توقف تمامی پروازها میان تهران و بیروت؛ دولت لبنان مانع انتقال پول به حزب‌الله شد

سخنوی ارتش اسرائیل می‌گوید نیروی قدس سپاه در هفته‌های اخیر میلیون‌ها دلار پول نقد را از طریق هواپیماهای غیرنظامی تقدیم حزب‌الله کرد

پس از تصمیم دولت لبنان برای اعزام دو هواپیما به تهران به منظور بازگرداندن لبنانی‌هایی ‌که در فرودگاه تهران بلاتکلیف و سرگردان مانده‌اند، مسئولان سازمان هواپیمایی کشوری ایران با فرود این هواپیماها مخالفت کردند.

این اقدام در واکنش به تصمیم سازمان هواپیمایی کشوری لبنان انجام شد که از صدور مجوز برای دو پرواز هواپیمایی ماهان ایران در روزهای پنجشنبه و جمعه (۲۵ و ۲۶ بهمن) به مقصد بیروت خودداری و اعلام کرد که بنا بر دستور وزارت حمل‌ونقل لبنان، تا اطلاع ثانوی پرواز شرکت‌های ایرانی به این کشور ممنوع است.

پس از این اتفاق، روزنامه اورشلیم‌پست خبر داد که این تصمیم در پی هشدارهای چند روز اخیر مقام‌های اسرائیلی درباره انتقال حجم بالایی دلار نقد از طرف سپاه قدس و جمهوری اسلامی برای حزب‌الله اتخاذ شده است.

این اقدام با واکنش فوری حزب‌الله لبنان، تحت حمایت جمهوری اسلامی و همچنین تجمع اعتراضی هواداران آن در فرودگاه رفیق حریری بیروت مواجه شد. آنچه با توجه به از دست رفتن مسیر انتقالی سوریه به بیروت، بار دیگر اهمیت پروازهای مستقیم از تهران را در پروژه حمایت‌های مالی گسترده جمهوری اسلامی از حزب‌الله، آشکار می‌کند.

پس از تلاش هواداران حزب‌الله در بیروت برای مسدود کردن راه‌های منتهی به فرودگاه رفیق حریری که با واکنش ارتش لبنان و تیراندازی مواجه شد، مدیرعامل فرودگاه خمینی تهران گفت: «اگرچه پس از یک دوره کوتاه توقف، پروازهای ایران به بیروت از سر گرفته شده بود، امروز مجددا با صادر نشدن مجوز از سوی کشور مقصد مواجه شدیم. پرواز دیگر شرکت ماهان هم برای ساعت ۷ صبح فردا (شنبه) به مقصد بیروت برنامه‌ریزی شده، اما تا این لحظه مجوز آن صادر نشده است.»

این اتفاق باعث شد تا جمهوری اسلامی ایران هم در واکنشی تلافی‌جویانه، مانع فرود دو هواپیمای لبنانی در تهران شود. سازمان هواپیمایی کشوری جمهوری اسلامی اعلام کرد که درخواست شرکت هواپیمایی میدل ایست برای فرود دو هواپیما در فرودگاه تهران، «باید از طریق وزارت خارجه لبنان و طبق قوانین جاری بین دو کشور» ارسال شود.

سفیر لبنان در تهران نیز با اشاره به اینکه اکنون مسافران لبنانی به دلیل ممنوعیت پرواز از ایران به لبنان امکان بازگشت به کشورشان را ندارند، گفت در حال برخی هماهنگی‌ها است، اما افزود که تعطیلی رسمی روز جمعه در ایران «احتمالا روند صدور مجوز را به تاخیر می‌اندازد». به این ترتیب به نظر می‌رسد زمان دقیق فرود هواپیماهای لبنان در تهران مشخص نیست.

