شرکت نایک بخاطر نشر نقاشی با حجاب یک ریاضیدان برجسته که در زمان حیات خود تصمیم به نپوشیدن حجاب گرفته بود، محکوم شد.
مریم میرزا خانی، که در اثر بیماری سرطان سینه در سال 2017 در گذشت، تنها زنی در تاریخ بود که موفق به کسب مدال فیلدز یعنی بالاترین جایزه در زمینه ریاضیات شده بود.
خانم میرزا خانی پس از فراغت از دانشگاه در سال 1999، ایران را ترک کرد و به ایالات متحده آمریکا رفت، در آنجا او تصمیم گرفت دیگر موهای خود را نپوشد.
اما تصاویر (اسکرین شات) نقاشی با حجاب این ریاضیدان که در یک خبرنامه داخلی شرکت نایک به کارکنان آن فرستاده شده بود، از سوی برخی از کاربران رسانه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شد.
این نقاشی ها، خانم میرزا خانی را یا یک حجاب سفید رنگ که به عقیده برخی (در تویتر) برگرفته از تصویری است که توسط مقامات ایرانی برای اهداف تبلیغاتی مورد استفاده قرار گرفته بود، نشان می دهد.
البته زنان مسلمان به طور اغلب روسری می پوشند اما برخی دیگر از این زنان نمی خواهند از این پوشش استفاده کنند.
در این ایمیل تبلیغاتی شرکت نایک، پیش از این که از رویدادی مختلف و تبلیغ محصولات این شرکت ذکری به میان آید، "نوشته شده بود: به ماه تاریخ زنان خوش آمدید"
سپس نوشته شده بود: ”شاید مریم میرزا خانی، نخستین زنی که برنده مدال فیلدز شده بود، این موضوع را با فرمول: Y + Z = Σ توصیف می کرد."
تصویر نقاشی خانم میرزا خانی را می توان در زیر متن دید، تصمیمی که انتقاد گسترده ای مردم را در پی داشت.
امیر ساری اصلان، یکی از افرادی که تصاویر یاد شده را به صورت آنلاین به اشتراک گذشته بود، در این مورد چنین نوشته است: " شرکت نایک خواست به این گونه تصویر مریم میرزا خانی برنده مدال فیلدز را به نمایش گذارد."
"مریم میرزا خانی زمانی حجاب را می پوشید که مجبور به پوشیدن آن بود اما او پس از ترک کشور، هرگز از حجاب استفاده کرد. شما باید کمی خجالت بکشید."
سخنگوی شرکت نایک بدون این که عذر خواهی کند، به خبرگزاری اندیپندنت گفت: "نایک به همه مردم، فرهنگ ها و ادیان احترام می گذارد و ما این نگرانی ها را جدی خواهیم گرفت.
هدف شبکه ارتباط داخلی کارکنان شرکت نایک از پخش این تصاویر، گرامی داشت مریم میرزا خانی و دست آورده های بود. ما نمی خواستیم باعث رنجش کسی شویم. اکنون در تلاش هستیم تا جزئیات این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم.
زنانی که در ایران زندگی می کنند، طبق قانون مجبور به پوشاندن حجاب هستند و در صورت مخالفت با این قانون، مجازات سنگینی در انتظار آنان خواهد بود.
در سال 2014 هنگامی که خانم میرزا خانی مدال فیلدز را بدست آورد، برخی از روزنامه های ایران عکس او را به صورت دیجیتالی تغییر داده و حجاب را در تصویر اضافه کرده بودند. برخی دیگر از رسانه ها با استفاده از طرح های پوشش مو یا استفاده از عکس های قدیمی تر میرزا خانی، زمانی که هنوز در ایران زندگی می کرد و مجبور به پوشیدن حجاب بود، استفاده کردند.
اما پس از درگذشت این ریاضیدان در سال 2017، بیشتر روزنامه های ایرانی این ممنوعیت را نادیده گرفتند و عکس های او را بدون روسری نشر کردند.
اندیپندنت
تاریخ نشر: 15 مارس 2019
برگردان متن انگلیسی به فارسی: شفیق انصاری