تنش میان پاکستان و هند؛ شهباز شریف: در تحقیقات همکاری می‌کنیم

پاکستان و هند که هر دو زرادخانه‌های تسلیحات هسته‌ای دارند

شهباز شریف در جریان کنفرانس خبری در شهر لاهور- Arif ALI/AFP

در پی حمله مرگبار اخیر در منطقه پهلگام کشمیر، که به کشته شدن ۲۶ نفر انجامید، شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان، روز شنبه ۶ اردیبهشت (۲۶ آوریل) اعلام کرد کشورش آماده است در هرگونه تحقیق بی‌طرف، شفاف و معتبر در خصوص این حادثه مشارکت کند.  

شهباز شریف در مراسم فارغ‌التحصیلی آکادمی نظامی پاکستان در کاکول گفت: «تراژدی پهلگام نمونه دیگری از بازی بی‌پایان سرزنش است که باید به پایان برسد. پاکستان به عنوان کشوری مسئول، آمادگی‌اش را برای همکاری در هرگونه تحقیقات بی‌طرفانه و معتبر اعلام می‌کند.»  

نخست‌وزیر پاکستان ضمن انتقاد از هند، دهلی‌نو را به «سوءاستفاده سیاسی، طرح اتهامات بی‌اساس و ارائه ادعاهای بی‌مدرک» متهم کرد و تاکید کرد که ادامه این روند به نفع منطقه نخواهد بود. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او ادعا کرد که پاکستان در راستای مبارزه با تروریسم اقدام کرده است: «پاکستان همیشه تروریسم را در هر شکل و صورتی محکوم کرده است. پاکستان به عنوان کشوری که در خط مقدم مبارزه با تروریسم قرار داشته، تلفات عظیمی متحمل شده‌ است؛ ۹۰ هزار شهید و خسارات اقتصادی تصورناپذیر که بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود.» 

گروه موسوم به جبهه مقاومت کشمیر مسئولیت حمله روز سه شنبه ۲۲ آوریل را برعهده گرفته است. هند پاکستان را به حمایت از تروریسم متهم می‌کند، اما  پاکستان هرگونه دخالت در این حمله را رد کرده است. شهباز شریف مدعی است: «ما هیچ گونه تروریسمی را با هر رنگ و شکلی تحمل نمی‌کنیم و این موضوع را بدون هیچ شکی ثابت شده است.»   

نخست‌وزیر پاکستان همچنین هشدار داد که تداوم سیاست اتهام‌زنی هند ممکن است ثبات منطقه را تهدید کند. او گفت: «به جای سیاست‌های تحریک‌آمیز، باید راهکارهایی برای گفتگو و همکاری جست‌وجو کنیم. صلح و توسعه تنها از مسیر دیپلماسی می‌گذرد.» 

یک روز قبل، خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان، در مصاحبه با نیویورک‌تایمز گفته بود که اسلام‌آباد آماده همکاری در هرگونه تحقیقاتی است که بازرسان بین‌المللی انجام دهند.  

او گفت که هند پیامد حمله شبه‌نظامیان را بهانه می‌کند تا پیمان مرتبط با رودخانه سند را تعلیق کند و بدون هیچ مدرک یا تحقیقی در پی فشار به پاکستان است.  

او افزود:«ما نمی‌خواهیم این جنگ شعله‌ور شود، چراکه شعله‌ور شدن جنگ ممکن است برای این منطقه فاجعه‌‌آفرین باشد.»  

او اتهامات هند را رد کرد و تاکید کرد که لشکر طیبه «منحل شده» و دیگر توانایی برنامه‌ریزی یا اجرای حمله از خاک پاکستان را ندارد. 

او گفت: «آن‌ها هیچ تشکیلات فعالی در پاکستان ندارند. افراد باقی‌مانده یا در بازداشت خانگی‌اند یا در بازداشت به سر می‌برند و هیچ فعالیتی ندارند.» 

وزیر دفاع پاکستان در مصاحبه با اسکای نیوز هم هشدار داد که اگر هند دست به حمله‌ای علیه پاکستان بزند «جنگی تمام‌عیار» به راه خواهد افتاد.  

او افزود: «اگر حمله‌ای گسترده صورت گیرد یا چیزی شبیه به آن اتفاق بیفتد، جنگی تمام‌عیار درخواهد گرفت.» 

وی هشدار داد که جهان باید نگران احتمال بروز یک درگیری نظامی گسترده در این منطقه باشد. 

هم‌زمان با افزایش تنش‌ها، هند به طور یکجانبه اجرای پیمان آب‌های سند (IWT) را به حالت تعلیق درآورده است. این پیمان، که در سال ۱۹۶۰ با میانجی‌گری بانک جهانی امضا شده بود، استفاده از منابع آبی رودخانه‌های مشترک را تضمین می‌کرد و همواره یکی از معدود نمادهای همکاری میان دو رقیب هسته‌ای تلقی می‌شد. 

پاکستان در پاسخ تهدید کرده است که توافق «شیملا» را، که پس از جنگ ۱۹۷۱ برای ایجاد چارچوبی در حل و فصل مسالمت‌آمیز اختلافات امضا شده بود، به حالت تعلیق درمی‌آورد و حریم هوایی‌اش را به روی پروازهای هندی می‌بندد.  

پاکستان و هند که هر دو زرادخانه‌های تسلیحات هسته‌ای دارند، جنگ‌هایی را در سال‌های ۱۹۴۷، ۱۹۶۵ و ۱۹۷۱ و یک درگیری مرزی شدید را با نام نبرد کارگیل در سال ۱۹۹۹ از سر گذرانده‌اند.

مسئله کشمیر همواره در مرکز این درگیری‌ها بوده است. 

پاکستان به حمایت از تروریسم و تقویت افراط‌گرایی دینی در منطقه متهم است. گفته می‌شود اسلام‌آباد از گروه‌های تروریستی همچون ابزاری برای اعمال فشار و تامین منافعش در منطقه استفاده می‌کند. به‌تازگی وزیر دفاع پاکستان اذعان کرده است که این کشور سه دهه از گروه‌های تروریستی و شبه‌نظامیان فعال در کشورهای همسایه حمایت کرده است. 

با این حال، در سال‌های اخیر تهدید تروریسم به خود پاکستان نیز سرایت کرده و گسترش یافته است، در حالی که اسلام‌آباد به دلیل محدودیت‌های مالی، توانایی لازم برای اجرای عملیات‌های نظامی گسترده به منظور مقابله با این تهدید را ندارد. 

بیشتر از جهان