پس از دو دور مذاکره میان نمایندگان جمهوری اسلامی و ایالات متحده درباره برنامه هستهای ایران، امروز شنبه ششم اردیبهشت سومین دیدار در مسقط انجام شد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، عصر روز جمعه برای سومین دور گفتگوها وارد مسقط شد. استیو ویتکاف، نماینده دونالد ترامپ در امور خاورمیانه، نیز پس از سفر به مسکو عازم عمان شد تا در این مذاکرات شرکت کند.
اما این دور از گفتگوها تنها به بیان خواستههای نمایندگان سیاسی تهران و واشینگتن منحصر نبود و نخستین دور مذاکرات فنی و کارشناسی نیز همزمان برگزار شد.
این گفتگوها در حالی انجام میشود که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، تهدید کرده است اگر میان تهران و واشینگتن توافقی انجام نشود گزینه بمباران را در نظر خواهد گرفت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ترامپ روز جمعه نیز در گفتگو با مجله تایم از آمادگی برای دیدار با علی خامنهای و مسعود پزشکیان خبر داد، اما بار دیگر تاکید کرد که اگر با جمهوری اسلامی به توافق نرسد، رهبری حمله به ایران را برعهده خواهد گرفت. او در عین حال افزود: «همچنان فکر میکنم با ایران هم به توافق خواهیم رسید. هیچکس دیگری نمیتوانست این کار را انجام دهد.»
در سوی دیگر نیز عباس عراقچی در سفری که به پکن داشت با بیان اینکه «گفتگوها با آمریکا در مسیر درست پیش میرود»، افزود: «هنوز برای قضاوت زود است اما محتاطانه خوشبینیم.»
سایر مقامهای دولتی و چهرههای نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی هم از دو هفته پیش، همزمان با آغاز مذاکرات مسقط، از موضع قبلی علی خامنهای که مذاکره با دولت آمریکا را «غیرعاقلانه و غیرشرفتمندانه» توصیف کرده بود، عقبنشینی کردند و درمورد دستاوردهای گفتگو با نمایندگان ترامپ اظهار امیدواری و خوشبینی میکنند.
در حالی که برخی گزارشها از این حکایت دارند که مذاکرات تنها شامل برنامه هستهای ایران نمیشود و موضوعاتی چون برنامه موشکی و نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی را هم در بر میگیرند، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، روز جمعه در اظهاراتی مدعی شد که «این مذاکرات صرفا به موضوع هستهای محدود است و ما هرگونه تلاش برای گسترش محور گفتگوها را رد میکنیم.»
به روزرسانیهای گزارش...
پایان سومین دور مذاکرات
صدا و سیمای جمهوری اسلامی به نقل از مذاکرهکنندگان ایرانی از پایان سومین دور مذاکرات واشنگتن و تهران خبر داد. این منابع گفتهاند که جزئیات فنی مورد بحث در این دور از مذاکرات نیاز به هماهنگی با پایتختهای دو کشور داشته است.
بقایی: برای پایان تحریمها تضمین میخواهیم
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرد که «مذاکرات غیرمستقیم» آمریکا و ایران از حدود ساعت ۱۰ صبح به وقت محلی در مسقط آغاز شده و همچون دو دور قبلی با تسهیلگری عمان و با حضور رؤسای هیأتهای نمایندگی ایران و آمریکا در سالنهای جداگانه در حال برگزاری است.
بقائی توضیح داد که هیأت فنی-کارشناسی ایران، به ریاست معاونان سیاسی و حقوقی-بینالمللی وزارت امور خارجه و با حضور کارشناسان برجسته در حوزههای تحریم، اقتصاد، بانکداری و مسائل هستهای و تعامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در این دور از مذاکرات حضور دارد.
او تأکید کرد جمهوری اسلامی بر مواضع اصولی خود در زمینه لزوم رفع تحریمها و آمادگی برای اعتمادسازی درباره ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای خود پایبند است: «تجربه نشان داده که دستیابی به تفاهم نیازمند احترام به حقوق مشروع ایران طبق معاهده منع اشاعه و ارائه تضمینهای مؤثر در زمینه پایان تحریمهاست.»
سومین دور مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط آغاز شد
رسانههای جمهوری اسلامی گزارش دادند که سومین دور مذاکرات میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا روز شنبه در مسقط، پایتخت عمان آغاز شد. پیش از آغاز مذاکرات، عباس عراقچی با بدر البوسعیدی، همتای عمانی خود دیدار کرد.
معاون عراقچی: برای پولهایی که مردم «در پشتیها قایم کردهاند» برنامه داریم
سیدرسول مهاجر، معاون اقتصادی وزارت امور خارجه، با اشاره به دو دور مذاکره ایران و آمریکا تأکید کرد که کارها را معطل نتیجه مذاکرات نمیکنند و روندهای داخلی باید همزمان اصلاح شود. او گفت رفع تحریم از وظایف اصلی وزارت خارجه است اما مشکلات داخلی مانند خودتحریمیها و بیاعتمادی به بخش خصوصی مانع پیشرفت شدهاند.
