دو تن از ماموران ارشد موساد (سازمان اطلاعات اسرائیل) که بهتازگی بازنشسته شدهاند و از جمله کسانی بودند که عملیات انفجار پیجرها و دستگاههای ارتباطی اعضای حزبالله لبنان را رهبری میکردند، با حضور در برنامه «۶۰ دقیقه» شبکه سیبیاس نیوز، جزئیاتی از این عملیات را بیان کردند.
این دو مامور اسرائیلی که با ماسک در برنامه حاضر شدند و از نامهای مستعار استفاده میکردند، نحوه ساخت دستگاههای واکیتاکی و پیجر و رساندن آنها به دست اعضای حزبالله را شرح دادند.
مایکل، یکی از این افراد، در این گفتوگو تاکید کرد: «قرار نیست اسرائیل عملیات انفجار پیجرها را دوباره تکرار کند زیرا قبلا این کار را انجام داده است. ما اکنون به پروژه بعدی رفتهایم و دشمنانمان هم باید نگران باشند و هم باید تلاش کنند حدس بزند اقدام غافلگیرکننده بعدی چیست.»
عملیات واکیتاکی
عملیات واکیتاکی (بیسیم) موساد در راستای ایده جنگ از طریق فریب طرحگذاری شد. کار روی تبدیل آنها به سلاح بیش از یک دهه قبل از اینکه اسرائیل عملیات انفجار این دستگاهها را در سپتامبر ۲۰۲۴ اجرایی کند، آغاز شده بود. مایکل در این مصاحبه درباره عملیات واکیتاکی گفت: «بعد از اینکه واکیتاکیها تسلیح شدند، دیگر مانند یک سلاح بودند، درست مثل گلوله، موشک یا خمپاره.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مایکل فاش کرد باتری واکیتاکی که در اسرائیل در یکی از تاسیسات موساد ساخته شد، حاوی یک دستگاه انفجاری بود. واکیتاکیها به اندازه و فرمی طراحی شده بودند که سربازان بتوانند آنها را در جیب جلو جلیقه رزمیشان بگذارند.
به گفته مایکل، حزبالله بیش از ۱۶ هزار عدد از این دستگاهها خرید که برخی از آنها در نهایت ۱۸ سپتامبر منفجر شد.
این مامور موساد تاکید کرد: «برای واکیتاکیها قیمت خوبی گذاشته شده بود. قیمت نمیتوانست خیلی پایین باشد زیرا اسرائیل نمیخواست حزبالله مشکوک شود. موساد همچنین باید هویتش را بهعنوان فروشنده پنهان میکرد و اطمینان میداد که واکیتاکیها به اسرائیل مرتبط نیستند. بنابراین آنها نفوذ به زنجیره تامین این دستگاهها شرکتهایی صوری تاسیس کردند.»
از بیسیم تا پیجر
دستگاههای بیسیم طوری طراحی شده بودند که در جلیقههای تاکتیکی زرهی که در نبرد استفاده میشوند قرار گیرند، اما موساد میخواست وسایلی را به بمب تبدیل کند که اعضای حزبالله در هر حالتی از آنها استفاده میکنند.
گابریل، یک مامور دیگر موساد با نام مستعار، در این گفتوگوی تلویزیونی بیان کرد که در سال ۲۰۲۲، برای بمبگذاری پیجرها برنامهریزی شد.
به گفته گابریل، موساد دریافته بود حزبالله پیجرهایش را از شرکت تایوانی گلد آپولو (Gold Apollo) خریداری میکند. پیجرهای آپولو براق و شیک بودند و در ابعادی تولید میشدند که میتوانستند در جیب جا شوند.
او توضیح داد که موساد برای جاساز کردن مواد منفجره به یک پیجر بزرگتر نیاز داشت. این مامور موساد افزود: «موساد با استفاده از آدمکهای تمرینی، با پیجرهای مدنظر آزمایشهایی انجام داد. به این ترتیب که پیجرها داخل دستکشی که کنار صورت آدمک نگه داشته شد، منفجر میشدند. هدف این آزمایشها، کالیبره کردن مقدار گرم مواد منفجره پودری بود تا فقط به فرد استفادهکننده از پیجر آسیب برساند و به فردی که در نزدیکی او قرار دارد، آسیبی وارد نشود.»
او با تاکید بر اینکه «برنامه این بود که فقط اعضای حزبالله با پیجر صدمه ببینند، نه افراد نزدیک آنها» گفت: «ما همهچیز را آزمایش میکنیم، چندین بار این آزمایشها را تکرار میکنیم تا مطمئن شویم که کمترین آسیب وجود دارد.»
