حماس سه گروگان اسرائیلی را آزاد کرد؛ انتظار برای آغاز مذاکرات مرحله دوم آتش‌بس

حماس گفت که منتظر است اسرائیل ۱۸۲ اسیر و زندانی فلسطینی را آزاد کند

 گروه شبه‌نظامی حماس روز شنبه سه گروگان اسرائیلی دیگر را در آخرین مرحله از دور اول آتش‌بس آزاد کرد.

به گزارش رویترز، اوفر کالدرون، گروگان فرانسوی-اسرائیلی، و یاردن بیباس اسرائیلی دو گروگانی بودند که در ساعت‌های ابتدایی روز شنبه به مقام‌های صلیب سرخ در شهر خان‌یونس در جنوب غزه تحویل داده شدند. چند ساعت پس از آن، کیت سیگل، گروگان اسرائیلی-آمریکایی، جداگانه در بندر غزه تحویل داده شد.

بیباس پدر جوان‌ترین گروگان‌های اسرائیلی یعنی یک نوزاد ۹ ماهه و یک کودک چهار ساله است که در حمله هفتم اکتبر حماس در سال ۲۰۲۳ ربوده شدند. حماس در نوامبر همان سال اعلام کرد که این پسران و مادرشان در حمله هوایی اسرائیل کشته شده‌اند. پس از آن دیگر خبری از آنها در دست نیست.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در ازای آزادی این سه گروگان‌ اسرائیلی، حماس گفت که منتظر است اسرائیل ۱۸۲ اسیر و زندانی فلسطینی را آزاد کند.

تحویل گروگان‌های اسرائیلی بار دیگر فرصتی برای نمایش قدرت جنگجویان یونیفورم‌پوش حماس بود که می‌کوشند نشان دهند به‌رغم تمام حملات اسرائیل همچنان قدرتشان را حفظ کرده‌اند.

کالدرون، که دو فرزندش در اولین تبادل گروگان‌ها در نوامبر ۲۰۲۳ آزاد شدند، و بیباس هر دو مدت کوتاهی در خان‌یونس در مقابل پوستری از چهره‌های مقام‌های ارشد حماس ازجمله محمد ضیف قرار داده شدند و از آنها فیلم‌برداری شد.

مذاکرات درمورد آزادی گروگان‌های باقی‌مانده

هژده گروگان، ازجمله پنج تایلندی که روز پنجشنبه آزاد شدند، اکنون در ازای ۴۰۰ اسیر و زندانی فلسطینی آزاد شده‌اند.

قرار است تا روز سه‌شنبه مذاکرات برسر مرحله دوم توافق برای آزادی گروگان‌های باقی‌مانده و خروج نیروهای اسرائیلی از غزه آغاز شود.

در مرحله اول آتش‌بس توافق شد که ۳۳ کودک، زن و مردان مسن و همچنین بیماران و مجروحان آزاد شوند. بیش از ۶۰ گروگان مرد اسرائیلی برای مرحله دوم باقی مانده‌اند که درمورد آزادی آنها هنوز باید مذاکره شود.

آتش‌بس اولیه شش هفته‌ای که با میانجی‌گری مصر و قطر و با حمایت ایالات متحده به سرانجام رسید، به‌رغم اتفاقاتی که باعث شد هر دو طرف یکدیگر را به نقض توافق متهم کنند، تاکنون در مسیر خود باقی مانده است.

به‌منزله بخشی از این توافق قرار بود مسیرهای عبور فلسطینیان به سمت شمال غزه باز شود. با باز شدن برخی از مسیرها در روزهای گذشته هزاران آواره به سمت ویرانه‌های خانه‌هایشان رفتند.

در همین حال گزارش‌ها از غزه حاکی از آن است که به اولین گروه بیماران فلسطینی ازجمله کودکان مبتلا به سرطان و ناراحتی‌های قلبی اجازه داده می‌شود از گذرگاه تازه گشوده‌شده رفح در مرز جنوبی غزه عبور کنند. این گروه از بیماران با اتوبوسی که سازمان بهداشت جهانی ارائه کرده است برای انجام مراحل درمانی به مصر اعزام می‌شوند.

براساس آمار اسرائیل، حمله حماس در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حدود یک هزار و ۲۰۰ نفر را کشت و بیش از ۲۵۰ گروگان گرفت. در سوی دیگر نیز به گفته مقام‌های بهداشتی فلسطین، حمله نظامی اسرائیل در پاسخ به حمله هفتم اکتبر، سبب ویرانی نوار غزه و کشته شدن بیش از ۴۷ هزار فلسطینی شده است.

روز پنجشنبه استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ به خاورمیانه، به اکسیوس گفت که بازسازی غزه ممکن است ۱۰ تا ۱۵ سال طول بکشد.
ویتکاف گفت: «نمی‌توان منکر شد که از غزه جز ویرانه چیزی باقی نمانده است. مردم غزه به سمت شمال می‌روند تا ببینند چه برسر خانه‌هایشان آمده است، اما پس از مشاهده وضعیت مجبور می‌شوند آنجا را ترک کنند. آب و برق وجود ندارد و میزان تخریب بهت‌آور است.»
ویتکاف روز چهارشنبه پس از سفر به اسرائيل به نوار غزه رفت. او نخستین مقام رسمی آمریکایی در ۱۵ سال اخیر است که به غزه سفر می‌کند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در گفتگوی روز جمعه با خبرنگاران بار دیگر به انتقال آوارگان فلسطینی به اردن و مصر اشاره کرد.

او که پیش‌تر نیز این موضوع را مطرح کرده بود، در پاسخ به سوال خبرنگاری که به مخالفت این دو کشور اشاره کرد، گفت: «اطمینان دارم که اردن و مصر آنها را می‌پذیرند.»

در مقابل این پیشنهاد، اتحادیه عرب درباره «تلاش برای جابجایی اجباری مردم فلسطین از سرزمینشان» هشدار داده است. دبیرخانه این اتحادیه منطقه‌ای در بیانیه‌ای اعلام کرده است که «آوارگی اجباری و اخراج مردم فلسطین از سرزمینشان را فقط می‌توان پاکسازی قومی به شمار آورد».

بیشتر از جهان