نتایج خیره‌‌کننده استفاده از هوش مصنوعی در سونوگرافی و تشخیص ناهنجاری‌های جنینی

این ابزار هوش مصنوعی روش انجام سونوگرافی را تغییر می‌دهد، چراکه متخصص سونوگرافی دیگر حین اسکن نیازی به مکث کردن، ذخیره تصویر یا بررسی ندارد

تصویری از سونوگرافی-ایسنا

براساس یک پژوهش نوآورانه، هوش مصنوعی به عنوان تحولی بالقوه در مراقبت‌های دوران بارداری تحسین شده است، چراکه مدت زمان لازم برای شناسایی ناهنجاری‌های جنینی را تقریبا به نصف کاهش می‌دهد.

پژوهشگران کالج سلطنتی لندن و بنیاد خدمات ملی سلامت «گایز و سنت توماس» (Guy’s and St Thomas) دریافتند که هوش مصنوعی علاوه بر سریع‌تر بودن، به همان اندازه روش‌های رایج دقیق است و این ظرفیت را دارد که سونوگرافی ۲۰ هفتگی را متحول کند.

این فناوری، که در نخستین آزمایش از این دست بررسی شده است، می‌تواند زمان سونوگرافی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد، اضطراب والدین باردار را کم کند و فرصت بیشتری برای سونوگرافیست‌ها فراهم کند تا بر نواحی احتمالا مشکل‌دار تمرکز کنند.

این مقاله، که در نشریه «ان‌ئی‌جِی‌ام اِی‌آی» (NEJM AI، مجله هوش مصنوعی نیوانگلند) منتشر شده و «موسسه ملی تحقیقات سلامت و مراقبت» (NIHR) آن را تامین مالی کرده است، نشان داد که اسکن‌های هوش مصنوعی ۴۲ درصد از اسکن‌های مرسوم سریع‌ترند.

راز سرعت و دقت هوش مصنوعی در توانایی آن برای ثبت هزاران تصویر از هر بررسی جنینی است، در حالی که سونوگرافیست معمولا فقط سه تصویر ثبت می‌کند.

هوش مصنوعی همچنین در ثبت این بررسی‌های حیاتی از سونوگرافیست‌های انسانی قابل‌اعتمادتر بود.

این دقت بهبودیافته، این ظرفیت را فراهم می‌کند که مشکلات احتمالی زودتر شناسایی شوند و در صورت نیاز، متخصصان پزشکی بتوانند زودتر مداخله کنند.

همچنین مشخص شد که این ابزار هوش مصنوعی روش انجام سونوگرافی را نیز تغییر می‌دهد، چراکه سونوگرافیست دیگر حین اسکن نیازی به مکث کردن، ذخیره تصویر یا بررسی ندارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تمرکز این آزمایش بر بررسی مشکلات قلبی بود، اما پژوهشگران گفتند که هوش مصنوعی می‌تواند در جست‌وجوی هرگونه ناهنجاری یاریگر باشد.

این پژوهش جدید شامل ۷۸ زن باردار و ۵۸ سونوگرافیست بود.

هر زن باردار دو بار سونوگرافی شد: یک بار با استفاده از اسکنر مجهز به هوش مصنوعی و یک بار بدون استفاده از هوش مصنوعی.

دکتر توماس دی، نویسنده اصلی این مقاله گفت: «قابل درک است که این سونوگرافی ۲۰ هفتگی می‌تواند برای والدین زمان پراسترسی باشد، چراکه در این مرحله از سلامت فرزند متولدنشده خود مطلع می‌شوند.»

«پژوهش ما نشان داده است که اسکن‌های مجهز به هوش مصنوعی دقیق، قابل‌اعتماد و کارآمدترند.»

«امیدواریم که استفاده از هوش مصنوعی در این اسکن‌ها، زمان ارزشمندی در اختیار سونوگرافیست‌ها قرار دهد [و به آن‌ها فرصت بیشتری بدهد] تا بتوانند بر مراقبت از بیمار تمرکز کنند و این تجربه را برای والدین راحت‌تر و اطمینان‌بخش‌تر سازند.»

اشلی لویسون، مدیر ارشد اجرایی ۳۶ ساله از شمال‌غرب لندن، یکی از شرکت‌کنندگان در این آزمایش در بیمارستان سنت توماس بود.

در دوران بارداری‌ او، فرزندش، لنوکس، مبتلا به بیماری قلبی تشخیص داده شد. او ظرف دو هفته پس از تولد به جراحی نجات‌بخش نیاز داشت.

او گفت: «دریافت تشخیص زودهنگام برای لنوکس واقعا مهم بود، چراکه موجب می‌شد بتوانیم مسیر پیش رو را به‌درستی برنامه‌ریزی کنیم.»

«ما بلافاصله فهمیدیم که او احتمالا به جراحی قلب باز نیاز خواهد داشت و اینکه باید چند هفته پس از تولدش در بیمارستان بمانیم.»

«این موضوع به ما فرصت داد تا از نظر جسمی و روانی برای چیزی که در پیش بود آماده شویم.»

«خیلی خوشحالم که در این آزمایش شرکت کردم، چراکه می‌خواهم از هر چیزی که می‌تواند از طریق تشخیص سریع‌تر و زودتر بیماری‌ها جان کودکان را نجات دهد حمایت کنم.»

«می‌دانم که تشخیص برخی بیماری‌ها دشوار است، و بنابراین از چشم‌انداز استفاده از فناوری جدیدی که می‌تواند این مسئله را حل کند هیجان‌زده‌ام.»

«اگر مشارکت من در این آزمایش در نهایت حتی فقط به یک خانواده کمک کند کاملا از آن حمایت می‌کنم.»

اکنون ابزار هوش مصنوعی از طریق شرکتی به نام «فرایا» (Fraiya) به‌طور گسترده‌تر در حال گسترش است – شرکتی که از دل دانشگاه و خدمات ملی سلامت تاسیس شده و از کالج سلطنتی لندن، بنیاد خدمات ملی سلامت گایز و سنت توماس، و بیمارستان کالج سلطنتی لندن بیرون آمده است.

کارشناسان همچنین در حال برنامه‌ریزی برای یک آزمایش بزرگ‌ترند.

پروفسور مایک لوئیس، مدیر علمی موسسه ملی تحقیقات سلامت و مراقبت (NIHR)، گفت: «استفاده از هوش مصنوعی در مراقبت‌های سلامت، ظرفیت عظیمی برای تاثیرگذاری بر مراقبت از بیمار دارد، در عین حال هم در زمان و هم در هزینه صرفه‌جویی می‌کند.»

© The Independent

بیشتر از تکنولوژی