وزیر خارجه سوریه درباره «هرج و مرج» به جمهوری اسلامی هشدار داد؛ درخواست غرامت ۳۰۰ میلیارد دلاری از ایران

اسعد حسن شیبانی از مقام‌های جمهوری اسلامی ایران خواست که به خواست مردم سوریه و حاکمیت این کشور احترام بگذارند

اسعد حسن شیبانی، وزیر خارجه تازه منصوب‌شده سوریه، به مقام‌های جمهوری اسلامی ایران هشدار داد در سوریه هرج‌ومرج ایجاد نکنند و به اراده مردم سوریه و حاکمیت این کشور احترام بگذارند.

شیبانی با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس، نوشت: «ایران باید به خواست مردم سوریه و حاکمیت و امنیت کشور ما احترام بگذارد. ما آن‌ها را از دامن زدن به هرج‌ومرج در سوریه برحذر می‌داریم و آن‌ها را در قبال عواقب آخرین اظهاراتشان پاسخگو می‌دانیم.»

او به طور دقیق مشخص نکرد که منظورش کدام اظهارات مقام‌های جمهوری اسلامی‌ است.

هشدار شیبانی پس از آن است که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز یکشنبه در یک سخنرانی تلویزیونی، از جوانان سوری خواست «در مقابل کسانی که این ناامنی را سازماندهی و به وجود آوردند، با قاطعیت بایستند».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

خامنه‌ای گفت: «پیش‌بینی می‌کنیم یک گروه قوی و شرافتمند نیز در سوریه ظهور کند، زیرا امروز جوانان سوری چیزی برای از دست دادن ندارند. مدارس، دانشگاه‌ها، خانه‌ها و خیابان‌های آن‌ها ناامن است بنابراین در مقابل طراحان و مجریان ناامنی باید با قاطعیت ایستادگی کنند و بر آن‌ها چیره شوند.»

شورشیان سوری به رهبری هیئت تحریرالشام روز هشتم دسامبر، پس از ۱۳ سال جنگ داخلی، بشار اسد را برکنار کردند.

جمهوری اسلامی ایران در طول جنگ داخلی سوریه میلیاردها دلار برای حمایت از بشار اسد هزینه کرد و نیروهای سپاه قدس را در سوریه مستقر کرد تا متحدش را در قدرت نگه دارد.

سرنگونی بشار اسد ضربه‌ای  بزرگ به ائتلاف سیاسی و نظامی «محور مقاومت» به رهبری جمهوری اسلامی ایران تلقی می‌شود؛ ائتلافی که با نفوذ اسرائیل و ایالات متحده در خاورمیانه مخالف است.

علاوه بر هشدارهای وزیر خارجه سوریه، وب‌سایت المدن هم به نقل از یک منبع نزدیک به حکومت جدید دمشق گزارش کرد که سوریه قصد دارد علیه جمهوری اسلامی شکایتی را در مراجع قضایی بین‌المللی مطرح کند. گفته می‌شود که در این شکایت، سوریه می‌خواهد تهران را به دلیل اقدام‌ نظامیان و شبه‌نظامیان وابسته جمهوری اسلامی که «خساراتی جبران‌ناپذیر به مردم و زیرساخت‌های سوریه» وارد کرده‌اند، به پرداخت غرامت ۳۰۰ میلیارد دلاری ملزم کند.

این منبع همچنین سخنان فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، را مبنی بر اینکه مذاکرات با حکومت جدید سوریه برای بازگشایی سفارت‌ جمهوری اسلامی در این کشور در جریان است، تکذیب کرد. به گفته این منبع، ارتباط بین حکومت جدید سوریه و جمهوری اسلامی به‌طور کامل قطع شده و در آینده نزدیک هم نه هیچ برنامه‌ای برای برقراری ارتباط وجود دارد و نه برای بازگشایی سفارت جمهوری اسلامی در دمشق و کنسولگری این کشور در حلب تصمیمی گرفته شده است.

در همین حال، در حالی که پروازهای قطر و ترکیه به سوریه به‌زودی از سر گرفته می‌شوند، هواپیماهای ایرانی مجوز پرواز به این کشور را ندارند.

خبرگزاری الجزیره به نقل از مدیر هماهنگی فرودگاه‌های سوریه گزارش داد که پروتکل امنیتی فرودگاه در چند روز آینده، آماده می‌شود و خطوط هواپیمایی قطر و ترکیه نخستین شرکت‌های هواپیمایی خواهند بود که پرواز به سوریه را از سر می‌گیرند.

این در حالی است که حسین پورفرزانه، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری جمهوری اسلامی، در حالی که معلق شدن پرواز هواپیماهای ایرانی به سوریه را تایید کرده، در گفت‌وگو با خبرگزاری حکومتی تسنیم مدعی شده است که «پروازهای هواپیماهای ایران تا ۲۲ ژانویه تعطیل است و هنگامی که سوریه برای پروازها اعلام آمادگی کند، آن‌ها را از سر می‌گیریم».

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، نیز روز دو‌شنبه گفته بود که تهران با رهبران جدید سوریه در ارتباط نیست. سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ضمن توجیه حضور نظامی ایران در سوریه طی سال‌های متمادی، گفت که تهران از مدت‌ها قبل با گروه‌های معارض حکومت بشار اسد در ارتباط بود.

او وجود رقابت بین ایران و ترکیه در مسائل سوریه را هم تلویحا تایید کرد و گفت: «تحولات سوریه در دستورکار گفت‌وگو‌های بین تهران و آنکارا است.»