افشای جزئیات جدید ترور رهبر حماس در تهران؛ ابتدا قرار بود هنیه در مراسم خاکسپاری رئیسی ترور شود

اسرائیل ترور هنیه را به پس از مراسم تحلیف رئیس‌جمهوری جدید ایران موکول کرد اما خرابی کولر اتاق هنیه عملیات را تا آستانه شکست برد

اسماعیل هنیه و مسعود پزشکیان‌- وب‌سایت ریاست‌جمهوری ایران

خرابی دستگاه تهویه مطبوع کم مانده بود عملیات اسرائیل برای ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس، در تهران را بر هم بزند. به نوشته تایمز اسرائیل، بر اساس گزارشی که روز شنبه از کانال ۱۲ اسرائیل پخش شد، هنیه در آستانه تغییر اتاق بود که کارکنان مهمان‌سرای سپاه پاسداران توانستند کولر را تعمیر کنند.

چند روز پس از آنکه  اسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، تایید کرد که این کشور پشت عملیات ترور هنیه در تهران بوده است، این گزارش جزئیات جدیدی از عملیات ترور هنیه را فاش کرد.

اسرائیل اندکی پس از حمله ۷ اکتبر حماس تصمیم به حذف هنیه گرفت و او را در صدر فهرستی قرار داد که مقام‌های ارشد اطلاعاتی تهیه کرده بودند.

هنیه در قطر زندگی می‌کرد اما کشتن او در آن‌جا مذاکرات آزادسازی گروگان‌های اسرائیلی را که با میانجی‌گری دوحه در جریان بود به خطر می‌انداخت. بنابراین، گزینه‌های محل ترور هنیه به ترکیه، روسیه، و ایران محدود شد، سه کشوری که رهبر حماس به‌کرات به آن‌ها سفر می‌کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گزارش کانال ۱۲، اسرائیل از واکنش خشمگین رئیس‌جمهوری ترکیه و رئیس‌جمهوری روسیه بیمناک بود، و به این ترتیب، ایران به‌عنوان مناسب‌ترین گزینه باقی ماند.

اقامت مکرر هنیه در مهمان‌سرای سپاه پاسداران در محله سعادت‌آباد تهران برنامه‌ریزی عملیات را آسان‌تر کرده بود. با این حال، او تحت حفاظت ویژه تیم امنیتی سپاه پاسداران قرار داشت و عملیات نیازمند نفوذ عمیق بود.

بر اساس گزارش‌ها، برنامه اولیه اسرائیل این بود که هنیه را هنگامی که برای مراسم خاکسپاری ابراهیم رئیسی به ایران می‌‌رود ترور کند. اما عملیات به‌دلیل نگرانی از کشته شدن غیرنظامیان از دستور کار خارج شد.

اسرائیل دو ماه دیگر منتظر ماند تا هنیه برای مراسم تحلیف جانشین رئیسی و رئیس‌جمهوری جدید، مسعود پزشکیان، به تهران بازگردد.

تایمز اسرائیل در ادامه می‌نویسد ابتدا پیشنهاد شده بود که او شب قبل از مراسم تحلیف ترور شود، اما تصمیم گرفته شد تا بعد از مراسم صبر کنند‌ــ ظاهرا برای اینکه از شرمساری بیشتر تهران و اختلال در برنامه‌های مراسم تحلیف جلوگیری شود.

به گزارش کانال ۱۲ اسرائیل، اندکی پیش از مراسم تحلیف، عوامل عملیاتی یک دستگاه انفجاری دست‌ساز را در اتاق هنیه در نزدیکی تخت جاساز کردند. این بمب اندکی بزرگ‌تر از بمبی بود که اسرائیل برنامه‌ریزی کرده بود، اما به اندازه‌ای نبود که به افراد دیگر در اتاق‌های مجاور آسیب بزند. مواد بمب به اندازه‌ای بود که اطمینان حاصل شود هنیه در دم کشته می‌شود.

اندکی پیش از انفجار برنامه‌ریزی‌شده، دستگاه تهویه مطبوع اتاق هنیه خراب شد و او اتاقش را ترک کرد تا درخواست کمک کند. به گزارش کانال ۱۲ به نقل از منبعی آگاه، غیبت طولانی هنیه سبب شد اسرائیل نگران شود او را به اتاق دیگری منتقل کرده باشند، که این امر می‌توانست به شکست عملیات منجر شود.

با این حال، کولر پس از مدتی تعمیر شد و هنیه به اتاقش بازگشت. حدود ساعت ۱:۳۰ بامداد بمب منفجر شد و دیوار بیرونی اتاق هنیه را تخریب کرد و کل مجموعه سپاه پاسداران به لرزه درآمد.

در عرض چند ثانیه، تیم امداد سپاه پاسداران به اتاق هنیه رسید، اما اندکی بعد ناچار شد مرگ رهبر حماس را اعلام کند.

به گزارش کانال ۱۲، خلیل الحیه، معاون هنیه، پس از آن‌ها وارد شد و با دیدن جسد خون‌آلود رهبر حماس، با گریه روی زانوانش افتاد.

تحلیلگران با اشاره به پیچیدگی عملیات، به کانال ۱۲ گفتند بعید است اسرائیل توانسته باشد به‌تنهایی این عملیات را اجرا کند و احتمالا شهروندان ایرانی، اعضای سپاه پاسداران یا مقام‌های حماس در این ماجرا دخیل بوده‌اند، گزاره‌ای که بی‌تردید حماس و مقام‌های جمهوری اسلامی به‌دقت بررسی کرده‌اند. 

چند ساعت پس از ترور هنیه، اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه، به رهبر جمهوری اسلامی اطلاع داد که هنیه در حمله موشکی اسرائیل کشته شده است و خامنه‌ای دستور اقدام تلافی‌جویانه داد. این پیام عامل شرمساری بیشتر سپاه پاسداران شد، زیرا برای کسانی که محل حادثه را بررسی کردند به‌سرعت روشن شد که دلیل مرگ هنیه موشک نبوده است.

عملیات تلافی‌جویانه متوقف شد و به نظر می‌رسید که جمهوری اسلامی بررسی میزان نفوذ اسرائیل در رده‌های بالای نظام را در اولویت قرار داده بود. حمله تلافی‌جویانه دو ماه بعد انجام شد، اما خسارت و تلفاتی در پی نداشت.

اندکی بعد، یحیی سنوار جانشین هنیه شد اما دوره ریاستش بر دفتر سیاسی حماس کوتاه بود و در ۱۶ اکتبر، در حمله اسرائیل به شهر رفح در جنوب نوار غزه کشته شد.