بر اساس اطلاعاتی که دو منبع مطلع در اختیار پایگاه خبری اکسیوس قرار دادهاند، عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی روز شنبه در جریان مذاکرات رم به فرستاده کاخ سفید، استیو ویتکاف، گفته است که ممکن است رسیدن به توافق نهایی طبق جدول زمانی پیشنهادی ترامپ ممکن نباشد و پرسیده است که آیا طرفین ابتدا باید درباره یک توافق موقت مذاکره کنند؟
این گزارش در حالی منتشر میشود که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی روز پنجشنبه در مجلس عزاداری «امام صادق» بهطور تلویحی به لزوم «توافق موقت» درشرایطی اشاره کرد که دونالد ترامپ به صراحت گفته فقط دو گزینه «توافق یا بمباران» پیش روی جمهوری اسلامی است. خامنهای گفت: « وقتی که امام حسن مجتبی صلح کردند با معاویه، یک عدهای میآمدند گله میکردند و اعتراض میکردند. حضرت میفرمودند که: ما تَدری لَعَلَّه فِتنَةٌ لَکُم وَ مَتاعٌ الی حین؛ این تا یک وقتی است، این موقت است.» به گفته رهبر جمهوری اسلامی این صلح تاکتیکی بود برای قیام در آینده.
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه به نقل از «امام حسن» گفت که به این ترتیب، «این حادثه، این تسلط کفر و نفاق، بنا نیست دائمی باشد؛ در تقدیر الهی این موقت است.» او در همین اظهارات درباره «صبر نکردن و اعتراض بیجا و دهنلقی» هم هشدار داد و گفت، «دهنلقی شیعیان موجب تاخیر در قیام شد.»
خامنهای پیشتر نیز در برهههای زمانی حساس با آمریکا بارها به روایات اسلامی متوسل شده و از «نرمش حسنی و مقاومت حسینی» صحبت کرده است.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که جمهوری اسلامی با ابراز علاقمندی به مذاکره و توافق به دنبال خرید زمان است.
ترامپ ضربالاجل دوماههای برای مذاکرات با جمهوری اسلامی تعیین کرده و همزمان، دستور تقویت حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه را صادر کرده است.
به گزارش اکسیوس، اگر توافقی حاصل نشود، ترامپ میتواند دستور حمله نظامی آمریکا به تاسیسات هستهای ایران را صادر کند یا از حمله اسرائیل حمایت کند.
در حالی که دو منبع به اکسیوس گفتهاند عراقچی پیشنهاد توافق موقت را مطرح کرده، نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل در بیانیهای این موضوع را رد کرد و مدعی شد: «این ادعا کاملا نادرست است.» وزارت خارجه آمریکا نیز از اظهار نظر خودداری کرده است.
اکسیوس پیشتر گزارش داده بود که تهران در حال بررسی امکان ارائه پیشنهاد توافق موقت بوده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به نوشته اکسیوس، عراقچی به ویتکاف گفته به دلیل «پیچیدگی فنی» هرگونه توافق هستهای، انجام مذاکرات در بازه زمانی ۶۰ روزه دشوار خواهد بود. همین موضع تهران، بارها موجب شده است که مذاکرات ماهها و حتی سالها بدون نتیجه ادامه پیدا کند.
اکسیوس مینویسد، ویتكاف در پاسخ گفته که فعلا تمایلی به بحث درباره توافق موقت ندارد و میخواهد بر دستیابی به توافق جامع در همان بازه زمانی تمرکز کند.
ویتکاف همچنین گفته که اگر دو طرف در نزدیکی پایان ضربالاجل به این نتیجه برسند که زمان بیشتری لازم است، آنوقت میتوانند دوباره به ایده توافق موقت بازگردند.
به گفته منابع اکسیوس، عراقچی و ویتکاف هم در مذاکرات غیرمستقیم با میانجیگری وزیر خارجه عمان، بدر البوسعیدی، در رم گفتوگو کردهاند و هم مستقیما با هم دیدار داشتهاند.
با وجود بازه دو ماههای که گفته میشود برای به نتیجه رسیدن مذاکرات در نظر گرفته شده، ترامپ بهصراحت اعلام نکرده که مهلت ۶۰ روزه چه زمانی پایان مییابد، اما مقامات آمریکایی تاکید دارند که «زمان در حال سپری شدن است».
با این حال یک مقام ارشد آمریکایی به اکسیوس گفت که عراقچی و ویتکاف در مذاکرات رم «پیشرفت بسیار خوبی» داشتهاند.
عراقچی چهارشنبه در سفر به پکن اعلام کرد که جمهوری اسلامی و آمریکا به درک بهتری از اصول توافق احتمالی رسیدهاند و اکنون «فرصتی برای پیشرفت» وجود دارد.
با این وجود، وزیر خارجه، مارکو روبیو، در پادکستی با باری وایس گفت: «ما فاصله زیادی با هرگونه توافق با ایران داریم.»
روبیو تاکید کرد که ترامپ مصمم به دستیابی به توافق است زیرا «ترجیح میدهد نیازی به توسل به زور نظامی نباشد».
او همچنین گفته آمریکا با حفظ برنامه هستهای غیرنظامی ایران موافق است، اما فقط در صورتی که ایران بر غنیسازی داخلی اصرار نکند.
روبیو تاکید کرد که هرگونه اقدام نظامی علیه برنامه هستهای ایران اکنون بسیار پیچیدهتر از پنج یا ۱۰ سال پیش خواهد بود، زیرا هم برنامه هستهای ایران و هم توان نظامیاش توسعه یافتهاند.
قرار است تیمهای فنی جمهوری اسلامی و آمریکا روز شنبه آینده در عمان برای اولین دور مذاکرات فنی دیدار کنند.
به گزارش اکسیوس، برای نخستین بار در این نشست، درباره محدودیتهایی که آمریکا خواهان اعمال بر برنامه هستهای ایران است، بهویژه در زمینه غنیسازی اورانیوم، بحث خواهد شد.
به گفته مقامات آمریکایی، رئیس تیم آمریکا، مایکل آنتون، رئیس برنامهریزی سیاست وزارت خارجه خواهد بود.
همچنین احتمال دارد ویتکاف و عراقچی پس از مذاکرات فنی بار دیگر در عمان دیدار کنند.
یک مقام آمریکایی به اکسیوس گفته است که ویتکاف روز چهارشنبه در واشنگتن با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، دیدار کرده است.
این دومین دیدار آنها در کمتر از یک هفته است. برخی گزارشها حاکی از آن هستند که آژانس احتمالا مسئول نظارت و راستیآزمایی بر تاسیسات هستهای ایران در صورت حصول توافق خواهد بود.
گروسی که هفته گذشته به تهران سفر کرده بود، روز چهارشنبه در واشنگتن به خبرنگاران گفت: برداشت من این است که ایران خواهان توافق است، و من هر دو طرف، ویتکاف و عراقچی، را به ادامه گفتوگوی مستقیم تشویق کردهام.
او گفت: «مذاکرات جدی هستند... ما در لحظه حساسی قرار داریم.»
به گفته گروسی، تیم فنی آژانس بهزودی برای گفتوگو درباره نصب مجدد دوربینها و دیگر مسائل نظارتی به تهران سفر خواهد کرد.
گروسی درباره در جریان بودن مذاکرات ایران و آژانس به موازات مذاکرات تهران و واشینگتن گفت: «مستقیما مرتبط نیست، اما به نحوی مرتبط است»، و افزود که مطمئن نیست «اگر مذاکرات در جریان نبود، ایران اجازه ورود تیم آژانس را میداد.»