نتانیاهو پیشنهادش برای آزادی گروگان‌‌ها را تعدیل کرد

«اسرائیل تعداد گروگان‌های زنده‌ای را که حماس باید به‌سرعت آزاد کند کاهش داد و قرار است از مناطقی که اخیرا تصرف کرده عقب‌نشینی کند»

تایمز اسرائیل روز شنبه به نقل از دو مقام آگاه نوشت که بنیامین نتانیاهو تا حدودی از درخواست قبلی‌اش برای آزادی ۱۱ گروگان کوتاه آمده است. این درخواست به‌منزله بخشی از توافق با حماس برای احیای آتش‌بسی بود که در ماه گذشته نقض شد. 

اسرائیل ماه گذشته در ازای بازگرداندن آتش‌بس خواستار آزادی ۱۱ گروگان زنده شد، اما حماس اعلام کرد که فقط پنج گروگان زنده را آزاد می‌کند. برای چندین هفته، هر دو طرف از ادامه آتش‌بس خودداری کردند و مذاکرات بعدی هم در بن‌بست باقی ماند. در همان حال اسرائیل عملیات نظامی را که از ۱۸ مارس از سر گرفته بود در سراسر نوار غزه گسترش داد.

مصر در روزهای اخیر، پیشنهاد جدیدی را مطرح کرده است که بر اساس آن هشت گروگان زنده آزاد می‌شوند.

اکنون نیز در گزارش تایمز اسرائیل آمده است که پس از دیدار نتانیاهو با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در اوایل این هفته، نخست‌وزیر اسرائیل موافقت کرده است که خواسته‌هایش را تعدیل کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این منابع گفتند که اسرائیل روز پنجشنبه پاسخش به پیشنهاد اخیر قاهره را به میانجی‌های مصری ارائه کرده است. به گفته آنها، تعداد گروگان‌هایی که تل‌آویو اکنون به دنبال آزادی سریع آنها است، اندکی کمتر از ۱۱ گروگانی است که ماه گذشته اعلام کرده بود، اما تعداد آنها مشخص نشده است.

با این حال، اسرائیل همچنان خواستار آزادی گروگان‌های زنده در دو هفته اول آتش‌بس بعدی است و درخواست‌های قبلی حماس را نیز رد می‌کند. حماس پیش‌تر درخواست کرده بود این آزادی‌ها به‌شکل دوره‌ای و در طول مدت آتش‌بس انجام شود.

به گفته یکی از این مقام‌ها، علاوه بر این، اسرائیل می‌خواهد تعداد زندانیان فلسطینی به‌ویژه زندانیان حبس ابد را که به ازای هر گروگان اسرائیلی آزاد می‌شوند کاهش دهد.

در عین حال، اسرائیل همچنین موافقت می‌کند که ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه از سر گرفته شود و نیروهای ارتش اسرائیل به جایی که پیش‌تر در نوار مستقر شده بودند بازگردند.

این دو مقام آگاه گفتند که اسرائیل مذاکره پس از برقراری آتش‌بس کوتاه‌مدت درمورد شرایط آتش‌بس دائمی را پذیرفته است.

اولویت اصلی حماس برقراری آتش‌بس دائمی است اما مشخص نیست که با پیشنهادها و شروط اسرائیل موافقت کند یا نه. مقام‌های حماس معتقدند وعده‌های اسرائیل برای آزادی گروگان‌ها و از سر گرفتن مذاکرات ناکافی است، زیرا اسرائیل قبلا با برگزاری مذاکرات مشابه در مرحله اول توافق آتش‌بس موافقت کرده بود اما به تعهدش پایبند نماند.

برای رسیدگی به نگرانی‌های حماس، استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه، به میانجی‌های عرب گفته است که ترامپ درمورد تعهد واشینگتن به برگزاری مذاکرات آتش‌بس دائمی بیانیه‌ای عمومی صادر خواهد کرد.

میانجی‌های مصری قصد دارند اواخر این هفته پاسخ اسرائیل را با نمایندگان حماس به رهبری خلیل الحیه، که شنبه شب وارد قاهره می‌شود، در میان بگذارند.

به گفته منابع آگاه، به نظر می‌رسد حماس بسیاری از خواسته‌های اسرائیل را نپذیرد. با این حال، در هفته‌های اخیر این گروه شبه‌نظامی بر لزوم برقراری آتش‌بس تاکید کرده است.

در روزهای گذشته و با ادامه حملات اسرائیل به غزه پس از پایان آتش‌بس، حسام بادران، از اعضای دفتر سیاسی حماس، به خبرگزاری فرانسه گفت: «این جنگ نمی‌تواند همین‌طور نامحدود ادامه یابد و لازم است آتش‌بس حاصل شود.»

این اظهارات در حالی است که پیش از آن محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، از گروه حماس خواسته بود با خودداری از تصمیم‌های «غیرمسئولانه»، برای ادامه حملات ویرانگر به نوار غزه بهانه دست اسرائیل ندهند.

در همین حال خانواده‌ گروگان‌های اسرائیلی از اینکه در نتیجه حملات شدید اسرائیل به غزه عزیزانشان جان خود را از دست بدهند اظهار نگرانی کردند و با تظاهراتی خواستار آزادی هرچه زودتر گروگان‌های اسرائیلی شدند.

از ۲۵۱ گروگانی که در حمله بی‌سابقه حماس به اسرائیل ربوده شدند، ۵۸ نفر هنوز در غزه نگهداری می‌شوند که ارتش اسرائیل می‌گوید ۳۴ نفر از آن‌ها کشته شده‌اند.

آتش‌بس اسرائيل و حماس که از ۱۹ ژانویه تا ۱۷ مارس ادامه داشت، به بازگشت ۳۳ گروگان اسرائیلی‌ــ هشت نفر در تابوت‌‌ــ در ازای آزادی حدود ۱۸۰۰ زندانی فلسطینی منجر شد. با این حال روز ۱۸ مارس، پس از هفته‌ها اختلاف با حماس درمورد چگونگی تمدید آتش‌بس، اسرائیل عملیات نظامی گسترده‌ در نوار غزه را از سر گرفت و بمباران‌های شدیدی را آغاز کرد. در همین حال، پیشنهادهای دونالد ترامپ و تایید بنیامین نتانیاهو درمورد جابه‌جایی ساکنان غزه مطرح شد که بسیاری از کشورها و نهادهای بین‌المللی با آن مخالفت کردند.

در ادامه مخالفت با پیشنهاد جابه‌جایی ساکنان غزه، شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، با هشدار درمورد وضعیت انسانی بحرانی در غزه، تاکید کرد که ساکنان این منطقه از ابتدایی‌ترین نیازهای زندگی محروم‌اند و نمی‌توان شرایط فعلی را زمینه‌ای برای «خروج داوطلبانه» فلسطینیان دانست.

او با بیان اینکه «هرگونه کوچاندن فلسطینی‌ها به‌طور قاطع مردود است»، گفت: ما هر طرحی را که متضمن آواره شدن فلسطینی‌ها باشد نمی‌پذیریم و قطعا با آن مخالفیم.

وزیر خارجه عربستان سعودی با اشاره به اینکه ورود کمک‌های انسانی به غزه نباید به آتش‌بس مشروط شود، گفت: «نمی‌توان ورود کمک‌ها را به آتش‌بس مرتبط کرد. کمک‌رسانی باید بدون قید و شرط انجام شود.»

بیشتر از جهان