رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی همدان از اعمال قوانین سختگیرانه برای صدور گواهینامه افراد دارای آثار تتو، خالکوبی و خودزنی بر روی بدن خبر داده است. با اینکه ممنوعیت برای صدور گواهینامه برای افراد دارای تتو در مهرماه ۱۳۹۷ هم خبرساز بود ولی هنوز در قوانین مصوب هیات وزیران برای دریافت گواهینامه بند جدیدی برای افراد دارای تتو اعمال نشده است.
این در حالی است که حتی در وب سایت «راهور» پلیس راهنمایی و رانندگی ایران، که یکی از ارگانهای انتظامی ایران است و زیرمجموعه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکند، در خبر «شرایط جدید صدور گواهینامه رانندگی» اشاره به ممنوعیت صدور گواهینامه برای افراد دارای خالکوبی نشده است. از سوی دیگر مدیر یکی از آموزشگاههای راهنمایی و رانندگی در غرب تهران هم به ایندیپندت گفت آیین نامهای با این مضمون به آنها ارجا نشده تا در اختیار مراجعین و متقاضیان قرار بگیرد.
حالا چه آنها که برای نخستین بارقصد دریافت گواهینامه رانندگی دارند و چه کسانی که متقاضی تمدید گواهینامه رانندگیشان هستند؛ گرفتار تراژدی تتو شدهاند، چرا که پلیس راهنمایی و رانندگی بعد از بررسیهای کمیسیون پزشکی یا صلاحیت آنها را برای دریافت گواهینامه رد میکند و یا اینکه به آنها گواهینامه مشروط میدهد.
این در حالی است که راهور ناجا بدون اطلاعرسانی عمومی چه از طریق رسانههای جمعی و چه از طریق آموزشگاههای رانندگی اعمال قانون میکند و این در شرایطی است که حتی در دستورالعمل انجام معاینات رانندگی نیز به خالکوبی و تتو اشارهای نشده است. در متن قانون مصوب هیات وزیران هم اشارهای به ممنوعیتهای جدید نشده است.
سخن وزیران
طبق آیین نامه صدور انواع گواهینامههای رانندگی دربهمن ماه سال ۱۳۹۰ که به تصویب هیات وزیران رسید، انواع گواهینامههای رانندگی با شرایط مذکور در آیین نامه توسط راهنمایی و رانندگی صادر میشود که در ماده ۲ بند الف و بند ب: ارائه گواهی سلامت جسمی و روانی از مراجع صلاحیتدار پزشکی الزامی است.
بر طبق ماده ۶ مراجع انجام معاینات پزشکی و همچنین ضوابط احراز سلامت جسمی و روانی درخواست کنندکان و هرگونه تغییر در آن به پیشنهاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توسط کارگروهی متشکل از نمایندگان وزارتخانههای کشور، راه و شهرسازی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و راهنمایی و رانندگی تعیین میشود.
و همچنین بر اساس ماده ۱۴ وضعیت ظاهری درخواستکننده گواهینامه، از جهت وجود نقص عضو، با گواهی سلامت جسمی و روانی صادر شده از مراکز مجاز پزشکی به وسیله افسران کارشناس راهنمایی و رانندگی تطبیق داده میشود و در صورت وجود مغایرت، موضوع به کمیسیون پزشکی نیروی انتظامی ارجاع میشود.
قانون بر مدار گذاشته است
اما به نظر میرسد اعلام خبر این ممنوعیت که از همدان آغاز شده است مسبوق به سابقه بوده و پیش از این در شهرهای دیگر مثل تهران هم اعمال شده است. چرا که در مهرماه سال ۱۳۹۷ سرهنگ عینالله جهانی، معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور ناجا به مجله اینترنتی همشهری گفت: افرادی که برای معاینه پزشکی گواهینامه رانندگی نزد پزشک معتمد پلیس راهور میروند چنانچه روی بدنشان آثار مشهود خالکوبی، تتو و یا آثاری از جای زخم و بریدگی داشته باشند، به کمیسیون پزشکی ارجاع داده میشوند. به گفته او، معاینات رانندگی در بین افراد جامعه به معاینه چشم پزشکی معروف است ولی پزشک معتمد ناجا برای متقاضیان گواهینامه غیر از معاینه چشم، معاینه شنوایی، معاینات حرکتی و اندامی و... را نیز انجام میدهد تا صلاحیت آنها برای رانندگی تأیید شود.