به گفته این مامور موساد، این دستگاهها هیچ قابلیت اطلاعاتی نداشتند و نمیتوانستند برای ردیابی استفاده شوند و فقط میشد از آنها بهعنوان بمبهای کوچک استفاده کرد. گابریل توضیح داد: «این دستگاه ذاتا بسیار ساده و ابتداییاند. این دلیل اصلی استفاده آنها است؛ تقریبا هیچ راهی برای نفوذ به آن وجود ندارد.»
او تاکید کرد که موساد صدای زنگ پیجرها را هم آزمایش کردند، زیرا قرار بود صدایی داشته باشد که به اندازه کافی بلند باشد تا فرد را مجبور کند پیجر را از جیب درآورد.
متقاعد کردن حزبالله برای خرید پیجرها
گابریل در ادامه گفتههایش، روزی را یادآوری کرد که ایده به کارگیری مواد منفجره در پیجر را با دیوید بارنیا، مدیر موساد، مطرح کرد. او گفت که بارنیا خشمگین شد و معتقد بود: «هیچ شانسی نیست که کسی چنین دستگاه بزرگی را بخرد. حمل این دستگاه در جیب راحت نیست و سنگین است.»
گابریل دو هفته بعد با ایدههای جدیدی به دفتر رئیس موساد بازگشت. به این ترتیب که برای پیجرها در یوتیوب تبلیغات جعلی انجام شد که این دستگاهها را بسیار کارآمد، ضدگردوغبار و ضد آب با عمر باتری طولانی نشان میدادند. آنها نظرهای جعلی آنلاین هم منتشر کردند.
به گفته گابریل، موساد آنقدر در تبلیغ پیجر موفق عمل کرد که حتی افرادی خارج از حزبالله هم تمایل پیدا کردند آن را بخرند.
او گفت که موساد شرکتهای پوششی، از جمله یکی در مجارستان، راهاندازی کرد تا گلد آپولو را فریب دهد که با آنها همکاری کند. در واقع پیجرها را به طور کامل سازمان اطلاعات اسرائیل، در پوشش شرکتی تحتلیسانس گلد آپولو، تولید کرد. به این ترتیب حزبالله نمیدانست که تولیدکننده اصلی پیجرها کیست.
برای پیشبرد این برنامه، موساد یک فروشنده زن گلد آپولو را که حزبالله به کار با او عادت داشت، استخدام کرد. به گفته گابریل، این فرد که از همکاری با موساد بیخبر بود، اولین دسته از پیجرها را بهرایگان به حزبالله پیشنهاد کرد و در نهایت تا سپتامبر ۲۰۲۴، اعضای حزبالله حدود پنج هزار پیجر در جیبشان داشتند.
پیش از آغاز عملیات انفجار دستگاههای ارتباطی، اشارههایی وجود داشت مبنی بر اینکه ممکن است حزبالله به این دستگاهها مشکوک شود، بنابراین دیوید بارنیا، رئیس موساد، اجازه داد عملیات پیجر ۱۷ سپتامبر انجام شود. پس از آن بود که پیجرها در سراسر لبنان ساعت ۱۵:۳۰ شروع به بوق زدن کردند و بعد منفجر شدند.
به گفته عوامل سابق موساد، در بیشتر موارد، انفجارها طبق برنامه عمل کردند و فقط افرادی که پیجرها را در اختیار داشتند، زخمی شدند. چندین ویدیو که برنامه ۶۰ دقیقه آنها را بازبینی کرده است هم انفجارهایی را نشان میدهد که افراد را مجروح میکند، در حالی که اطرافیانشان آسیبی نمیبینند.
یک روز پس از حمله پیجر، موساد بالاخره واکیتاکیهایی را هم که به مدت ۱۰ سال غیرفعال بودند، فعال کرد. برخی از آنها در مراسم تشییع جنازه کسانی که با پیجرها کشته شده بودند، منفجر شدند.
در این دو حمله در مجموع حدود ۳۰ نفر از جمله دو کودک کشته و حدود سه هزار تن مجروح شدند. هرچند گابریل تاکید کرد هدف از عملیات واکیتاکی و پیجر کشتن مردم نبود، بلکه قرار بود حماس، حزبالله و سایر دشمنان اسرائیل در ترس و واهمه دائم از تواناییهای عملیاتی اسرائیل زندگی کنند.