کارنامه جمهوری اسلامی در حذف فیزیکی و ربودن مخالفان سیاسی در چهار دهه اخیر در خارج از کشور بسیار سیاه است، ۳۶۰ ترور در ۴۱ سال اخیر و حداقل سه آدمربایی سیاسی تنها در یکسال گذشته صورت گرفته است. این ترورها به کمک شاخه برون مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (نیروی قدس)، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی، گروههای دیگر مانند حزبالله لبنان به یاری گروههای جنایتکار، قاچاقچیان مواد مخدر و اشخاص ثالت انجام شده است. روح الله زم مقیم پاریس، حبیب اسیود، شهروند ایرانی - سوئدی و جمشید شارمهد، ایرانی - آلمانی به ترتیب در کشورهای عراق، عمان و ترکیه از سوی نیروهای امنیتی ایران ربوده شدند و به ایران انتقال یافتند. انگیزههای ربودن مخالفان سیاسی طیف گستردهای را تشکیل میدهد. طبیعی است که یکی از انگیزههای حکومتهای تمامیتخواه ایجاد ترس و هراس برای نیروهای اپوزیسیون است. دوم تلاش دارد ثابت کند دسترسی حکومت به مخالفان حتی به ورای مرزهای این کشور آسان است. درمورد روح الله زم تحقیقات انجام شده نشان میدهد که حکومت حداقل از یک سال پیش روی طرح فریب او و کشاندنش به عراق برای ملاقات با آیتالله علی سیستانی برنامهریزی کرده است، این گونه نبوده که او به عراق برود و اتفاقی به دست نیروهای امنیتی دستگیر شود. چنین ملاقاتی اساسا فریب بود و وجود خارجی نداشت. این بدان مفهوم است که نیروهای اپوزیسیون باید گزینه ارتباط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در خارج از کشور را در لباس همکار و دوست در نظر بگیرند. مستند یاد شده نشان میدهد شیرین نجفی یکسال با روحالله زم ارتباط کاری از ترکیه داشت تا توانست اعتماد او را به خود جلب کند و او را با پای خود به عراق بکشاند.
ربودن حبیب اسیود ایرانی - سوئدی در ترکیه
ازدستگیریهای مخالفان حکومت در یکسال اخیر در خارج از کشور فرجالله چعب ملقب به «حبیب اسیود» است. او ۹ اکتبر ۲۰۲۰ به گفته خانم هدی هواشمی همسرش وارد فرودگاه استانبول شده و قرار بود ۱۵ اکتبر ترکیه را به مقصد سوئد که شهروندی آن را دارد ترک کند. ابتدا جمهوری اسلامی و ترکیه به طور رسمی دستگیری او را تایید نکردند. پس از سکوت دولت ایران و ترکیه «جنبش عربی برای آزادی احواز» ۳۰ اکتبر اعلام کرد که جمهوری اسلامی حبیب اسیود را «در ترکیه ربوده است».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
براساس گفتههای هدی هواشمی «وزارت خارجه سوئد اطمینان دارد ماموران اطلاعاتی ایران با همکاری ترکیه و از طریق مرز آذربایجان غربی همسرش را به ایران بردهاند.» افزون بر آن خانم هواشمی در گفتوگو با رسانهها تایید کرد همسرش طی یک عملیات فریب به ترکیه رفته است، در این کشور بازداشت و تحویل نیروهای امنیتی ایران داده شده است. صحبتهای خانم هواشمی دال بر آن است که دستگیری حبیب اسیود مانند روحالله زم نه اتفاقی، بلکه با فریب و برنامهریزی از سوی وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران صورت گرفته است. پس از سکوت جمهوری اسلامی بالاخره در اول نوامبر مجتبی ذوالنوری رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس بهطور رسمی اعتراف کرد که سرویس امنیتی ایران حبیب اسیود رئیس سابق «جنبش مبارزه عربی برای آزادی احواز» را ربوده است و این فرد در تهران تحت بازجویی قرار دارد. افزون بر آن در تایید این آدمربایی، مجتبی یوسفی نماینده مجلس تاکید کرد که عناصر سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات این فرد را به تهران منتقل کردهاند. اتهامی که اکنون متوجه حبیب اسیود است، دست داشتن در هجوم مسلحانه به رژه سالانه نیروهای مسلح در سال ۲۰۱۸ در شهر اهواز است. این ادعا در حالی عنوان میشود که گروه داعش مسؤولیت این حمله را با پخش فیلم همان سال به عهده گرفت و همزمان نیز مقامات جمهوری اسلامی اعلام کردند تمامی مهاجمان در هنگام یورش کشته شدند. چنین اتهامی امکان دارد که به صدور حکم اعدام منجر شود.