دو هفته قبل در روز ۱۲ بهمن، وال‌استریت ژورنال به نقل از یک مقام دفاعی آمریکا گزارش داد که اسرائیل در شکایتی به کمیته نظارت بر آتش‌بس لبنان، اعلام کرده است دیپلمات‌های جمهوری اسلامی و سایرین با هدف احیای حزب‌الله «با کیف‌های پر از پول از طریق فرودگاه بین‌المللی بیروت در حال انتقال ده‌ها میلیون دلار پول نقد به این گروه‌اند». طبق این گزارش، اسرائیل به نقش برخی شهروندان ترکیه‌ در انتقال دلارهای ایران از استانبول و سپس بیروت هم اشاره کرده است.

 شبکه‌ الحدث روز دوشنبه ۲۲ بهمن به نقل از رسانه‌های لبنانی گزارش کرد که ماموران امنیتی این کشور پروازها از مبدا شهرهای عراق به بیروت را نیز بازرسی می‌کنند تا حامل پول‌های ایران برای حزب‌الله لبنان نباشد. این در حالی است که ماه گذشته، دیپلمات‌های جمهوری اسلامی که با یک پرواز ماهان وارد فرودگاه بیروت شده بودند، به ظن همراه داشتن چمدان‌های دلار، تفتیش و ساعت‌ها در فرودگاه معطل شدند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

روز چهارشنبه ۲۴ بهمن، افیخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل، گفت نیروی قدس سپاه پاسداران در هفته‌های اخیر از طریق فرودگاه بین‌المللی بیروت، «در حال قاچاق وجوه نقد به گروه حزب‌الله در لبنان بوده و با وجود همه ممانعت‌ها، در مواردی موفق بوده است». این سخنگوی عرب زبان ارتش اسرائیل با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی اکس افزود که این وجوه از طریق پروازهای غیرنظامی به حزب‌الله قاچاق شدند و تاکید کرد: «این پول برای بازسازی گروه تروریستی حزب‌الله استفاده می‌شود.»

در پی توافق آتش‌بس میان لبنان و اسرائیل و انتخاب ژوزف عون، هم‌پیمان ایالات متحده به مقام ریاست جمهوری لبنان، دولت آمریکا اعلام کرد حضور حتی یک نماینده از حزب‌الله را در کابینه جدید نخواهد پذیرفت. پس از آن هم، تلاش‌ها برای متوقف کردن کمک‌های مالی ارسالی جمهوری اسلامی به حزب‌الله، به‌شدت افزایش یافت.

در همین حال روابط‌عمومی حزب‌الله لبنان، پنجشنبه‌شب در بیانیه‌ای به مخالفت دولت لبنان با فرود هواپیماهای ایرانی در بیروت اعتراض کرد و مدعی شد:‌ «اصرار و زیاده‌روی دشمن صهیونیستی در نقض حاکمیت لبنان و همراهی جامعه بین‌المللی، به‌ویژه ایالات متحده‌ آمریکا در این راستا، باعث شده است دشمن به گسترش و تنوع بخشیدن به نقض‌ موارد نقض آتش‌بس ادامه دهد. این اقدام به طور کامل محکوم است و همه‌ مردم لبنان باید آن را محکوم و از آن اعلام انزجار کنند.»

ابراهیم الموسوی، نماینده حزب‌الله در پارلمان لبنان، هم با تایید ارتباط این اتفاق با تلاش‌های اسرائیل برای ممانعت از انتقال پول از ایران، گفت: «از دولت می‌خواهیم اقدام‌های لازم را برای تضمین حفظ حاکمیت لبنان بر تمامی تاسیسات عمومی، به‌ویژه فرودگاه، انجام دهد تا دشمن تصور نکند آزاد است هرگونه تجاوز و نقض حاکمیتی را انجام دهد. دولت لبنان با تمامی نهادهایش باید مسئولیت‌هایش را برای پایان دادن به این وضعیت بپذیرد و تحت هیچ شرایطی به تهدیدهای رژیم صهیونیستی تن ندهد.»