسد توانستند جلو پیشروی شورشیان را بگیرند.
ابوالقعقاع، یکی از فرماندهان شورشیان در این منطقه، گفت که جنگجویان زیر آتش بمباران هوایی شدید مجبور به عقبنشینی شدند. یکی دیگر از منابع شورشی نیز شکست در تصرف جبل زین العابدین را بهعنوان یک مانع در پیشروی شورشیان به حما ذکر کرد.
منابع شورشی و ارتش سوریه میگویند که گروههای شبهنظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران به تقویت خط مقدم دولت در حما کمک کردند. رسانه دولتی سوریه نیز روز سهشنبه از رسیدن نیروهای کمکی خبر داده بود.
ساکنان و نیروهای امدادی میگویند که عملیات هواپیماهای روسی و ارتش سوریه در منطقه تحت محاصره شورشیان در روزهای اخیر تشدید شده و حملات هوایی مناطق مسکونی و مراکز درمانی در حلب و ادلب را هدف قرار داده است.
دمشق در این مورد اظهارنظر نکرده اما پیشتر مدعی شده بود که غیرنظامیان را هدف قرار نمیدهد و اتهامات علیه نیروهایش را بخشی از تلاشها برای تضعیف سوریه نامیده بود.
شورشیان سوری منطقه بزرگی در شمال غربی این کشور را در اختیار دارند، نیروهای ترکیه نیز در نواری در امتداد مرز شمالی حضور دارند و یک ائتلاف تحت حمایت ایالات متحده به رهبری کردها در شمال شرق مستقر است.
پیشروی شورشیان هفته گذشته در سایه تمرکز روسیه بر جنگ در اوکراین و نیز تضعیف رهبری حزبالله و سایر نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در اثر جنگ با اسرائیل محقق شد.
روز چهارشنبه ماریا زاخاروا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، اعلام کرد که سرگئی لاوروف، عباس عراقچی و هاکان فیدان، وزرای خارجه سه بازیگر خارجی اصلی در سوریه، برای بازگرداندن ثبات به این کشور از نزدیک در تماساند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز سهشنبه برای بررسی تحولات اخیر سوریه تشکیل جلسه داد. در آن جلسه واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل، ضمن محکوم کردن حملات شورشیان در سوریه، آنها را «تروریست» خواند. همچنین مدعی شد که «شورشیان سوری از جانب آمریکا و متحدانش حمایت میشوند و ستاد کل ارتش اوکراین، شورشیان سوری را در ادلب مسلح کرده و پهپاد در اختیارشان قرار داده است».
در همین حال، رابرت وود، معاون سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، بشار اسد و روسیه را به هدف قرار دادن غیرنظامیان در حملات به مدارس و بیمارستانها متهم کرد. گیر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد به سوریه، نیز در این جلسه هشدار داد که خطر بازگشت «داعش»، پس از تشدید درگیریها در این کشور، همچنان وجود دارد. او اعلام کرد که «نیروهای دموکراتیک سوریه» کنترل برخی روستاهای دیرالزور را از دولت سوریه گرفتهاند.
پدرسن در ادامه تاکید کرد که بحران سوریه راهحل نظامی ندارد و از همه طرفها خواست به تعهداتشان در محافظت از غیرنظامیان عمل کنند و به آوارگان اجازه عبور امن بدهند.