احتمال وضع تحریم‌های آمریکا علیه رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین

واشنگتن پرداخت حقوق زندانیان و خانواده‌های قربانیان فسلطینی را نمی‌پذیرد

گوشه‌ای از تظاهرات فلسطینیان برای حمایت از محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین. عكس از: AFP

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و محمد آشتیه، نخست وزیر دولت فلسطین پیوسته تأکید دارند که پرداخت حقوق زندانیان فلسطینی که در زندان‌های اسرائیل به سر می‌برند و خانواده‌های کشته شدگان را تحت هیچ شرایطی متوقف نخواهند، هرچند فشارهای خارجی برای جلوگیری از پرداخت حقوق یادشده افزایش یابد. البته تأکید رهبران فلسطین بر تداوم پرداخت حقوق کامل زندانیان و خانواده‌های قربانیان، خشم بسیاری از کشورها و سازمان‌های بین‌المللی را برانگیخته است، زیرا اسرائیل با راه اندازی تبلیغات گسترده علیه محمود عباس، وی را متهم به پرداخت پول به افرادی که به تعبیر اسرائیل تروریست‌ها و خانواده‌های افراد خراب‌کار هستند وعامل قتل شهروندان اسرائیلی بوده اند، می‌کند.

افزون بر آن، تل‌آویو با بهره‌گیری از همین بهانه، پرداخت درآمدهای گمرکی (مالیاتی که اسرائیل به نمایندگی از تشکیلات خودگردان فلسطین از کالاهایی تجاری که از گذرگاه ها و بنادر اسرائیل به سمت بازارهای فلسطین عبور می کنند، دریافت می کند) را به تشکیلات خودگردان فلسطین متوقف کرده است.

همین امر باعث شده است تا داگ لمبرن، عضو مجلس نمایندگان آمریکا با ارسال نامه به دونالد ترامپ از وی بخواهد تا محمود عباس، دستیاران وی در تشکیلات خودگردان فلسطین، مقامات ارشد فلسطینی و اعضای جنبش فتح را تحت سخت‌ترین تحریم‌های قرار دهد، اما دونالد ترامپ تا به حال پاسخی در این زمینه نداده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در این نامه آمده است: "با وجود انتقادات بین‌المللی، ابو مازن از توقف پرداخت حقوق تروریست‌ها و خرابکاران فلسطینی طی سال‌های گذشته امتناع ورزیده است و ده‌ها هزار نفر از تروریست‌های زندانی و خانواده‌های خرابکارانی که در عملیات تهاجمی کشته شده اند، هزاران دلار در ماه دریافت می کنند. مبلغی که به صورت ماهانه برای قتل عام مردان، زنان و کودکان بی‌گناه اسرائیلی پرداخت می‌شود به ۳۵۰۰ دلار می‌رسد. بنابر این، باید افزون بر محمود عباس، سایر مقامات فلسطینی که در اجرای این عملکرد سهم دارند نیز تحت تحریم قرار گیرند."

البته این نخستین باری نیست که داگ لمبرن، عضو جمهوری‌خواه کنگره در مخالفت با فلسطینیان قرار می‌گیرد، وی در گذشته بارها خواستار متوقف شدن کمک‌های اونروا (آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک) شده بود و سعی می‌کرد حمایت مالی از اونروا را متوقف کند، در حالی‌که پیوسته بر لزوم حمایت کامل از دولت اسرائیل تأکید داشت.

به عقیده منبعی از دفتر رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، تحریم‌های ایالات متحده ممکن است منجر به قطع کامل کمک‌های مربوط به بودجه تشکیلات خودگردان فلسطین شود، همچنان انتظار می‌رود حساب‌های مقامات فلسطینی از جمله فرزندان محمود عباس در بانک‌های آمریکا مسدود شود و نامه‌های در این زمینه به بسیاری از کشورهای اروپایی و عربی ارسال شود. افزون بر آن، ترامپ ممکن است در چارچوب تحریم‌ها، از ورود محمود عباس به خاک آمریکا جلوگیری کند و او را از حق خرید املاک و مستغلات و امکانات تجاری در آمریکا و برخی کشورهای دیگر بی‌بهره سازد. منبع افزود که در حال حاضر هیچ ارتباطی میان ترامپ و ابومازن وجود ندارد و تا کنون هیچ پیامی از سوی دولت آمریکا در مورد تحریم‌ها به فلسطین ارسال نشده است.

البته درخواست متوقف کردن پرداخت حقوق اسیران فلسطینی و خانواده‌های کشته شدگان، زمانی مطرح شد که کابینه امنیتی و سیاسی اسرائیل تصمیم گرفت ۱۳۸ میلیون دلار از درآمدهای مالیاتی جمع‌آوری شده به نمایندگی از فلسطین را به بهانه این‌که وجوه یادشده باعث تشویق حملات تروریستی می‌شود، کسر کند.