ربودن روحالله زم، پناهنده فرانسه در عراق
روحالله زم، مؤسس و مدیر مسؤول کانال تلگرامی آمدنیوز حدود یکسال پیش در اکتبر ۲۰۱۹ از پاریس به مقصد بغداد در سفر بود و یک توقف کوتاه در امان پایتخت اردن داشت تا این که رسانههای جمهوری اسلامی در ۱۳ اکتبر پارسال خبر ربودن و بازداشت او را منتشر کردند. مستند تحقیقی که در مورد دستگیری زم منتشر شد، نشان میدهد که این بازداشت حدود یک سال قبل از آن به دقت طراحی و برنامهریزی شده است. شیرین نجفی، ادمین آمدنیوز حدود یکسال قبل از بازداشت زم با وزارت اطلاعات در ارتباط بود و از بابت دخترش از سوی این وزارتخانه برای همکاری تحت فشار بوده است. او فردی است که واسطههای اعتماد روحالله زم را برای تنظیم ملاقات با آیتالله علی سیستانی در عراق فراهم میکند. درحالی که چنین ملاقاتی اساسا در کار نبوده و روحالله زم به سبب اعتماد به شیرین نجفی فریب چنین ملاقاتی را خورده است. دفتر سیستانی تایید کرد که واسطهای برای چنین دیداری در کار نبود. در همین مستند همکاران زم اشاره میکنند که شیرین نجفی در مدتی که با زم همکاری داشت به مدت یکماه ناپدید میشود، بعد ادعا میکند که تصادف کرده است. تمام شواهد نشان میدهد که شیرین نجفی به عنوان عامل وزارت اطلاعات آگاهانه با آمدنیوز ارتباط برقرار کرده است و کشاندن زم به عراق با فریب و قول کمک مالی برای ایجاد یک تلویزیون از سوی آیتالله سیستانی، با کمک نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی طراحی و برنامهریزی شده است. بالاخره سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک روز پس از دستگیری زم بهطور رسمی به بازداشت او اعتراف کرد و مدعی شد که دستگیری زم در نتیجه یک «عملیات اطلاعاتی هوشمندانه» و شکست دادن «سرویسهای اطلاعاتی دشمن» بوده است. به ادعای اطلاعات سپاه، روحالله زم با «عملیات حرفهای، هوشمندانه و چندوجهی با بهکارگیری روشهای نوین اطلاعاتی و شگردهای ابتکاری» به داخل کشور هدایت و بازداشت شده است.
ربودن جمشید شارمهد، ایرانی - آلمانی در عمان
جمشید شارمهد، ۶۵ساله شهروند ایرانی - آلمانی مقیم لسآنجلس بوده است. به نوشته وال استریت ژورنال او طعمه نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در عمان شده است. شارمهد قصد داشته در هنگام سفر به هند از مسیر دبی در یک کنفرانس فناوری شرکت کند که در طول این مسیر ناپدید شده است. به گزارش آسوشیتد پرس او در روز ۲۹ ژوئیه ۲۰۲۰ در هتل پرمیر فرودگاه بینالمللی دبی به سر میبرد و با خانواده خود تماس گرفته است. دادههای ردگیری تلفن همراه، او را از هنگام حرکت از دبی به شهر العین بعد عبور از مرز به عمان و ماندن در طول شب در نزدیکی یک مکتب اسلامی در شهر مرزی البریمی نشان میدهد. رسانههای جمهوری اسلامی روز اول اوت از بازداشت جمشید شارمهد خبر دادند. او ریاست گروه تندر را که رسانه انجمن پادشاهی ایران در آمریکاست، به عهده داشت. اما وزارت اطلاعات آن را گروه تروریستی و مسؤول عملیات خشونتآمیز در داخل ایران معرفی کرده است. سیمای جمهوری اسلامی بخشی از «اعترافات» او را با چشمان بسته پخش کرد و اعلام کرد شارمهد «در یک عملیات پیچیده به دست سربازان گمنام امام زمان» دستگیر شده است. شایان شارمهد پسر او در گفتوگویی با اسوشیتدپرس به نقض حقوق بشر در جریان این آدمربایی اشاره و تاکید کرد که او قصد سفر به هند برای معاملهای تجاری در رابطه با یک شرکت نرم افزاری داشته است.
تعریف آدمربایی بینالمللی
جابهجایی و انتقال غیرقانونی افراد بدون میل و رضایت آنها و با استفاده از فریب، زور و تهدید که منجر به بازداشت فرد شود، در تعریف کیفری آدمربایی نامیده میشود. این که آدمربایی از سوی گروههای غیردولتی یا دولتی یا نیروهای امنیتی وابسته به یک دولت صورت گیرد، تفاوتی در عنوان مجرمانه ندارد. هر سه این موارد آدمربایی سیاسی بوده است، هر سه ازمخالفان حکومت اسلامی بودند، هر سه بدون رضایت خود و با فریب و خدعه به کشور ثالث کشانده شدهاند و هر سه در کشورهای حیاط خلوت جمهوری اسلامی ربوده شدند. آن چه برای مخالفان جمهوری اسلامی در خارج از کشور مهم است، اهمیت نیروهای نفوذی، دست کم نگرفتن نیروهای اطلاعاتی و بازداشت در کشورهایی است که بده بستانهای امنیتی با جمهوری اسلامی دارند و در عین حال واقف بودن به این که بزرگنمایی، ایجاد ترس و هراس انداختن در میان صفوف مخالفان از اهداف چنین عملیاتی است.