در حالی که والدین بخش زیادی از زمانی را که کنار فرزندانشاناند، با گوشی خود مشغولاند یک مطالعه جدید نشان میدهد عادت والدین در استفاده از گوشی در حضور کودکان با دسترسی آنها به محتوای نامناسب برای سنشان ارتباط دارد.
این مطالعه که نویسنده اصلی آن دکتر جیسون ناگاتا، استادیار رشته اطفال دانشکده پزشکی دانشگاه کالیفرنیا، است و در مجله «بیامسی پزشکی اطفال» (BMC Pediatrics) منتشر شده، دریافته است که بین مدت زمان استفاده والدین از موبایل و تبلت و تمایل و دسترسی کودکان به محتوای مخصوص بزرگسالان و تماشای فیلمهای شهوانی و بازیهای ویدیویی بزرگسالان، ارتباط وجود دارد.
به گفته دکتر ناگاتا، «ما میخواستیم بررسی کنیم قوانین والدین در مورد استفاده از رسانهها و مواجهه نوجوانان با محتوای مناسب برای بزرگسالان چه ارتباطی دارد، زیرا تحقیقاتی که بتواند به والدین نوجوانان در زمینه استفاده از رسانهها راهنمایی کند، کم است و توصیهها به صورت کلی برای سنین پنج تا ۱۸ سال ارائه میشوند؛ در حالی که نوجوانی مرحلهای منحصربهفرد از رشد است و آنها نه کودک به شمار میروند و نه بالغ.»
به گزارش سیانان، ناگاتا و سایر محققان دادههای مطالعه «توسعه شناختی مغز نوجوانان» (ABCD) روی بیش از ۱۰ هزار نوجوان ۱۲ تا ۱۳ ساله را بررسی کردند.
نوجوانان در این مطالعه به دو سوال پاسخ دادند؛ اینکه «چند وقت یکبار فیلمهای با درجه سنی آر (R-rated)/ ویژه بزرگسالان تماشا میکنید؟» و «چندوقت یکبار بازیهای ویدیویی با درجه سنی بزرگسال بازی میکنید؟» محققان پاسخها را در مقیاسی از ۰ (هرگز) تا ۳ (همیشه) دستهبندی کردند. والدین هم به یک پرسشنامه ۱۴ سوالی پاسخ دادند و میزان موافقتشان را با عباراتی مانند «من سعی میکنم زمانی که با فرزندم هستم، استفاده از گوشی و ابزارهای مشابه را محدود کنم» در مقیاسی از ۱ (کاملا مخالفم) تا ۴ (کاملا موافقم) ارزیابی کردند.
نتایج نشان داد با هر واحد افزایش استفاده والدین از گوشی، احتمال مواجهه کودکان با بازیهای ویدیویی و فیلمهای بزرگسالان به میزان ۱۱ درصد افزایش مییابد.
دکتر کارا آلایمو، استاد ارتباطات در دانشگاه فیرلی دیکنسون در نیوجرسی، میگوید این نتایج نشان میدهد نظارت و محدود کردن استفاده فرزندان از گوشی و ابزارهای مشابه، حتی اگر سخت و ناخوشایند باشد، ضروری است.
طبق این مطالعه، استفاده مکرر از گوشی و ابزارهای مشابه هنگام غذا خوردن و استفاده زیاد از آنها قبل از خواب با افزایش مواجهه با محتوای بزرگسالان ارتباط زیادی دارد.
والدین چطور استفاده فرزندشان از گوشی را محدود کنند؟
برای والدینی که در نظارت و مدیریت مدت زمان استفاده فرزندشان از گوشی مرددند، الگو بودن در استفاده از گوشی و ابزارهای مشابه میتواند نقطه شروع خوبی باشد. کودکان رفتار والدینشان را تقلید میکنند، بنابراین اگر بزرگترها دائم گوشی دست بگیرند، نوجوانان نیز به این کار تمایل بیشتری خواهند داشت.
دکتر ناگاتا میگوید: «والدین باید خودشان به آنچه توصیه میکنند، عمل کنند. اگر در خانواده قانون این است که گوشی سر میز شام ممنوع است، والدین نیز باید به آن پایبند باشند.»
دکتر آلامو والدین را تشویق میکند درباره میزان استفادهشان از گوشی در حضور فرزندانشان تامل کنند و از خود بپرسند آیا کارشان با گوشی واقعا مهم است یا فقط یک بالاپایین کردن بیهوده و بیهدف است. همچنین بهتر است زمانی از موبایل استفاده کنند که کودکان خواباند یا به مدرسه رفتهاند.
برای استفاده نوجوانان از گوشی حدومرز بگذارید
ناگاتا تاکید کرد بین آنچه نوجوانان قبل از خواب تماشا میکنند و گرایش به محتوای بزرگسالان ارتباط وجود دارد، بنابراین برای استفاده از صفحه نمایش موقع خواب یا غذا خوردن کودکان و نوجوانان باید قوانین روشن و قاطعی وضع کرد.
از طرفی مطالعه نشان داد تنبیه فرزندان با محروم کردن از گوشی، آنها را به سمت محتوای نامناسب سوق میدهد. ناگاتا این موضوع را به میل نوجوانان به استقلال و واکنش منفی آنها به محدودیتهای سختگیرانه نسبت میدهد.
دکتر آلامو هم هشدار میدهد: «وقتی کودکان بترسند والدینشان گوشیهایشان را از آنها بگیرند، ممکن است زمانی که در فضای مجازی دچار مشکل میشوند، مثلا هدف اخاذی اینترنتی قرار میگیرند، از والدینشان کمک نگیرند.»
این در حالی است که بررسیها نشان میدهد که فرزندانی که از گوشی بهعنوان پاداش استفاده میکردند، کمتر به سمت محتوای نامناسب میرفتند. دکتر ناگاتا پیشنهاد میکند والدین برای مدیریت استفاده از صفحهنمایش از روشهای تشویقی بهره ببرند تا فرزندانشان را به عادات سالمتری در استفاده از رسانهها تشویق کنند.