در واقع، اسرائیل این تصمیم را در عمل پیاده کرده و از پرداخت حدود ۱۹۰ میلیون دلار از درآمدهای مالیاتی فلسطین خودداری کرد، تشکیلات خودگردان فلسطین نیز در واکنش به این تصمیم، از دریافت باقیمانده پول امتناع ورزیده و تأکید کرد که بایستی پول به صورت کامل پرداخته شود و این مسئله حدود شش ماه همچنان معلق باقی‌ ماند. تشکیلات خودگردان فلسطین به رغم فشارها، پرداخت حقوق زندانیان و خانواده‌های کشته شدگان را که در درگیری‌های مختلف با اسرائیل جان باخته اند را، ادامه داد.

محمود عباس سعی کرد با متوقف کردن حقوق برخی از زندانیان وابسته به حماس، سازمان جهاد اسلامی، جنبش مردمی فلسطین و شمار دیگری از فلسطینیان، از قطع کامل حقوق زندانیان و خانواده‌های کشته شدگان طفره‌روی کند، اما نتوانست به موفقیتی دست یابد، زیرا اسرائیل و آمریکا بر توقف کامل حقوق زندانیان و خانواده‌های کشته شدگان فلسطینی اصرار دارند.

طلال عوکل، پژوهشگر امور فلسطین عقیده دارد که عدم رضایت از اقدامات انجام شده توسط عباس حالت پایداری را ایجاد کرد و او همچنان به پرداخت حقوق اسیران و خانواده های شهدا ادامه، مسئله‌ای که اسرائیل و آمریکا اجرای آن را نمی‌پذیرند. وی افزود: در واقع هدف اصلی تل‌آویو و واشنگتن از این مخالفت، جلوگیری از پراخت حقوق زندانیان و خانواده‌های کشته شدگان نیست بلکه تشدید فشار به هدف فروپاشی تشکیلات خودگردان فلسطین و وادار کردن فلسطینی‌ها به پذیرش کلیه‌ای مطالبات اسرائیل است.

طلال عوکل خاطرنشان کرد که لابی‌های اسرائیل، دولت آمریکا را زیر فشار قرار می‌دهند تا به دلیل ادامه پراخت حقوق زندانیان و خانواده‌های کشته شدگان فلسطینی، دست به اعمال تحریم‌ها علیه تشکیلات خودگردان فلسطین بزند، به ویژه پس از این‌که محمود عباس در واکنش به طرح الحاق کرانه باختری، تمام توافقنامه‌های امضا شده با اسرائیل و آمریکا را به حالت تعلیق درآورد.

در هیمن حال، جنبش "فتح" اقدامات واشنگتن در قبال فلسطین را به عنوان زورگویی و باج‌خواهی توصیف کرده و فایز ابوعطیه، معاون دبیر شورای انقلاب جنبش فتح می‌گوید: واشنگتن سعی می‌کند با تشدید فشار و تهدید، محمود عباس را از تداوم مواضع ثابت فلسطینیان منصرف کند.

اما جبهه دموکراتیک برای آزدی فلسطین اعمال مجازات علیه فلسطین را شرم‌آور توصیف می‌کند. وسام زغبر، عضو کمیته مرکزی این جبهه اظهار می‌دارد که هدف از اعمال فشارهای غیر قابل پذیرش آمریکا، تلاش برای پایمال کردن حقوق ملی و مشروع ملت فلسطین است، بنابر این، فلسطین بایستی خود را از محدودیت‌های توافقنامه اوسلو و پروتکل پاریس که استراتژی فراگیر ملی فلسطین را در محدودیت قرار می‌دهند، رها کند.

قابل ذکر است که دولت ترامپ تمام کمک‌های ایالات متحده به فلسطین، از جمله پرداخت ۶۰  میلیون دلار به نیروهای امنیتی فلسطین را به حالت تعلیق درآوده و کمک‌های بشردوستانه به اونروا را متوقف کرده است، افزون بر آن، واشنگتن برنامه اعطای بورسیه‌های تحصیلی به دانشجویان فلسطینی را متوقف کرده و صدها تن از کارمندان فلسطینی شاغل در پروژه‌های که در چارچوب کمک‌های آمریکا فعالیت می‌کنند را اخراج کرده است. اما در ماه دسامبر گذشته و پس از این‌که کمک‌های آمریکا به فلسطین برای مدت بیش از یک سال در حالت تعلیق قرار داشت، واشنگتن بار دیگر حمایت مالی خود را از فلسطین آغاز کرد و ۱۵۰ میلیون دلار را به فلسطین ارسال کرد. البته نیمی از این مبلغ برای حمایت از نیروهای امنیتی وابسته به تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری و بقیه آن برای تأمین پروژه‌های عمرانی در کرانه باختری و بیت‌المقدس هزینه می‌شود. در همین حال، طلال عوکل پیش‌بینی می‌کند که دولت ترامپ ممکن است کمک‌های آمریکا به فلسطین را بار دیگر به حالت تعلیق درآورد.

© IndependentArabia