مهاجر با انتقاد از قوانین پیچیده داخلی، خواستار باز کردن دست بخش خصوصی شد و اظهار داشت اگر اعتماد لازم ایجاد شود، مردم پولهایی که «در پشتیها قایم کردهاند» را وارد چرخه اقتصادی خواهند کرد.
او افزود که سرمایه ایرانیان خارج از کشور نیز میتواند نقشی کلیدی ایفا کند، اما موانع اداری مانع جذب این سرمایهها شده است. مهاجر تأکید کرد که نباید سرمایهگذاری را تنها به صندوقهای دولتی محدود دانست و بخش خصوصی باید آزادانه فعالیت کند. او از رسانهها و مردم خواست توقعات خود را فقط به نتایج مذاکرات گره نزنند و همزمان، اصلاحات داخلی را مطالبه کنند.
تیم مذاکرهکننده جمهوری اسلامی ایران دقایقی پیش از محل اقامتشان در مسقط راهی محل برگزاری سومین دور مذاکرات با آمریکا شدند.
بر اساس گزارش صداوسیما، این مذاکرات قرار است حدود ساعت ۱۲:۰۰ ظهر به وقت تهران آغاز شود. خبرنگار اعزامی به مسقط اعلام کرد که زمان دقیق شروع گفتگوها به صورت… pic.twitter.com/bHutEC919h
— independentpersian (@indypersian) April 26, 2025
ترامپ: به دنبال مذاکرات بلندمدت نیستیم
دونالد ترامپ روز جمعه پیش از عزیمت به سوی رم، در گفتگو با خبرنگاران، پیشرفت مذاکرات با جمهوری اسلامی را بسیار خوب توصیف کرد و گفت که این تعاملها در «بالاترین سطح» در حال انجام است.
ترامپ در بخشی از صحبتهایش با طعنه به هزینههای نگهداری بمب هستهای اشاره کرد و گفت: «من در واقع با این کار آنها را از میلیاردها دلار هزینه اضافه نجات میدهم.»
رئیسجمهوری آمریکا با تاکید بر اینکه توافق با جمهوری اسلامی ایران «به نفع بشریت» است، بار دیگر تاکید کرد که بهدنبال مذاکرات بلندمدت نیست و میخواهد که این مذاکرات بهزودی به نتیجه برسند.
براساس برخی گزارشها، مانند گزارش رسانه گاردین، از جمله موضوعات مورد بحث در گفتگوهای امروز، توقف غنیسازی اورانیوم در ایران، لغو تحریمهای اقتصادی آمریکا و نظارتهای بینالمللی بر برنامه هستهای جمهوری اسلامی است.
روایت روزنامههای واشینگتنپست و کیهان
روزنامه واشینگتنپست در آستانه دور سوم مذاکرات، به نقل از منابع آگاه در تهران گزارش داد که بازتاب مثبت رسانههای نزدیک به حاکمیت از روند مذاکرات هستهای، حاکی از شکلگیری اجماعی در میان مقامهای جمهوری اسلامی برای اولویت دادن به تعامل با دولت دونالد ترامپ است.
به گفته این منابع، این اجماع نه از موضع قدرت، بلکه ناشی از نگرانی عمیق درمورد آینده اقتصادی ایران است، چراکه تداوم تحریمها و استمرار انزوای بینالمللی خطر فروپاشی اقتصادی را بیش از هر زمان دیگری افزایش داده است.
بر پایه این گزارش، تمایل به مذاکره با آمریکا از زمان روی کار آمدن دولت مسعود پزشکیان تقویت شده و در پی حملات نظامی اسرائیل به مواضع ایران و نیروهای وابسته در منطقه، این گرایش بهویژه در میان فرماندهان ارشد نظامی ابعاد گستردهتری یافته است.
در همین حال، چند ساعت پیش از دور سوم مذاکرات در عمان، روزنامه کیهان، روزنامه نزدیک به علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی، در گزارشی جدید تغییر لحن او در قبال مذاکره با دولت دونالد ترامپ را بخشی از «فنون مذاکره واقعی» توصیف کرد.
در این گزارش آمده است که اظهارات اخیر خامنهای، بهویژه در زمینه مذاکره غیرمستقیم با آمریکا، نشاندهنده مدیریت هدفمند تنشها و ایجاد شرایط مناسب برای گفتگو بوده است. کیهان نوشت که خامنهای زمانی مذاکره با آمریکا را «غیرشرافتمندانه» میدانست، اما با «ایستادگی علیوار» شرایط تازهای را به واشینگتن تحمیل کرد.
این روزنامه مدعی شد که رهبر جمهوری اسلامی با مواضعی انقلابی و دیپلماتیک، ابتکار عمل را از ترامپ گرفت و بهرغم پاسخ ندادن به نامههای ترامپ، رئیسجمهور آمریکا همچنان میکوشید رضایت او را برای مذاکره جلب کند.