پس از چند روز کشمکشهای دیپلماتیک بین بریتانیا و ایالت متحده آمریکا، سفیر بریتانیا، کیم داروک استعفای خود را اعلام کرد.
جریان آشکار شدن ایمیلهای سفیر بریتانیا که حکایت از نظرات نه چندان مثبت شخص سفیر نسبت به رئیس جمهور آمریکا، دونالد ترامپ داشت روابط حسنه دو دوست قدیمی، بریتانیا و آمریکا را ملتهب کرده است. هنوز مشخص نیست چه کسانی مسئول افشای ایمیلهای کیم داروک هستند اما هر جریان یا اشخاصی که در این کار دست داشتند، ضربهی مهلکی را بر عمر کاری آقای دیپلمات وارد کردند.
با توجه به روابط بسیار نزدیک و دوستانهای که همواره بریتانیا با آمریکا داشته است میتوان تصور کرد که نقش سفرای هر دو طرف در کشور دیگر تا چه اندازه مهم و استراتژیک است. در جهانی که هر دو این کشورها از مهمترین بازیگران آن به حساب میآیند تبادل نظرات و مسائل بسیار مهم روز از دریچه نگاه سفیران آن کشورها دیده میشود.
به طور قطع آنها در رساندن آنچه واقعیت در جریان آن کشور است نقش بسیار مهمی ایفاء میکنند. حالا با تمام این تفاسیر ناگهان نظرات بی پرده سفیر بریتانیا آشکار میشود، آن هم در شرایطی که کشور بریتانیا با بحران برگزیت مواجه است و دو رقیب از حزب محافظه کار هم در پیشبرد اهداف برگزیت مدام در حال رقابت و برنامهریزی هستند.
اما کیم داروک، دیپلمات کم سابقهای نیست. او نه تنها سالها سابقهی کار در موقعیت یک فرد دیپلماتیک را در کارنامه خود دارد، بلکه چند سال پیش حتی موفق به دریافت نشان شوالیه از دستان ملکه الیزابت دوم هم شده است و به این جهت او را به نام «سر کیم داروک» میشناسند.
سر کیم داروک، در سال ۲۰۱۵ به عنوان سفیر بریتانیا در آمریکا معرفی و از اوایل سال ۲۰۱۶ رسما کارش را بهعنوان سفیر شروع کرد؛ او در حقیقت عمده زمان کاریاش در آمریکا را به عنوان نماینده خانم ترزا می سپری کرده است.
در چند روز اخیر که خبر آشکار شدن ایمیلهای او و نظراتش در مورد دونالد ترامپ تیتر اول تمام رسانهها شد، دونالد ترامپ هم به روش مرسومی که دارد او را از نظرات توئیتری خود بی نصیب نگذاشت. در طی چند روز، ترامپ هر روز در توئیتی بیش از روز قبل به آقای سفیر تاخت و تا حدی که از ادبیات نه چندان مناسب سیاستمداران علیه او استفاده کرد؛ حتی در آخرین توئیت با لحنی گزنده، به خانم ترزا مِی وعدم توفیق کارش در برگزیت هم اشاره کرد.
حالا بیشتر مشخص شده است که دلیل افشای ایمیل آقای سفیر به سیاستهای ضد برگزیتی او برمیگردد. سر کیم داروک مدافع ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا بوده است.
از طرف دیگر با توجه به حمایت دونالد ترامپ از بوریس جانسون، کاندیدای نخست وزیری بریتانیا، که طرفدار خروج سخت بریتانیا از اتحادیه اروپاست، میتوان حدس زد که او از سیاستهای این سفیر دل خوشی نداشته است. در موقعیت کنونی، آمریکا به دنبال انعقاد تعداد زیادی قراردادهای تجاری با بریتانیا است. به همین جهت پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، بازار آمریکا را هر چه بیشتر جایگزین تجارت با اتحادیه اروپا میکند.
در آخرین ملاقات رسمی دونالد ترامپ از بریتانیا او آشکارا از بوریس جانسون حمایت کرد و در همین سفر هم قراردادهای تجاری بین این دو کشور منعقد شد.
اما سوال این است که با توجه به نزدیکی انتخاب نخست وزیر آیندهی بریتانیا، چه کسانی از حضور ادامه دار سر کیم داروک تا این اندازه نگران بودند که به زندگی دیپلماتیک او قهوه قجری خوراندند!
اینطور به نظر میرسد که اگر بوریس جانسون نخست وزیر آینده بریتانیا بشود، وزیر امور خارجه کشور هم تغییر خواهد کرد و در پی این تغییرات سفیر فعلی هم باید جای خود را به شخص جدیدی میداد. اما گویا وزنهی سر کیم داروک آنقدر سنگین بوده است که باید خیلی زودتر از انتخاب نخست وزیر بعدی بریتانیا، جایگاه خود را ترک میکرده است.
اگر چه که سرکیم داروک اولین قربانی آشکار شدن ایمیل و نظراتاش در اذهان عمومی نیست؛ اشخاصی مثل هیلاری کلینتون هم دقیقا به همین روش ضربه جانانهای دریافت کردند و قطعا آخرین نفر هم نخواهد بود. اما همچنان این پرسش باقی است که مگر کار اصلی سفیر و فرستاده به کشور دیگر، بررسی دقیق اوضاع و احوال محل خدمت و گزارش آن به کشور متبوع خود نیست؟
آیا با افشای نظرات صریح آقای سفیر، و انتقاداتی که به او و نوشتههایش وارد است، اصلیترین وظیفه او را زیر سوال نبردهایم؟