«مامور اداره به معروف و نهی از منکر طالبان به داماد گفت پنج هزار افغانی بده تا بتوانی موسیقی بگذاری و برقصی، در غیر آن صورت مجاز نیست.» این روایت یکی از ساکنان مزارشریف در شمال افغانستان از اخاذی ماموران امر به معروف و نهی از منکر طالبان از مراسم عروسی در یکی از هتلهای این شهر است.
این منبع که به دلایل امنیتی خواست ناشناس بماند، گفت روز شنبه هشتم دیماه، در پایان مراسم عروسی یک زوج، گروهی از مردان جوان که از دوستان نزدیک داماد بودند، در سالن عروسی موسیقی گذاشتند و مشغول رقصیدن و کف زدن شدند. در این هنگام گروهی از ماموران امر به معروف و نهی از منکر طالبان به محل رسیدند و مانع رقصیدن داماد و دوستانش شدند.
این منبع افزود در حالی که داماد برای قانع کردن ماموران امر به معروف و نهی از منکر تلاش میکرد، یکی از این ماموران به او گفت در صورتی که پنج هزار افغانی (معادل حدود ۷۰ دلار) بپردازد، میتواند تا هر زمانی که بخواهد در سالن موسیقی بگذارد و برقصد. او اضافه کرد که داماد با رد این درخواست به مامور اداره به معروف و نهی از منکر طالبان گفت که «نه پول میدهم و نه میرقصم».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
طالبان از زمان بازگشت به قدرت، پخش و انتشار هر نوع موسیقی «غیر اسلامی» را حتی در مراسم عروسی، تاکسیها، رستورانها و خانههای مردم ممنوع کردهاند. قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان که در مردادماه به امضای ملا هبتالله آخندزاده، رسید، به ماموران امر به معروف این گروه که به عنوان پلیس مذهبی عمل میکنند، این اختیار را داد که از مردم در هر مکان و زمانی، بازجویی کنند.
این قانون همچنین ماموران امر به معروف و نهی از منکر طالبان را موظف کرده است که از پخش موسیقی و انتشار تصاویر موجودات زنده در رسانهها نیز جلوگیری کنند. این قانون باعث شده است که ماموران امر به معروف و نهی از منکر طالبان نظارت بر سالنهای عروسی را بیشتر کنند و محتوای برنامههای خصوصی مردم را بیشتر زیر نظر بگیرند.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان با انتشار گزارشهایی، پیوسته از نظارت بر هتلهای محل برگزاری مجالس عروسی و تلاش برای جلوگیری از پخش موسیقی در عروسیها خبر میدهد. در یک گزارش این وزارتخانه آمده است که ماموران این نهاد در جریان نظارت بر فعالیت هتلها، به مالکان و مشتریان در مورد «قباحت داشتن شنیدن موسیقی» تذکر میدهند و از آنان میخواهند که از پخش موسیقی خودداری کنند.
محتسبین از هوتل های عروسی بازدید نموده و در مورد قباحت شنیدن موسیقی وعظ دینی نمود pic.twitter.com/AqfiHrD9RC
— دامربالمعروف،نهي عن المنکراو شکایتونواوریدلو وزارت (@MOPVPE1) February 26, 2024
در این گزارش وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان آمده است که موسیقی از نگاه اسلام «ناروا و اسباب نفاق در قلب مومنین» است و مردم باید از نواختن و شنیدن آن پرهیز کنند.
یک هفته پیش، حبیب غفران، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، گفت که هنرمندان افغان که در نتیجه محدودیتهای این گروه از کار بازماندهاند، میتوانند آهنگهای اسلامی تولید کنند. غفران در مصاحبه با رسانهها گفت: «نهادهای ما با افرادی که در گذشته آواز میخواندند و به گفته خودشان هنرمند بودند، تماس گرفتهاند تا بیایند و استعدادهایشان را در بخشهایی که با فرهنگ اصیل افغانی و شریعت اسلامی مغایرت ندارد، به کار بگیرند.»
سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان افزود که هنرمندان افغان میتوانند به جای تولید آهنگهای «غیراسلامی» در زمینه سرودن نعت، ترانه و زمزمههای مذهبی کار کنند.
یک منبع در اتحادیه هتلداران شهر کابل نیز در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی تایید کرد که در برخی موارد، برگزارکنندگان محافل یا با پرداخت پول یا به دلیل دوستی و ارتباطی که با ماموران امر به معروف و نهی از منکر طالبان دارند، در مجالس موسیقی پخش میکنند. با وجودی که طالبان به مالکان هتلها نیز هشدار دادهاند که در صورت پخش موسیقی مجازات خواهند شد، این منبع گفت: «در صورتی که پای واسطه و پول در میان باشد، رقص و موسیقی مجاز است.»
به گفته این منبع، در بسیاری از موارد ماموران اداره به معروف و نهی از منکر یا ماموران امنیتی طالبان هتلداران و برگزارکنندگان مجالس عروسی را بازداشت، تحقیر یا جریمه سنگین کردهاند.
بازگشت طالبان به قدرت که برخلاف تعهد این گروه به ممنوعیت تحصیل و اشتغال زنان، وضع دهها محدودیت بر زندگی روزمره زنان و مردان و رشد افراطیگری در افغانستان منجر شد، مهاجرت گسترده مردم افغانستان به دیگر کشورها را رقم زد. در این میان شمار زیادی از هنرمندان، سینماگران و فعالان عرصه هنر و موسیقی نیز از افغانستان خارج شدند و به کشورهای مختلف پناه بردند.