جسد تیربارانشده چهار زن جوان بعدازظهر چهارشنبه ۲۷ اکتبر، در حومه شهر مزارشریف پیدا شده است.
یک منبع آگاه در مزارشریف میگوید در پی ناپدید شدن چهار زن جوان، خانوادههای آنان پس از ساعتها جستوجو، اجساد آنان را که تیرباران شده بودند در گودالی در حومه شهرک خالد بن ولید در جنوب مزارشریف پیدا کردند.
یکی از این قربانیان فروزان صافی، زنی ۳۰ ساله، است. فروزان در فعالیتهای مدنی و دادخواهی برای زنان نقش فعال داشت و در یکی از دانشگاههای خصوصی در مزارشریف تدریس میکرد.
محمد صابر باتور، نامزد فروزان صافی که پس از سقوط مزارشریف بهدست طالبان، به ایران فرار کرده است، در صحبت با ایندیپندنت فارسی گفت: «همسرم فروزان صافی و سه تن از دخترانی که از فعالان مدنی در شهر مزارشریف بودند، بهطور مشکوک تیرباران شدهاند. هیچکس پاسخگوی این جنایت نیست و هیچ نهادی صدای ما را نمیشنود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
باتور که فعلا در ایران زندگی میکند، از جزئیات این اتفاق آگاهی بیشتری ندارد اما میگوید همسرش که فعال مدنی و استاد دانشگاه بود و با برنامهریزی قبلی و هدفمند کشته شده است. باتور میگوید فروزان از یک هفته قبل از این اتفاق، تماسهایی دریافت میکرد و به او گفته شده بود اگر علاقهمند است از افغانستان خارج شود، یک نهاد حقوق بشری میتواند به او کمک کند. به گفته باتور، فروزان صافی بعدازظهر چهارشنبه ۲۷ اکتبر، پس از تماس کسانی که خود را نماینده یک سازمان حقوق بشری معرفی کردهاند، از خانه خارج شده و ناپدید شده است. به گفته صابر، افرادی که با فروزان تماس میگرفتند ادعا کردهاند اعضای یک سازمان حقوق بشریاند و به فعالان مدنی و مدافعان حقوق بشر مخفیانه کمک میکنند تا از افغانستان خارج شوند.
مهندس عبدالرحمان صافی، پدر فروزان صافی، میگوید دخترش ساعت ۲ بعدازظهر چهارشنبه ۲۷ اکتبر، پس از دریافت یک تماس، با مدارک سفر از خانه خارج شد و به اعضای خانوادهاش گفت قرار است به کمک یک نهاد حقوق بشری، برای رفتن به خارج از کشور اقدام کند. عبدالرحمان صافی گفت: «دو ساعت پس از آنکه فروزان از خانه خارج شد، تماسهایش با ما قطع شد. در جریان جستوجو و تلاش برای یافتن او، به بیمارستان مرکزی شهر رفتیم و جسدش را که نشانههای چندین گلوله بر بدنش بود در سردخانه بیمارستان یافتیم.»
عبدالرحمان صافی بهدلیل تهدیدهایی که خانوادهاش با آن مواجه است، در مورد جزئیات این اتفاق صحبت نمیکند. او در ادامه میافزاید هنوز مشخص نیست چه کسی یا گروهی عامل این جنایت است.
به گفته نامزد فروزان صافی، موبایل، مدارک، وسایل شخصی و حتی جواهرات همسرش ناپدید شده است و خانوادهاش جسد او را بدون وسایلش تحویل گرفتهاند.
پدر و همسر فروزان میگویند جسد او را از سردخانه بیمارستان مرکزی مزارشریف تحویل گرفتهاند، در حالی که دو منبع آگاه در مزارشریف میگویند جسد فروزان همراه با اجساد سه زن جوان دیگر که گروهی تیرباران شدهاند، در گودالی در حومه شهرک خالد بن ولید در جنوب مزارشریف پیدا شدهاند. یکی از این منابع که فروزان صافی را نیز از نزدیک میشناخت، میگوید خانوادههای همه قربانیان بهدلیل وحشت از اینکه عاملان این کشتار آنها را هدف قرار دهند، سکوت کردهاند.
به گفته صابر باتور، اعضای خانواده فروزان برای ردیابی عاملان جنایت، به مقامهای محلی طالبان مراجعه کردهاند، اما یک مقام امنیتی طالبان با سهلانگاری چنین پاسخ داده است: «اگر شما عاملان قتل را پیدا کنید و به ما نشان دهید، ما بازداشتشان میکنیم.»
تیرباران این زنان در حالی که خانوادههای آنان تحت تهدید و هراس سکوت کردهاند، وحشت و نگرانی کسانی را که در ۲۰ سال گذشته برای حقوق بشر، جامعه آزاد و دموکراسی فعالیت کردهاند، افزایش داده است.
سلیمه برهان (نام مستعار)، یک فعال حقوق بشر در شهر مزارشریف، میگوید ترس و وحشت عمیقی همه را در بر گرفته است و هیچکس جرات ندارد صدای خود را در برابر آنچه پیش چشمان همه اتفاق میافتد، بلند کند. سلیمه میافزاید خفقان و وحشت عمومی بر جامعه مسلط شده است و مقامهای محلی طالبان نیز پاسخگو نیستند.
به باور سلیمه، تیرباران چهار تن از زنان که یکی از آنان استاد دانشگاه و سه تن دیگر از فعالان مدنی بودهاند، به وحشت و نگرانی عمیق زنان و مردان فعال در عرصه رسانه و فعالیتهای مدنی در مزارشریف دامن زده است.
هویت سه قربانی دیگر هنوز مشخص نشده است و هیچیک از مقامهای محلی طالبان در مزارشریف در این مورد اظهارنظر نکردهاند.