استقبال آموزش‌وپرورش از پیشنهاد «گورستان‌گردی کودکان»

شهردار تهران پیشنهاد کرده‌ بود «تور بهشت‌‌گردی» برای آشنایی دانش‌آموزان با «ارزش‌های انقلاب» برگزار شود

کنشگران حقوق کودک به ایده «بهشت‌گردی» شهردار تهران اعتراض کردند و آن را در تعارض با حقوق کودکان دانستند‌ـ ATTA KENARE / AFP

اسماعیل بحری‌زاده، قائم‌مقام معاون وزیر آموزش‌وپرورش، از ایده علیرضا زاکانی، شهردار تهران، برای «گورستان‌گردی» دانش‌آموزان استقبال کرد و گفت: «می‌توان به بهشت‌زهرا و گلزار شهدا به‌عنوان یک موقعیت تربیتی توجه کرد.»

این مقام وزارت آموزش‌وپرورش با بیان اینکه بهشت‌زهرا مکانی است که با «تاریخ انقلاب» ارتباط برقرار می‌کند، گفت: «وظیفه ما این است که دانش‌آموزان برای حفظ ارزش‌های انقلاب، با بهایی که صرف شده تا این انقلاب به وجود بیاید آشنا شوند.»

او افزود: «اگر در زمینه‌ها و موضوعات مختلف تربیتی کار شود، ما می‌توانیم به اهدافمان برسیم. ضمن اینکه برنامه مذکور نیز می‌تواند یک موقعیت تربیتی فراروی دانش آموزان باشد تا بتوانند با آرمان‌ها و ارزش‌های نظام مقدس جمهوری اسلامی آشنا شوند.»

بحری‌زاده با طرح این ادعا که «بهشت‌زهرا موقعیت تربیتی خوبی است»، به خبرگزاری ایلنا گفت: «اگر این برنامه را به‌درستی طراحی، مهندسی و نقشه‌پردازی کنیم، می‌توانیم نتایج خوبی بگیریم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

قائم‌مقام معاون وزیر آموزش‌وپرورش در ادامه به اهداف «سند تحول بنیادین آموزش‌وپرورش» در زمینه‌های اعتقادی، سیاسی، اخلاقی و اجتماعی اشاره کرد و گفت: «در واقع، بهشت‌زهرا و به‌طور خاص گلزار شهدا می‌تواند تاریخ تربیتی، سیاسی و اجتماعی در حوزه اعتقادی باشد.»

علیرضا زاکانی، شهردار تهران، به‌تازگی پیشنهاد کرده است که برنامه «بهشت‌گردی» در میان مدارس ترویج شود. او از وزارت آموزش‌وپرورش نیز خواست در اجرای این طرح با شهرداری تهران همکاری کند. شهردار تهران همچنین مدعی شد گلزار شهدا در بهشت‌زهرا با «توان و ظرفیت فرهنگی عظیم»، مکانی مناسب برای «قرارگاه فرهنگی بزرگ کشوری» است.

زاکانی و تیم او در شهرداری تهران عزم خود را برای اجرای طرح‌های مذهبی و سیاسی در پایتخت جزم کرده‌اند. هم‌زمان با آغاز «ایام فاطمیه»، سیدعلیرضا فاطمیان‌پور، معاون سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، نیز اعلام کرد: «خانواده‌هایی که امکان حضور در مراسم و اجتماعات عزاداری را با توجه به شرایط کرونایی ندارند می‌توانند با هماهنگی، یک مراسم روضه و عزاداری را در منزل خود برگزار کرده و از خدمات رایگان اعزام مداح بهره‌مند شوند.»

«اعزام مداح رایگان» و طرح «گورستان‌گردی دانش‌آموزان» در میان کاربران رسانه‌های اجتماعی و ناظران واکنش‌های زیادی در پی داشت. همچنین، کنشگران حقوق کودک به ایده «بهشت‌گردی» شهردار تهران اعتراض کردند و آن را در تعارض با حقوق کودکان دانستند.

سیدحسن موسوی‌چلک، فعال حقوق کودکان و رئیس‌ انجمن مددکاران اجتماعی ایران، در همین زمینه به تارنمای اکو ایران گفت: «بهشت‌زهرا محل تفریح نیست و ما زمانی به بهشت‌زهرا می‌رویم که عزیزی را از دست داده و مجبور به حضور در آن مکان باشیم. دیدن این فضاها برای بچه‌ها مناسب نیست. بچه‌ها به پارک و مکان تفریحی نیاز دارند؛ به موزه و امکانات ورزشی که حالشان خوب شود.»

او با تاکید بر اینکه قبل از عمومی کردن این برنامه‌ها، باید به مخاطب آن‌ها فکر شود، افزود: «به نظر نمی‌آید چنین پیشنهاد‌هایی تبدیل به برنامه مستمر شود که حتی والدین دانش‌آموزان با آن موافقت کنند. باید پیشنهادات فرهنگی اجتماعی با کار کارشناسی بیشتر و جویا شدن دیدگاه‌های مخالف هم باشد، زیرا قرار است این تصمیم‌گیری‌ها برای کل مردم باشد و ذی‌نفعان هم از این تصمیمات حمایت کنند.»

سیامک زند‌ رضوی، جامعه‌شناس حوزه کودک، نیز با اشاره به سختی‌هایی که کودکان در دوران همه‌گیری کرونا متحمل شدند، به روزنامه شرق گفت: «امروز و در حالی‌ که ما به سمت بازگشت بچه‌ها به مدرسه هستیم، بدترین کار این است که کودکان را به قبرستان ببریم.»

او پیشنهاد شهردار تهران را «غیراخلاقی» خواند و افزود: «ما هنوز در دوران کرونا هستیم و کودکان به بازی و شادی نیاز دارند. آن‌ها در این دو سال خواسته و ناخواسته غم‌هایی را تحمل کرده‌اند، غم‌هایی که به‌خاطر فقدان و از‌ دست‌ دادن‌های این دوران بوده و نباید با بردن آن‌ها به گورستان، غمی مضاعف و باری اضافه را به آن‌ها تحمیل کرد.»