جهانی به همشهری گفت: برخی از افراد دارای مشکلات روحی و روانی هستند و رانندگی کردنشان برای خود و دیگران مضر است بنابراین پلیس راهور ناجا در اقدامی میخواهد تا این افراد گواهینامه دریافت نکنند و یا اینکه اگر پیش از این گواهینامه داشتهاند، تمدید نشود. بر این اساس چنانچه طبق نظر پزشکان معتمد و متخصصان کمیسیون پزشکی ثابت شود فرد خودزنی کرده و دارای مشکلات روحی و روانی است و یا خالکوبیهایی که انجام داده بهدلیل مشکلات روانی است که او دارد، بسته به نوع و شدت بیماری برای بیمار یا گواهینامه مشروط برای 2 سال صادر و یا تمدید میشود و اگر هم مشکلات حادی داشته باشد از داشتن گواهینامه منع میشود.
آمار بالای سوانح رانندگی ورابطه آن با «تتو» و خودزنی
خبرگزاری دولتی ایرنا اعلام کرد: رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی همدان از اعمال قوانین سختگیرانه برای صدور گواهینامه افراد دارای آثار تتو، خالکوبی و خودزنی بر روی بدن خبر داده است. وی اعمال قوانین جدید را برای پایین آوردن تصادفات انجام داده است.
سرهنگ علی فکری در شورای هماهنگی ترافیک استان همدان بیان کرده است: پیش از برگزاری آزمون کتبی راهنمایی و رانندگی سلامت روانی افراد متقاضی گواهینامه بررسی میشود.
وی اضافه کرد: بنابراین تا مچ دست افراد متقاضی گواهینامه رصد شده و در صورت روئیت آثار خالکوبی، تتو و خود زنی، فرد را برای بررسی وضعیت روانی به بهداری انتظامی همدان معرفی کرده و در صورت تایید بهداری، اجازه شرکت در آزمون به فرد داده میشود.
رئیس پلیس راهورهمدان با اشاره به میزان بالای سوانح رانندگی در این استان، اعمال قوانین سختگیرانه برای صدور گواهینامه برای افراد دارای تتو و زخم ناشی از خودزنی را منطقی دانسته و تاکید کرده است: اعمال قوانین سختگیرانه توسط پلیس موجب کاهش حدود ۵۰ درصدی صدور گواهینامه شده به گونهای که چهار ماهه سال گذشته ۲۸ هزار و ۸۳۹ جلد گواهینامه صادر شد که امسال این آمار به ۱۴ هزار ۲۷۰ جلد کاهش یافته است.
سرهنگ فکری توضیح داده است: همچنین برگزاری تمامی آزمونهای دریافت گواهینامه از آموزشگاه به راهور منتقل شده است و این آزمونها به صورت سختگیرانه صورت میگیرد.
وی اظهار داشت: از سال های ۹۵ تا ۹۷ حدود ۲۲۴ تن در سوانح رانندگی درون شهری استان همدان جان باختند که ۱۲۲ تن معادل ۵۶ درصد جانباختگان عابران بودند و این آمار با وجود کاهش سوانح، ۶ درصد از میانگین کشوری بالاتر است.
رئیس پلیس راهور استان همدان اضافه کرد: میزان متوفیان سوانح رانندگی درون شهری این استان در حوزه موتورسواران و خودرو سواران از میانگین کشوری کمتر است.
سرهنگ فکری ادامه داد: در سه ساله ۹۵ تا ۹۷ حدود ۶۲.۵ درصد مصدومان سوانح درون شهری کشور در بیمارستانها جان خود را از دست دادند که این آمار در همدان ۷۲.۵ درصد ثبت شده است.