ترزا می از شکست «غیرقابل درک» دولت بریتانیا در ایجاد ائتلافی جایگزین و جلوگیری از سقوط دولت افغانستان پس از خروج آمریکا، انتقاد کرد.
نخستوزیر سابق بریتانیا که قبل از بوریس جانسون در آن جایگاه بود، گفت که وقایع اخیر در منطقه «شکستی بزرگ» برای سیاست خارجی بریتانیا بوده است، و افزود: «ما به بریتانیای جهانی افتخار میکنیم، اما این بریتانیای جهانی کجای خیابانهای کابل است؟»
او روز چهارشنبه خطاب به نمایندگان مجلس بریتانیا، پرسید: «اگر ما کاملا به تصمیم یکجانبه ایالات متحده آمریکا وابسته هستیم، پس تکلیف ناتو چه میشود؟»
او گفت: «به نظر من ناتوانی بریتانیا نهتنها در ایجاد یک راهحل نظامی، بلکه یافتن ائتلافی جایگزین متشکل از کشورهای دیگر برای ارائه حمایت لازم از یک دولت پایدار در افغانستان، غیرقابلدرک و نگرانکننده است.»
خانم می با استناد به اظهارات قبلی نخستوزیر بریتانیا و جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، درباره احتمال قدرت گرفتن طالبان، به نمایندگان مجلس بریتانیا گفت: «دستگاه اطلاعات و امنیت ما واقعا این قدر ضعیف بود؟»
او گفت: «فهم ما از دولت افغانستان این قدر ضعیف بود؟ دانش ما از وضعیت موجود در خاک افغانستان این قدر ناکافی بود؟ این باور واقعی ما بود، یا احساس کردیم که باید از ایالات متحده پیروی کنیم؛ به این امید که همه چیز یکشبه درست میشود؟»
نخستوزیر محافظهکار سابق بریتانیا، افزود: «واقعیت این است که با در نظر گرفتن و اعلام این چارجوب زمانی برای خروج نیروها، همه آنچه طالبان باید میکردند، این بود که تا جای ممکن برای دولت افغانستان مشکل ایجاد کنند تا نتواند بر کشور تسلط کافی داشته باشد، و بعد هم راحت بنشینند و صبر کنند.»
خانم می گفت: «تمام پرسنل نظامی ما، همه آنانی که در افغانستان خدمت کردند، باید سرشان را بالا بگیرند و به دستاوردهاشان در افغانستان در ۲۰ سال گذشته، به تغییراتی که در زندگی مردم ایجاد کردند و امنیتی که برای بریتانیا به ارمغان آوردند، افتخار کنند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او افزود: «سیاستمداران کارکنان نظامی را به آنجا اعزام کردند، سیاستمداران تصمیم گرفتند که نیروها را خارج کنند، و این سیاستمداران هستند که باید مسئول عواقب موجود باشند.»
خانم می در نطق خود، همچنین از دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، بابت مذاکرات با طالبان در دوحه قطر برای «رسیدن به توافق» انتقاد کرد، و به قانونگذاران بریتانیا گفت: «کاری که رئیس جمهوری جو بایدن کرده است، اجرای تصمیمی است که رئیس جمهوری ترامپ اتخاذ کرده بود.
«تصمیم یکجانبه رئیس جمهوری ترامپ برای رسیدن به توافق با طالبان بود که منجر به خروج نیروها از افغانستان شد.»
او گفت: «تصاویری که از افغانستان دیدهایم، حاکی است که اوضاع یکشبه درست نشده است. بنابراین میگویم که بسیاری در افغانستان هستند که نهتنها میترسند زندگیشان به شکل تغییرناپذیری بدتر شود، بلکه نگران جانشان نیز هستند.»
تام توگندات از حزب محاطفهکار، که پیشتر به عنوان مسئول ارتش در افغانستان خدمت کرده است و اکنون رئیس کمیته مناسبات خارجی مجلس بریتانیا است، در نطقی احساسی که با تشویق برخی نمایندگان مجلس همراه بود، گفت که بریتانیا و متحدان غربیاش «درس بسیار سختی» گرفتهاند.
او گفت: «لازم نیست حتما شکست باشد، ولی آنچه رخ داده در این لحظه کاملا شبیه شکست است. من نیز مانند بسیاری از کهنهسربازان در یک هفته اخیر با ناراحتی و اندوه و خشم مواجه بودهام.»
یاین دانکن اسمیت، رهبر سابق محافظهکاران، نیز از اظهارات بایدن مبنی بر آن که دلیل سقوط افغانستان بیعلاقگی ارتش افغانستان به جنگ است، انتقاد کرد.
این نماینده مجلس بریتانیا گفت: «به رئیس جمهوری آمریکا میگویم… شما حق ندارید بهانه بیاورید و تقصیر را متوجه افرادی کنید که جانشان را شجاعانه، از دست دادهاند.»
جرمی هانت، وزیر خارجه سابق بریتانیا، در بیان احساسات خود گفت که جو بایدن در نطق این هفته خود که به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است، گفت که «تنها انگیزه ملی مهم او در افغانستان جلوگیری از حمله تروریستی بود.»
آقای هانت افزود: «حتی اگر چنین باشد، هم او (بایدن) و هم رئیس جمهوری ترامپ باید شرمنده باشند، و این را با اندوه بسیار میگویم. زیرا اقدامات آنان افغانستان را به دولتی بازگردانده است که به بمبگذاران واقعه ۱۱ سپتامبر پناه داده بود.»
© The Independent