رضا افلاطونی، معاون سازمان جنگلها، منابع طبیعی و آبخیزداری، گفت: «افرادی بیش از ۲۶هزار متر نهر طبیعی را در بهبهان با نخالههای ساختمانی، پرکردهاند، روی نخالهها خاک پاشیدهاند و با مجوزهای قانونی در حال فروش آن به مردم هستند.»
به گفته افلاطونی، برای جلوگیری از تکرار حادثه سیل دروازه دولت شیراز، دادستانی باید به این موضوع رسیدگی کند. در سوی دیگر این ماجرا وزارت نیرو قرار دارد که ادعا میکند واگذاری نهرها قانونی است و ساختوساز در دیگر نقاط سیلابی استان خوزستان نیز انجام میشود.
با وجود اینکه سازمان جنگلها پر کردن نهرها و فروش آنها را غیرقانونی میداند، مهدی خواجهپور، مسئول آب منطقهای بهبهان از موافقت وزارت نیرو با واگذاری نهرها خبر داده است.
این مقام دولتی، با طرح این ادعا که املاک فروخته شده «سند تک برگ» دارند، گفت: «صاحبان این آبراهه مدارک و مستنداتی به ما ارائه دادند که ما هم برای بررسی پرونده تشکیل جلسه دادیم. از اداره ثبت اسناد و املاک استعلام کردیم و این اداره به ما اعلام کرد که سند صحت دارد. سابقه سند ارائه شده نیز به سال ۱۳۳۲ برمیگردد.»
خواجهپور در صحبتهای خود پر شدن نهر با نخاله را رد کرد و گفت: «مسیری که پر شد نهر نیست و آبراهه است. نخاله هم در آن ریخته نشد بلکه با گِل پر شد.»
او در باره خطر سیلابی شدن نهرها و خطر تکرار سیل دروازه دولت شیراز گفت: «این محل پستتر از زمینهای اطراف است و به مرور فاضلاب و باران باعث ایجاد مانداب در آن شده است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته خواجهپور «این آبراهه یک بستر غیر فعال است که هر ۲۵ سال یکبار سیلاب در آن اتفاق میافتد.»
این مقام دولتی در واکنش به این سئوال که سیل دروازه دولت شیراز هم پس از ۱۵ سال اتفاق افتاد و اگر ۲۵ سال دیگر در این منطقه سیلاب جاری شود، چه کسی پاسخگو خواهد بود، گفت: «خیلی از نقاط خوزستان سیلابی است و در آنها ساختوساز شده است.»
بر اساس اعلام غلامرضا فرجی، مسئول اداره طبیعی و آبخیزداری بهبهان، طبق قانون مالک نهرها سازمان جنگلهاست و حفاظت از آنها را وزارت نیرو بر عهده دارد. از آنجا که طبق اعلام فرجی «دستگاههای دولتی اجازه شکایت از همدیگر ندارند» سازمان جنگلها، منابع طبیعی و آبخیزداری خواستار ورود دادستان کل کشور به این موضوع شده است.
رضا افلاطونی، سرپرست معاونت حفاظت و امور اراضی سازمان جنگلها، منابع طبیعی و آبخیزداری در نامهای خطاب به محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور به او یادآوری کرد که بر اساس اصل ۵۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نهرها «انفال» و «ثروت عمومی» در اختیار حکومتاند و هرگونه تصرف در آنها ممنوع است.
او پر کردن ۲۶هزار و ۶۵۶ مترمربع از آبراهههایی طبیعی در بهبهان را خلاف اصل ۵۴ قانون اساسی و ماده یک «قانون توزیع عادلانه آب» خواند و از دادستان کل کشور خواست برای جلوگیری از «حوادث تلخی همچون سیل دروازه دولت شیراز» دستور لازم را صادر کند.
در حادثه سیلاب دروازه دولت شیراز ۲۱ نفر جان باختند و ۱۱۹ نفر مجروح شدند. این سیلاب نتیجه اقدام شهرداری شیراز در پر کردن دره و کشیدن آسفالت روی آن در ۱۵ سال پیش بود. بر اساس حکم دادگاه مقصران اصلی این حادثه مسئولان وقت و سابق شهرداری شیراز بودند.
پیشتر طهمورث یوسفی، مدیر مرکز زمینشناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور، گفته بود دستکاری در مسیر آبراههها و یا مسدود کردن کامل این آبگذرها که در زیر حوضه دروازه قرآن قرار دارد از عوامل مهم در هجوم سیلاب دروازه قرآن بوده است.