سربازان فراری افغانستان از ایران به کابل بازگردانده شدند

هم‌زمان با تشدید جنگ، مذاکرات صلح نیز وارد مرحله مهمی شده است

جمهوری اسلامی ایران مرزبانان افغان را به کابل بازگرداندـ مشرق‌نیوز

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران تایید کرده‌اند که مرزبانان افغان را که در نبرد مسلحانه اخیر علیه طالبان مجبور شدند از مرز عبور کنند و وارد خاک ایران شوند، به کابل بازگردانده‌ است.

مهدی حاجیان، سخنگوی نیروی انتظامی ایران، گفت: «در پی ناامنی‌های به‌ وجود آمده در کشور افغانستان، تعدادی از نیروهای مسلح مرزبانی و تعدادی از کارمندان گمرک کشور افغانستان به مرزبانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مراجعه کرده و درخواست ورود به خاک کشور ما داشتند. به امورات این افراد رسیدگی شد و تجهیزات و امکاناتشان شامل سلاح و... از آن‌ها اخذ شد و اسکان داده شدند.»

این مقام نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در ادامه افزود: «اکنون براساس درخواست رسمی کشور افغانستان (درخواست از طریق راه‌های دیپلماتیک) همچنین بر اساس تصمیم مقام‌های ذی‌صلاح کشور ما، این افراد با پرواز به مرکز کشور افغانستان بازگشتند.»

صدها نفر از جنگجویان طالبان موجی از حملات مسلحانه را به قصد تصرف گمرک‌ها در ولایت‌های شمالی و غربی کشور به راه انداختند و توانستند چند بندر مرزی از جمله اسلام‌قلعه در مرز با ایران را تصرف کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مرزبانان افغان که پس از سقوط پی‌در‌پی پاسگاه‌های امنیتی نتوانستند مقابل طالبان مقاومت کنند، به ایران فرار کردند.

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران و دولت افغانستان تعداد این سربازان را اعلام نکرده‌اند. اما براساس تصاویری که در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده است، دست‌کم ۳۰ سرباز افغان از مرز عبور کرده‌اند.

ایندیپندنت فارسی با سخنگوهای وزارت دفاع، داخله و شورای امنیت ملی افغانستان تماس گرفت تا جزئیات این خبر را تایید کنند اما هیچ‌کدام از آن‌ها اطلاعات بیشتری ارائه ندادند.

انتقاد از تطهیر طالبان

از سوی دیگر، انتقادها از تغییر موضع جمهوری اسلامی ایران در دفاع از طالبان جدی‌تر شده است و برخی از مقام‌های افغان، تهران را به تطهیر طالبان و کمک به شورشیان در پیشرفت‌های اخیرشان در مناطق مرزی متهم می‌کنند.

شاه‌حسین مرتضوی، مشاور ارشد اشرف غنی، رئیس‌جمهوری افغانستان، با بررسی رسانه‌های ایرانی و اشاره به روزنامه کیهان، رسانه وابسته به بیت رهبری جمهوری اسلامی، نوشت: «رسانه‌های دولتی ایران از جمله کیهان در نقش صدای شریعت عمل کرده و به بلندگوی تروریست‌ها تبدیل شده است. این روزنامه با توجه به اینکه ۳۴ ولایت کشور در کنترل دولت است ادعا می‌کند که طالبان به بیش از ۸۵ درصد خاک افغانستان تسلط دارد.»

به‌تازگی بسیاری از رسانه‌ها، مقام‌ها و کارشناسان ایرانی در دفاع از طالبان نوشته‌اند که تسلط این گروه بر افغانستان، به نفع ایران خواهد بود.

بررسی اوضاع جنوب غرب

هم‌زمان، اشرف غنی صبح امروز یکشنبه ۱۱ ژوییه (۲۰ تیر)، برای بررسی وضعیت امنیتی منطقه جنوب غرب افغانستان به مرکز سوق و اداره وزارت دفاع ملی رفته است.

ارگ ریاست‌جمهوری اعلام کرد: «در این نشست که مسئولان غیرنظامی و نظامی ولایات هرات، غور، بادغیس و نیمروز حضور داشتند، مسئولان امنیتی و دفاعی گزارش خود را از وضعیت امنیتی منطقه جنوب غرب کشور، با رئیس‌جمهور در میان گذاشتند. رئیس‌جمهور نیز به مسئولان و نیروهای امنیتی و دفاعی مستقر در جنوب غرب کشور در راستای دفاع از مردم و دفع و طرد تحرکات دشمن، هدایات لازم را صادر کرد.»

با این حال، گروه طالبان تاکنون توانسته است بسیاری از مناطقی را که تصرف کرده در کنترل خود نگه دارد. اما تلاش‌های صلح در دوحه، پایتخت قطر، وارد مرحله مهمی شده است و هیئت طالبان و دولت سر مسائل مهم مانند آتش‌بس و تغییر قانون اساسی گفت‌وگوها را آغاز کرده‌اند. زلمی خلیل‌زاد، فرستاده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان، نیز وارد دوحه شده است تا به این روند کمک کند.

بیشتر از جهان