اخبار و گزارشهای منتشرشده حاکی از وضعیت بحرانی محیطزیست مازندران و ادامه تخریب و دستاندازیهای گسترده به سواحل، مناطق جنگلی و کوهستانی و حیاتوحش در این استان شمالی ایران است.
روز چهارشنبه ۲۰ فروردین، یکی از فعالان محیطزیست در مازندران با ارسال ویدیویی برای ایندیپندنت فارسی خبر داد که شماری از افراد سودجو با استفاده از سهلانگاری مسئولان محلی، رودخانه میرود در بابلسر را به صورت غیرقانونی با انواع تورهای ماهیگیری مسدود کرده و در حال صید تمامی ماهیهای واردشده به این رودخانهاند.
این در حالی است که بر اساس قوانین سازمان شیلات و همچنین توافقهای منطقهای میان کشورهای حاشیه دریای خزر، صید هر نوع ماهی، بهخصوص تاسماهیان که در معرض انقراضاند، در بهار، یعنی فصل تخمریزی ماهیها، ممنوع است، زیرا صید آنها موجب توقف تولد نسل جدید آبزیان و کاهش شدید ذخایر آبزیان دریای خزر میشود.
از طرفی، ادامه برداشتهای غیرقانونی و فروش پنهانی ماسههای سواحل بابلسر هم با اعتراض گسترده اهالی این شهر در مازندران مواجه شده است. معترضان تاکید میکنند که برداشت بیرویه ماسه از اصلیترین عوامل فرسایش زمین در این مناطق ساحلی و آسیب رسیدن به محیطزیست است.
ویدیوها و تصاویر این «ماسهخواری» گسترده در ساحل «علیآبادمیر» بابلسر در شبکههای اجتماعی هم منتشر شده است. با وجود این، مسئولان شهری و استانی منطقه همچنان به این بحران بیتوجهاند. چنانچه گروهی از معترضان بر این باورند که بسیاری از مدیران محلی نیز با فروشندگان این ماسههای ساحلی گرانقیمت یا برجسازانی که در سالهای اخیر به تصاحب غیرقانونی مناطق ساحلی رو آوردهاند، شریک و همدستاند.
در یک مورد، بررسیهای ایندیپندنت فارسی و مصاحبه با چند مدیر دولتی و کارکنان شهرداری بابلسر در اردیبهشت ۱۴۰۳ نشان داد ستاد اجرایی فرمان امام قطعه زمینی به مساحت پنج هزار متر در نزدیکی دانشگاه مازندران را که تا پیش از این محل تفریح و ورزش اهالی این شهر بود، بهصورت غیرقانونی به یک سرمایهگذار فروخته و مالکان جدید هم با همکاری این سازمان حکومتی، در فاصله ۱۵ متری با دریا، ساحل را اشغال کردهاند و در حال ساخت برج در حریم دریا هستند.
از سوی دیگر در یک ماه گذشته، ویدیوهای مختلفی از ورود غیرقانونی خودروهای آفرود به مناطق بکر جنگلهای ۵۰ میلیون ساله هیرکانی در مازندران منتشر شده است. این خودروهای سنگین در سالهای گذشته زمینهای کوهستانی و پوشش جنگلی را بسیار تخریب کرده و موجب مرگ تعداد زیادی از حیوانات وحشی شدند و حالا آفرودسواران در سایه غفلت و بیتوجهی مسئولان سازمان محیطزیست و منابع طبیعی ایران، در گروههای دهها نفری، موانعی را که ساکنان محلی خود ایجاد کردند، هم تخریب کرده و در دل جنگلهای مازندران مشغول ماجراجوییاند.
همچنین با وجود لغو رسمی پروژه پتروشیمی میانکاله در مازندران، گزارشهای میدانی و مردمی حاکی از تداوم ساختوساز در این منطقه حفاظتشده و تاریخی است. زینب رحیمی، خبرنگار محیطزیست، روز چهارشنبه ۲۰ فروردین با انتشار تصاویری در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که بیش از ۳۰ تریلی حمل فلزات به محل قبلی احداث پتروشیمی در میانکاله وارد شده و در حال ساختوساز، از جمله احداث سوله در محل زندگی پرندگان و حیوانات در معرض انقراضاند.
این در حالی است که سال گذشته مقامهای رسمی جمهوری اسلامی، از جمله دادستان کل کشور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، ساخت این پروژه را فاقد مجوز اعلام کردند، اما اکنون گزارشهای مختلف از فنسکشی، انتقال سنگ و ماسه و ورود تجهیزات ساختوساز به محدوده مرتع ملی حسینآباد حکایت دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
میانکاله، یکی از ۹ ذخیرهگاه زیستکره ایران و یکی از تالابهای ثبتشده در کنوانسیون رامسر، با خطر تخریب گسترده به دست وابستگان به مدیران نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی مواجه است. زینب رحیمی نوشت: «تمام این فعالیتها غیرقانونی و تخلف است، اما دلیل تعلل سازمان منابع طبیعی و سازمان امور اراضی برای پس گرفتن مرتع ملی از مالک سابق پتروشیمی مشخص نیست.»
در همین حال، پس از گذشت یک سال از اقدام هلدینگ گردشگری جوانمرد در منطقه الیمالات مازندران برای قطع دستکم چهارهزار درخت در جنگلهای تاریخی هیرکانی به منظور ایجاد پارک حیاتوحش یا «سافاری» این هلدینگ که بدون کسب مجوز از سازمان محیط زیست در دل جنگلهای هیرکانی ساخته شد، یک شیر ماده و تولههای داخل شکمش تلف شدند.
روز سهشنبه ویدیو حمله یک ببر در این مجتمع سافاری، به شیر ماده و سپس کشته شدن این شیر مقابل دیدگان بازدیدکنندگان و کارکنان هم منتشر شد. این مجموعه سه شیر داشت که حالا یکی از آنان به همراه تولههایش کشته شدهاند.
هفته گذشته حر منصوری، عکاس و فعال محیطزیست مازندرانی، با شکایت هلدینگ گردشگری جوانمرد به تحمل هفت ماه حبس محکوم شد. ایندیپندنت فارسی پنجم فروردین ۱۴۰۳ با انتشار مستنداتی خبر داده بود که ماجد علمالهدی، کوچکترین فرزند امام جمعه مشهد و نماینده پرنفوذ علی خامنهای در خراسان رضوی، سهامدار عمده هلدینگ گردشگری جوانمرد است.
پس از انتشار خبر جنگلخواری گسترده نزدیکان علمالهدی در مازندران، شماری از فعالان محیطزیست و روزنامهنگاران در این استان با تهدیدهای امنیتی مواجه شدند و در ادامه، حتی دادستان مازندران هم که به توقف موقت این پروژه حکم داده بود، با اعمال فشار احمد علمالهدی، از سمتش برکنار شد.